Најдобри пелени

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 6 мај 2010.

1. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.983
    Во Локо Кроко гледав џиџе шарени ,ама погоре прочитав дека веќе ги немаат ако добро ве прочитав низ разговорот.

2. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Нема веќе пелени во локо кроко.

3. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.983
    image.png
    https://www.facebook.com/433696006774558/posts/1301844979959652/
    За овие мислев, ама ете си проверила .
    Гледав и на Tigex во euroalba бебе центар image.png
    Ама со големини се за до 12-18месеци мислам и само оваа боја . Други не знам .

4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ама овие не се такви ко што бара. Едните се за широк повој, а другите за пливање.

@Sparkles27 нек ти купи другарла ти. Што другарка е :)

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    ние ги користиме и двата вида: еколошки пелени за една употреба, во Германија (и во ЕУ општо) најдобри се Naty, во МК само во СК има од ДМ еко Baby Love, ама еве и на нас не ни се погодија, може беше бројчето ќе пробам и поголеми ама им излегуваа зрнцата и ми се нафрла бебето. еве ги _20180808_223940.JPG
    во овој случај се мисли на еколошки што се со природни материјали, дека убаво дише кожата, нема парфеми хлор гелови и се тоа.. тие Naty дури и се разградуваат итн

е сега другите еколошки се за повеќекратна употреба, еко се зошто не се загадува средината (има податоци колку тона пелени се фрлаат итн), во Германија Англија се популарни исто зошто голем дел се произведуваат во ЕУ, и дури и да се делумно од полиестер (PUL), тој е специјален што кожата дише.. од нив има многу системи може да побараш cloth diapers, најлесен пример е од долу тетра (од памук не белен и хлориран), а врз неа вакви од PUL што ги има кај нас како за широк повој што ги користат
    _20180808_224029.JPG и без пластика да биде горе се ставаат едни волнени гаќички место овие шарениве, а може и место тетра да се стават едни други како влошки, овие гаќичките имаат како џебови, а има и други системи AIO AllinOne итн.. со памук, бамбус.. и се тоа се пери суши и пак става. Ние во Германија такви користиме од овие еднократните многу ретко. Ама во МК што има од ова ништо не знам.

Можеш да си купиш тетри и од овие за широк повој, и да пробаш. еве пример како се ставаат: (тоа пластичното со три краеви за помало бебе не е потребно)

а еве ги во Германија кај ги има пример
    https://www.windelwissen.de/stoffwi...wachsende-hybrid-stoffwindel-milovia-milovia/

Последна измена: 8 август 2018
  6. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Вакви се и нејзините со принтови многу џиџани ама не се за широк повој туку баш како овие изгледаат од локо кроко ама различни.Како и да е фалаа:inlove: @kukla21 уфф баш би сакала ама скапички се за наши стандарди:?:Ама ќе прати една барем :) @KidA ее такви cloth diapers ги викаат во англија ептен се популарни меѓу мајките а и мноогу поевтини за разлика од еднократните.Кај нас нема сеуште таква култура тука или може има ама немаме од каде да купуваме,има на две три места ама што ако ги купам не знам да ги користам на пр. Како и да е фала ти :inlove:

7. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.983
    Ете не ги загледав тие на Тигекс дека се за пливање :D Ама тие од Локо Кроко се со иста намена како првите што ги прикачив на претходната страна . Еве Кида тоа убаво го објаснила . Првите се од бамбус еколошки , а овие широк повој со полиестер и внатре тетра ти треба. ;)

На kukla21 и Sparkles27 им се допаѓа ова.
  8. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    точно. место тетра може и тие едни од претходната страна еднобојните со копчиња, ние такви имаме за навечер, само подолго се сушат отколку тетрата. а од горе мислам тие од локо кроко за широк повој може да се користат, тоа што кај нас се само за широк повој е друго, оригинално мислам се за ваква намена

На Sparkles27 и tambelina им се допаѓа ова.
  9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Уште кога гледам перење, пеглање уплав фаќам :)

На Mimmi39, Skorpija25, emkaemka и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Пријателкава баш тоа ја прашував зошто и ја баш викам абе перење пеглање и ми кажа дека не се пеглаат се сушат мн брзо и имаат едноставен начин на перење не е ништо комплицирано. Пере она на секои три дена по една машина што и не е воопшто многу. Јас пре би да перам него пластики да ставам на бебче не сум за модерниве еднократни пелени.(facepalm)

На simonagj и didisi им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Тие ги смислиле за да ни се олесни работата (за вакви ко мене). Јас другиве работи не постигнувам да ги завршам, не па уште оваа обврска ми фали :) Браво кој смисли пелени за еднократна употреба. Тие се за вакви ко мене :)

Мајка ми стално ја прашувам! Како успеваше жити се и тетри да переш, да прушаш, да пеглаш! Алал да им е на мајкиве наши!

На Lizi, Skorpija25, Среќичка и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Абе ние сме размазени затоа секад одбираме полесен пат без да размислиме колку загадуваме за нас и идните генерации со тие пелени. Јас кога читав факти и статистики се исплашив од тоа што го прочитав. Значи пелените не се биоразградливи 500 год им треба да се разградат и се трет најголем загадувач на околината. Има доста информации ама мене лично оваа ме запрепасти. Така да и ја и викам на мајка ми алал да ви е и фала ти што си ми ставала природни материјали како бебе и не си ја загадувала околината хахаха ама како иде време се ние младиве сакаме побрзи работи а тоа кошта многу. Ама добро секој со свое мислење, кај нас затоа сме најзагаден град и држава немаме ние свесност за вакви работи. Вајда ќе се оправиме некад.

На simonagj, didisi, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    точно, и јас не ги пеглам а перење и спружирање не е е сепак толку време досега не ми беше ич проблем, така само изгледа комплицирано. А да имаш па и сушач за алишта ептен нема да се осети. А предностите се многу: загадувањето, кожата на бебето, парите, тие деца обично и порано се одучуваат од пелени.. Исто интересно во Германија многу од мајките што користат вакви пелени скрос од мали успеваат да научат бебињата кога им се мочка/кака и скрос скоро да избегнат било какви пелени :) ама тоа до 6 месеци треба да се фати редот, касно почнав да се интересирам за следното дај Боже и тоа ќе пробам :)
    инаку иако има многу предности, пак е важно пред се посебно на почеток блискоста на мајката со бебето, да се заедно што е можно повеќе гушкање цицање по потреба и се тоа, и колку е бебето захтевно, првите недели и јас не перев диплев пелени, прво користевме од еднократните, а после па и имав помош за перењето. а сега кога заспива бебето во 8 и имам време до 12 не е проблем да го сработам и тоа.. а нас пример што ни пеглале се и пелени и алишта до не знам колку и општо колку работеле нашите мајки, и колку немале помош од мажите, не викам алал туку штета, подобро тоа време да го искористеле за дружење и играње со бебушите

На dunika, Skorpija25, Sparkles27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.983
    Реално нема култура и услови во државата за селекција на отпад и рециклирање , камо ли пак со пелениве. Еве Спаркл изрази желба за еко пелени изборот и се сведе на едни единствени. Стандардот не ни дозволува еднократна инвестиција за истово , 1 пелена е околу 10-15е а сигурно би требало да се купат околу 15-20 парчиња а олеснителна околност е и машина за сушење . Па сега видете кој може наеднаш да плати за истово со просечна плата од 200е .

На 24.07, Skorpija25, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @Sparkles27 и темпото на живот тогаш и сега воопшто не исто. Работно време, обврски, зврцкање по тел и слично. Не се ни работи за свест, туку едноставно толку имало тогаш.
    Моево бебе е доста активно. Јас не стасувам да испеглам, не па и со пелени да се маткам. Ќе треба се да се пере на време оти ќе снема и после?!

Секако е подобра опција тоа :) Ама ете, јас не ни можам да замислам тоа да го правам :)

На 24.07, duffi, Skorpija25 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    А зошто потежок пат ако има полесен?
    Да занемарам дете за да перам пелени.
    Нон сенс.
    Ало за пелени е муабетов.

На duffi, Skorpija25, Chantal и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Јас зедов еднаш мало паковање за проба и ме бендисаа...не ми пропуштија само се покрути

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Дали некој користи Памперс гаќички??
    Ќе ги биде??

@manako1 ти мислам користиш или збунка сум??

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Ги користев сега не. Го стегаат кај бутчињата и најголемиот број. А многу се убави. Пробавме од кан бебе катастрофа се,уште потесни а материјалот како картон.

На didisi и emkaemka им се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас бејби лав за проба зедов. Бркаат работа кога бебе не сака да облече пелена. Ние се бориме со дунде секое облекување.

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.