Jas od pocetok I eve do sega (skoro 7 meseci) kotistam najcesto 5 peleni dnevno: edna nasabajle nakaj 7, posle okolu 10, 14h, okolu 17h I poslednata pred spienje okolu 21h. Sekako sega koga ke vidam deka e iskakan (ednas dnevno najcesto) mu stavam nova, ako ne mu e redovnoto vreme za menuvanje peleni.
Skoro sekogas,a mozam slobodna da kazam i sekogas obicno kakame vo stotuku smeneta pelena.Jas menuvams ekogas ili pred ili posle jadenje.I navecer kako sto legnuvame veke po 12 obavezno stavam noiva.Sto znam,mi e grev da go ostavam taka vo necista pelena dolgo vreme.Moze ke otrpnam no zasega e taka.So pet nema sansi da pominam.
Хахаха Ме изнасмеа со ова 120 Да, зависи од возраста а и од какачот Јас зборев за новороденче бидејќи мојава какаше по три пакувања месечно, од оние со околу 50 пелени. Ако е само мочана пелената а не е многу полна, ја оставав (т.е. сеуште така штедам)
Јас ја имав истава дилема како тебе ама се одлучив за почеток да купам памперс new baby - dry бр.1, тие се обичните плавите памперс. Земав мало паковање со 43 пелени за првите 4-5 дена, затоа што бебчето отчекуваме да биде буцко па да не случајно ни бидат кнап 1-от...бидејќи нема голема разлика меѓу 1 и 2 во килажа... па кога ќе се роди ќе купиме за понатака Златните што прашуваш се памперс сензитив ги користеше другарка ми за малото на почетокот и рече дека нема некоја си многу голема разлика освен што се поскапи, златните за 500 ден добиваш паковање од 33 пелени, плавите 43 пелени за иста цена. За понатака секако ке си пробуваш разни пелени, на секое бебе различни му одговараат, јас за почеток ќе почнам со памперс ама понатака веројатно дајперс, пуфис или кан бебе...ќе видиме здравје...поефтини се и сепак доста се покажале добри меѓу пријателиве вака па за нас ќе видиме дали ќе ги биде.
Од самиот почеток сме со кан бебе и ниту едни други пелени немам користено за малата. Се случило да ми пропушти ама кога е ептен преполна (претпоставувам како и секоја друга пелена) и никогаш сме немале пеленски осип или црвено газе и може и за тоа не сум експериментирала со други. Иначе дневно трошиме +/- 6 пелени. Не сме сме големи трошаџии со оглед дека мама е економист по професија
сакам да прашам дали навечер (преку ноќ) ги менувате пелените? јас користам околу 6 +/-, една во 5-6 наутро, една околу8, па во 12, во 4 и пред спиенје во 7 (рано ми заспиваат). и една измегу кога забележам дека се покакани. Приметив дека ноќесна не вршат нужда, посебно не какаат, затоа што неколку пати сум пробала да ја сменам во 12 вечер, или во 3 наутро, ептен е сува. А во 5-6 кога ке се разбудат е многу мокра. И после за 2 часа пак е полна, и обавезно искакана ( обично на суво)
Јас ќе си ги купам тие златните хаха мало пакување ,иако не е секогаш така...но јас често си се водам со една мисла :КАД НЕЗНАШ ШТА ЈЕ ЛЕПО -ПИТАЈ ШТА ЈЕ СКУПО и мм ми вика- се знаеш ти хаха а и друго се мислам ,дали да ставам пудро бебешко? Нешто мајкиве нови не ставаат...само крема...пудренце нели е добро и против растривање црвенило ??? Јас се растрив и си купив пудра Косили ме потсеќа на детството а мајка ми уште си користи сее од Косили....и ми помогна косили ..
Во 7 те години на керка ми пудра никогаш не сум ставила ниту пак се растрила. Ако се води сметка да е навреме преоблечено,измиено,памперсот добро наместен и не натрунтано со облека не би требало да се растрие никогаш. Башка има безвезе структура.Кога ке ставиш правот ке се разлета насекаде
Nikogas ne menuvam pelena navecer osven koga bea novorodencinja pa se pokakaat. Pokakani nikogas ne gi ostavav. Obicno se slusa koga se pokakaat ), ama vo slucaj da se somnevam a ne sum sigurna ne gi soblekuvam tuku od strana na rabovite na pelenata zirnam vnatre sto se slucuva Ama i koga se slucuvase da treba da ja smenam obavezno toa bese nabrzina, so priguseno svetlo, nisto ne zboruvam, ne go ni gledam bebeto za da razbere deka e nokta, da ne se razbuduva spremno za igra. Znaci posle banjanje okolu 8 navecer stavam pelena koja ja menuvam nautro na stanuvanje. Ne radi ekonomicnost tuku da ne go rasonuvam bebeto, da go vrze sonot. Preku den menuvam pelena na 3-4 saati, ako e pokakana vednas.
Ne menuvav preku nokj, ne sakav da go rasonuvam (se budese nokje samo za cicanje I dvajcata si zaspivavme odma). Duri I iskakan nekogas go ostavav, I ne sme imale bas nikakva maka (sekako toa pred da vovedeme dohrana, sega odma menuvam pelena). Licno zlatnite pampers do golemina 3 mnogu mi se svigjaa, nema da zgresis Pudra nemam staveno, samo pavloviceva mast, I ne sme imale nikakvo crvenilo.
Се става само крема и тоа мрсна за да лизга каката, ако ставиш пудра ќе се утести со урината и полошо ќе направиш. Ако има црвенило крем со цинк оксид се става ( има на бекутан таква и не е лоша, ја ставам навечер само) Да не сум надвор од тема, ги користиме бејбилав од ДМ, одлични се. Пропуштаат ако не ја наместам ко што треба за првиов месец yбаво се покажаа.
Mene ic ne mi se svigjaat ako mislis na Pampers premium, osobeno ako imas masko bebence.... Mu se lepese taa mrezata so golemi dupcinja na jajcencata i na gazeto... i takov bese cel krugovi kako da sednal na pleten stol so gol gaz e prednost imaat samo poradi zoltata linija, koja stanuva plava koga kje se pomocka bitno zemi Pampers za pocetok, posle veruvaj site mozni peleni kje gi probas Jas uste Babylove i tie na Violeta ne sum gi probala hahahah
Навечер никогаш не менувам пелена, со исклучок ако е покакан, ама тоа се случило до сега само неколку пати. Значи пред спиење ставаме чиста околу десет, цица, заспива и следното пресоблекување е некаде околу седум-осум зависи како ќе се разбуди. И кога сум менувала ноќе, со малку светло и со ќутење. Мене така ме советуваа поискусни дека треба да му направам разлика на детето ден/ноќ. Значи дење ни е светло, кренати ролетни, музика, збориме нормално. Ноќе затемнето, тивко, и не му зборувам, не го пресоблекувам. И сега за сега добро функционира спие цела ноќ.
Кај нас со обичните памперс скоро секое сабајле беше утоп, не му издржуваа 12h поради тоа често морав да му сменам во текот на ноќта, среќа не се расонуваше и си продолжуваше да спие. Пред една недела земав од портокаловите памперс, од овие само навечер му ставам и засега сум задоволна. Менуваме пелена кај 20 или 21 па дури сабајле. Со овие досега не бил воден ниеднаш.
Тужурот сеуште ги користам и се одлични за тие пари Ама секоја кожа си е различна, не некои бебиња не одговараат
DA vi kazam zenski ovie gi zimam za moive indijanci i prekrasni se, upivaat mekise i eftini za mene dobitna kombinacija od karpos 4 gi zimam od edna prodavnica najeftini se Pozzzzzzzzzzzzzzzzzzz Dali gi ima nekoj probano??