1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најмилите во лето - совети за нега и грижа во летниот период

Дискусија во 'Бебе' започната од NoellePage, 25 април 2013.

1. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    кемот е за заштита од штетните UVА i UVB тие зраци ги има цело време само се полаби и појаки.
    и кога се послаби се пак штетни.
    јас сепак си го мачкам и кога излегуваме сега и за на одмор обавезно ќе го мачкам со 30.

2. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.133
    Допаѓања:
    64.755
    Нормално дека во Скандинавските земји и нема некоја потреба од креми за заштита кога има и недостаток од сончеви денови, се дават суплементи на витамин Д на децата поради истиот недостаток, меѓутоа кај мене не важат истите правила, секој треба да се води според тоа каде живеат.

Јас сум во држава која покрај Нов Зеланд, Антарктикот и делови од Јужна Америка е директно над озонската дупка, во лето (декември, јануари, фебруари) поради географската местоположба сме поблиску до сонцето, поради ово јачината a со тоа и штетноста на сонцето (UVA, UVB) е за 25% појако од Европа и државата е број еден во светот за рак на кожата, со тенденција на намалување од кога почнаа кампањите за заштита.

Кај мене од 365 дена најмалку 360 се сончеви, така да средствата за заштита од сонце ни се постојан придружник, малиот мој веќе си знае кога сака надвор во двор да си игра ми ја носи капата со широк обод да му ги штити ушите и вратот и средството за заштита, кога веќе е докажано штетноста на сонцето и начинот на заштита јас не би си играла со здравјето на син ми.
    На плажа одиме после 17 часот или рано наутро, најмалку половина саат пред да излезиме го мачкам од глава до пети, гледам да сме внатре кога е најжешко, во колата имам и затемнети стакла и плус од неговата страна штитници кои ги одбиваат сончевите зраци.
    Сите средства за заштита што ги произведуваат тука а се наменети и за најмалите се со заштитен фактор 30, само оние кои се од европско производство се со заштитен фактор 50+. Јас си купувам локално произведени и со заштитен фактор 30 ако за ово сонце тука е доволно 30 тогаш во европските држави би било доволен и заштитен фактор 15, нема никаква потреба од заштитен фактор 50, што поголем заштитен фактор поголем број на хемикалии.

На victoria и friendy им се допаѓа ова.
  3. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
  4. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Малава цела ми се исфрла на лиценцето со ситен осип од топлото..и се суши кожата а кога ќе и ставам крема склет и прави многу мрсно без разлика која крема..што да и ставам?

5. billyy

billyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2009
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    15
    И мене ме интересира што им ставате на вруќаниците....

6. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    јас ставам појке пудра, а со крема го мачкам само од ко ке го искапам, сега го капам поручек за да се разлади од жешкото.

7. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    кај ставаш пудра анчо?

8. billyy

billyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2009
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    15
    А ставате пудра во прав или течна како таа за сипаници, оти некој ми спомна таква дека става. Инаку моево муце е цело изнафрлано на вратчето, на грпчето и премноооогу се поти постојано е жива вода, и јас го туширам 2-3 пати ама ништо по туширањето повеќе се поти

9. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190

Не го преоблекувајте многу за да не се поти и дома пробајте 24-25 степени да ви е, тоа им е идеална температура за бебушките. Инаку ете и ние се нафрламе па се мачкаме со еуцерин црвената линија за осетлива кожа или мустела стелатопиа, јекодерм никако за иритирана кожа, ма да многумина ќе речат помагало, прејак е. Него жени кажете, против комарци им мачкате нешто? Имаат Чико спрејови и рол он-и на кои пишува 0+, па се мислам да земам, навечер за шетање шубе ми е без ништо да го изнесам, како пикадо ќе им биде на комарците, сирото ќе го изрешетаат :(

10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Јас кога бев во Мк прашував по аптеки за комарси и ми кажаа на Чико има и рол-он и млеко и стик и се од 3 месеци па нагоре и моево кога сме на море го решетат секое утро се буди со 3,4 плус брунчиња од тие шашавите комарци :devil: и затоа сакам и јас да земам на чико, ај тие што веќе го користите кажете ми колку пари е и од каде поточно го земате?!

11. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Да, 3+ биле, јас пак мислев 0+ :( Нешто друго има што е 0+? Сакам на синко да му намачкам нешто да не ми го боцкаат комарци ама да е соодветно за едномесечно бебе. Има нешто такво или тешко? :|

12. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Секаде ставам пудра во прав не течна. значи по цело тело го прскам со неа :)

13. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    802
    Сестра ми има такво спрејче и кога ја прашав ми кажа дека го земала од зегин околу 500 денари така нешто :D

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Пробај со ладно цедено кокосово масло(го имаш секаде, и ДМ, и Зегин, и Биокулт) во кое ќе ставиш концентриран босилек (ако најдеш масло, ако не - свеж стави го, мешај многу и јако во маслото за и босилекот да ја пушти миризбата) и со тоа мачкај го бебушот.
    Барем во оваа смеса знаеш дека нема ништо штетно, баш напротив, ќе видиш каква ќе му е кожичката од кокосот :)

На Cliona и Annath им се допаѓа ова.
  15. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Јас му купив на син ми од аптека едни налепници кои се лепат на облеката на бебето, пред да се залепат се притиска силно за да се осети мирисот и така му се лепат на блузичето, може и на креветчето, количката, зависи кој како сака и јас ете првата вечер кога му го залепив наредниот ден се арзбуди со една само бубуличка од тие комарците и значи не се ефикасни, не би требало ни тоа да го има ама ете значи енма ништо ефикасно. А има и креми ама ме советуваше педијатарот парно да не земам креми и да го мачкам уште од сега со разни хемикалии, нема потреба па затоа се одлучив за овие налепниците ама не сум ни од нив задоволна :(

16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Мајки еден совет, моето бебче ми го искасаа комарците, без оглед на тоа што му ставам на блузичето од она самолеплива трака демек ќе бегале комарците од него и нема фајде, на лицето е полно со ситни црвени брунчиња, го изрешетија :devil:
    Па сакам да прашам дали знаете за таа маст Камагел и колку е ефикасна за бебиња, се користи за убод од комарци, инсекти, итн. И колку е цената ако некоја знае да ми каже, ќе порачам да ми ја донесат од Мк. И онаа на Чико ролон или маст дали е добра да ја порачам и неа?

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.288
    Ако можеш да најдеш свеж босилек, со него мачкај го малиот, носи гранче во количката. Навечер ставајте мрежа за спиење околу креветчето. Има и спреј на Бекутан против убоди од комарци, ама не е сто посто ефикасен. Камагел сигурно е добар, јас користам After Bite на Фитофарм, може да се најде секаде. Мириса убаво и е на природна база, алое и други тревки.

На Mama25 и kallias им се допаѓа ова.
  18. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Испробан совет од другарка - мачкање со сок од цеден лимон, само прво осигурајте се дека нема алергии со ставање малце на некоја точка каде кожата е понежна, за да видите одма ако реагира.
    Исто и можете сокот од лимон да го измешате со босилек.....
    и уште пармезан ви фали па да ги јадите малите буцковци :D

На Twinja, Mama25, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Имам свеж босилок и тоа колку сакаш 4 саксии има мајка ми , на море сме и тука има многу комарци, што веќе не ставаме, внатре ставаме во струја оние со таблети што се, надвор палиме едно вртено не знам како се вика, кое гори по малку цела вечер за да бегаат комарците и од него нема фајде, они пак си влегуваат внатре и пак не јадат :@
    Мрежа за комарци не можам на креветчето да му ставам затоа што немаме креветче тука, туку спие со мене на ист кревет и веќе ен знам ни ајс што да му ставам лом се направи по лицето и на ножето, на рачето насекаде ипа по некое брунче од тие пусти комарци аман веќе, а палнираме цело лето да седиме на море и не знам што ќе се прави уште од сега. Со босилок ќе пробам вечер ќе го намачкам па ќе чеканм утре да ми донесат некоја крема, еве таа Афтер Бите ако е добра, за што е попрецизно ако можеш да ми кажеш Аннатх или Камагел ќе земиме......

20. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    фала моира ние уште денес ова ке го испробаме кога ке шеткаме вечер ;) барем нема да мора да мафтам на секое со рацете додека ја туркам количката, еххех
    за реакција кај нас не би требало да има, зш веке од 2 месеци некаде му давам по некоја капка лимон со вода на синко :)