Најперспективен факултет?

Discussion in 'Образование' started by Annika, Jan 27, 2010.

1. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Знаеш колку пати докторот препишува погрешна доза па фармацевтот реагира до докторот да се коригира тоа или? :?:

Any05, Idedemja, cresa-jagoda and 3 others like this.
  2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Како сакаш сфати, докторот е тој што препишува терапија и дозира. Фармацевтот НЕМА ШАНСИ да смени нешто.
    И да, има повеќе знаење.

Lady D ❤️ and prashinka like this.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Така, фармацевтот ништо не знае. За скоро аптеките како Веро ќе ги направат, земи си сам. Плати си. Боже ,што нема да прочитам.(facepalm)
    Затоа секаде е нагласено и на самиот лек, консултација со лекар или фармацевт. Оти ништо не знае.
    Не знам дали сте разбрале ама фармацевтот е последна контрола пред пиење на лекот. Дозира и проверува. Знае исто колку и лекарот. И дијагнози и терапија.
    Ама продолжете да споредувате со продавачка у Веро, дека и таму ви дозираат леб и брашно. Па ги барате нив кога ве боли нешто или имате мака.

Моментално платите и индустријата е тргната нагоре. Барем во Ск има перспектива за работа. И во аптека платите почнаа да им ги качуваат, оти се дефицитарен кадар. А и се што можеше избега во производство. А таму не се под 40к плус бонуси.

Glowy, Any05, Idedemja and 5 others like this.
  4. Ani93

Ani93 Популарен член

Не знае и нема ни да разбере. Продаваме ние лекови, бомбони и леб хаха

cresa-jagoda likes this.
  5. Just.do.it

Па работата на тоа ви се сведува, без разлика дали вие сакате или не.

Lady D ❤️ likes this.
  6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Дефинитивно не се сведува на тоа. Ама луѓе ко тебе прават да се сведе на тоа, затоа на фармацевт во аптека му се одмилува и работа и се.

Glowy, Any05, Idedemja and 3 others like this.
  7. Star_dust

Star_dust Популарен член

Јас па будала мислев за работа во аптека треба диплома од завршен фармацевтски факултет.
    Тоа да ти можело и продавачкиве во Веро што се да продаваат лекови во аптека.
    Можеби и се менуваат на периоди, еднаш во Веро на каса еднаш во аптека.

8. fana

fana Форумски идол

Добро еве јас верувам дека НЕ СЕ СВЕДУВА на тоа.
    И сакам да знам на што (освен продажба на лекови) се сведува.

Lady D ❤️ and Just.do.it like this.
  9. Ani93

Ani93 Популарен член

Ај уште овој пат да ти одговорам :D Моментално сум во голема фарм. индустрија значи не ми се сведува на тоа работата, а додека бев во аптека гордост му беше што го работам тоа (освен делот со ниски плати- заслужуваме многу повеќе). Докторот од прееска што го збориш има насока конкретно за една гранка, во аптека секој ден се сретнуваш со различни диагнози и од сите области (и за ова нема да ме сфатиш ама ај реков ќе ти кажам). Секоја чест на докторите кои имаат знаење и сакаат да им објаснат на пациентите (ама ова во пракса не е секогаш така). И да, има општи и специјалисти кои вложиле повеќе време и труд од нас и никако ние не сме над нив ниту па се правиме дека сме. Отидов да продавам сеа. 8)

cresa-jagoda likes this.
  10. Anie93

Anie93 Популарен член

Ако си добар доктор со знаење, ќе ја знаеш и групата на лекот и генеричко име, механизмите на дејство, индикации и контраиндикации, реално тоаа е најпотребно за да се земе лек и доза да.
    Затоа што не е е само фарма на медицински за лековите и на секое заболување од било кој клинички предмет учиш терапија медикаментозна...

Чисто ова вака дека др не само на фарма учеле за лекови.
    А, на темава работев со средно медицинска сестра како асистент на продажба во зегин. Плата мизерна, работата на сите е иста во аптека. А ради факсот имаш поголема плата ако си фармацевт, пониска за фарм. Техничар
    Друго искуство за фарма немам, меѓутоа аптека ми е големо НЕ.

11. fana

fana Форумски идол

Не. Еве јас работев во аптека и замисли немав завршено фармацевтски факултет. Ни запишано за да студирам де.

12. Just.do.it

Како може странка, во случајот пациентите да ја намалат одговорноста за работата во аптека?
    Нема логика ова што го збориш.
    Дали ти можеш да ја намалиш одговорноста на доктор или професор? Дали можеш да направиш некакви промени во нивната одговорност во работата?
    Одговорот на сите е јасен.

Lady D ❤️ likes this.
  13. Abel

Abel Популарен член

А чуму споредба со продавачките у Веро? Знаете колку од нив се фармацевти? Или академски школувани? А и да не се, секако имаат далеку повеќе поштовање и култура од одредени членови тука. Едвај чекам академските граѓани и граѓанки да мора сами својот леб да си го месат и печат, да видиме дали ќе им нарасне тестото, дали ќе дозираат NaHCO 3

cresa-jagoda and Ani93 like this.
  14. Star_dust

Star_dust Популарен член

Добро де фармацевтски техничар си завршила, сепак имаш нешто во таа насока учено.
    Не е дека туку така те вработиле без никакво соодветно образование.

fana likes this.
  15. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Од целава дискусија ако ја читаат децата што сега се определуваат за иднината,само едно ќе им кажам:
    Нема невработени фармацевти,можности има повеќе од колку што мислите,затоа и останати кадри(стоматолози и доктори )се бараат за работа во фармацевтски компании.
    Овие што врска немаат од фармација нека не ве разубедиваат.
    На сите со среќа каков факултет и да одберете.
    Од мене толку на темава,очекував дека млади луѓе имаат пошироки видици,ама тоа се само мои очекувања.
    Поздрав

Glowy, Any05, _beautyy_ and 4 others like this.
  16. Anie93

Anie93 Популарен член

А знаеш дека асистент на продажба во зегин може било кој? И продавачка диплома и гимназијалец и правник и било кој? И продаваат лекови, секој лек што не иде на рецепта може да ти го продаде продавачка со било кое средно а такви лекови има мнооооогу

17. Just.do.it

Докторот има одговорност за пациентот. И тој се сретнува со многу дијагнози и упатува понатаму за специјалист, доколку има потреба.
    Должност на аптекарот, да ја даде потребната терапија.
    Во ред е, познат е синдромот, мојата работа е најтешка и најодговорна. Жалам, ама во случајов, не е така.

Lady D ❤️ likes this.
  18. GirlRose

GirlRose Форумски идол

И ете дечки еве поубаво светло не може да се долови од тоа зошто да не се запишете фармација. Одете доктори и онака секој втор е тоа.

19. Anie93

Anie93 Популарен член

Јас многу сакам да начекам во аптека вработени како фармацевтите на форумот, мене за жал никогаш не ми се погодило да ми објаснат;(

Guns N` Roses and fana like this.
  20. Tea678

Tea678 Популарен член

Со кој факултет може да се научи нешто да се работи, без да ве вработува друг и да ви го определува работното време за бедна плата ? Бидејќи претпоставувам кога ќе завршиш треба да знаеш нешто да работиш, бизнис нешто?

Need for Speed and Tih-ana like this.