Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.095
    Допаѓања:
    26.941
    Знаеш колку пати докторот препишува погрешна доза па фармацевтот реагира до докторот да се коригира тоа или? :?:

На Any05, Idedemja, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.841
    Како сакаш сфати, докторот е тој што препишува терапија и дозира. Фармацевтот НЕМА ШАНСИ да смени нешто.
    И да, има повеќе знаење.

На Lady D ❤️ и prashinka им се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Така, фармацевтот ништо не знае. За скоро аптеките како Веро ќе ги направат, земи си сам. Плати си. Боже ,што нема да прочитам.(facepalm)
    Затоа секаде е нагласено и на самиот лек, консултација со лекар или фармацевт. Оти ништо не знае.
    Не знам дали сте разбрале ама фармацевтот е последна контрола пред пиење на лекот. Дозира и проверува. Знае исто колку и лекарот. И дијагнози и терапија.
    Ама продолжете да споредувате со продавачка у Веро, дека и таму ви дозираат леб и брашно. Па ги барате нив кога ве боли нешто или имате мака.

Моментално платите и индустријата е тргната нагоре. Барем во Ск има перспектива за работа. И во аптека платите почнаа да им ги качуваат, оти се дефицитарен кадар. А и се што можеше избега во производство. А таму не се под 40к плус бонуси.

На Glowy, Any05, Idedemja и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    547
    Допаѓања:
    1.402
    Не знае и нема ни да разбере. Продаваме ние лекови, бомбони и леб хаха

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.841
    Па работата на тоа ви се сведува, без разлика дали вие сакате или не.

На Lady D ❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.095
    Допаѓања:
    26.941
    Дефинитивно не се сведува на тоа. Ама луѓе ко тебе прават да се сведе на тоа, затоа на фармацевт во аптека му се одмилува и работа и се.

На Glowy, Any05, Idedemja и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    9.240
    Јас па будала мислев за работа во аптека треба диплома од завршен фармацевтски факултет.
    Тоа да ти можело и продавачкиве во Веро што се да продаваат лекови во аптека.
    Можеби и се менуваат на периоди, еднаш во Веро на каса еднаш во аптека.

8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.256
    Допаѓања:
    112.362
    Добро еве јас верувам дека НЕ СЕ СВЕДУВА на тоа.
    И сакам да знам на што (освен продажба на лекови) се сведува.

На Lady D ❤️ и Just.do.it им се допаѓа ова.
  9. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    547
    Допаѓања:
    1.402
    Ај уште овој пат да ти одговорам :D Моментално сум во голема фарм. индустрија значи не ми се сведува на тоа работата, а додека бев во аптека гордост му беше што го работам тоа (освен делот со ниски плати- заслужуваме многу повеќе). Докторот од прееска што го збориш има насока конкретно за една гранка, во аптека секој ден се сретнуваш со различни диагнози и од сите области (и за ова нема да ме сфатиш ама ај реков ќе ти кажам). Секоја чест на докторите кои имаат знаење и сакаат да им објаснат на пациентите (ама ова во пракса не е секогаш така). И да, има општи и специјалисти кои вложиле повеќе време и труд од нас и никако ние не сме над нив ниту па се правиме дека сме. Отидов да продавам сеа. 8)

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.002
    Допаѓања:
    14.231
    Ако си добар доктор со знаење, ќе ја знаеш и групата на лекот и генеричко име, механизмите на дејство, индикации и контраиндикации, реално тоаа е најпотребно за да се земе лек и доза да.
    Затоа што не е е само фарма на медицински за лековите и на секое заболување од било кој клинички предмет учиш терапија медикаментозна...

Чисто ова вака дека др не само на фарма учеле за лекови.
    А, на темава работев со средно медицинска сестра како асистент на продажба во зегин. Плата мизерна, работата на сите е иста во аптека. А ради факсот имаш поголема плата ако си фармацевт, пониска за фарм. Техничар
    Друго искуство за фарма немам, меѓутоа аптека ми е големо НЕ.

На Guns N` Roses, Lady D ❤️ и Just.do.it им се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.256
    Допаѓања:
    112.362
    Не. Еве јас работев во аптека и замисли немав завршено фармацевтски факултет. Ни запишано за да студирам де.

На Lady D ❤️, prashinka и Just.do.it им се допаѓа ова.
  12. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.841
    Како може странка, во случајот пациентите да ја намалат одговорноста за работата во аптека?
    Нема логика ова што го збориш.
    Дали ти можеш да ја намалиш одговорноста на доктор или професор? Дали можеш да направиш некакви промени во нивната одговорност во работата?
    Одговорот на сите е јасен.

13. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    А чуму споредба со продавачките у Веро? Знаете колку од нив се фармацевти? Или академски школувани? А и да не се, секако имаат далеку повеќе поштовање и култура од одредени членови тука. Едвај чекам академските граѓани и граѓанки да мора сами својот леб да си го месат и печат, да видиме дали ќе им нарасне тестото, дали ќе дозираат NaHCO 3

На cresa-jagoda и Ani93 им се допаѓа ова.
  14. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    9.240
    Добро де фармацевтски техничар си завршила, сепак имаш нешто во таа насока учено.
    Не е дека туку така те вработиле без никакво соодветно образование.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Од целава дискусија ако ја читаат децата што сега се определуваат за иднината,само едно ќе им кажам:
    Нема невработени фармацевти,можности има повеќе од колку што мислите,затоа и останати кадри(стоматолози и доктори )се бараат за работа во фармацевтски компании.
    Овие што врска немаат од фармација нека не ве разубедиваат.
    На сите со среќа каков факултет и да одберете.
    Од мене толку на темава,очекував дека млади луѓе имаат пошироки видици,ама тоа се само мои очекувања.
    Поздрав

На Glowy, Any05, _beautyy_ и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.002
    Допаѓања:
    14.231
    А знаеш дека асистент на продажба во зегин може било кој? И продавачка диплома и гимназијалец и правник и било кој? И продаваат лекови, секој лек што не иде на рецепта може да ти го продаде продавачка со било кое средно а такви лекови има мнооооогу

На Just.do.it, Lady D ❤️ и prashinka им се допаѓа ова.
  17. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.841
    Докторот има одговорност за пациентот. И тој се сретнува со многу дијагнози и упатува понатаму за специјалист, доколку има потреба.
    Должност на аптекарот, да ја даде потребната терапија.
    Во ред е, познат е синдромот, мојата работа е најтешка и најодговорна. Жалам, ама во случајов, не е така.

18. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.095
    Допаѓања:
    26.941
    И ете дечки еве поубаво светло не може да се долови од тоа зошто да не се запишете фармација. Одете доктори и онака секој втор е тоа.

19. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.002
    Допаѓања:
    14.231
    Јас многу сакам да начекам во аптека вработени како фармацевтите на форумот, мене за жал никогаш не ми се погодило да ми објаснат;(

На Guns N` Roses и fana им се допаѓа ова.
  20. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    5.181
    Со кој факултет може да се научи нешто да се работи, без да ве вработува друг и да ви го определува работното време за бедна плата ? Бидејќи претпоставувам кога ќе завршиш треба да знаеш нешто да работиш, бизнис нешто?

На Need for Speed и Tih-ana им се допаѓа ова.