Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.095
    Допаѓања:
    26.941
    Што ќе ти објаснат се си знаела ти нели :D

2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.002
    Допаѓања:
    14.231
    Па онака да се потрудат, не само да препишат од извештај на кутивчето.
    Не деградирам некој ама дека по аптеки е персоналот не знам каков.... Не е. 90%е џган како секаде, тоа е реалноста.
    Ама темава е за најперспективен да не ја тераме на друго место, од мое гледиште во аптека не е перспективно, толку имам на муабетов

На prashinka и Just.do.it им се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.115
    Допаѓања:
    88.071
    Разбирам љубов кон професија но реалноста е друга.
    Пациентот оди на лекар,добива дијагноза и терапија.
    Терапијата на рецепт,ја подигнуваш во аптека и толку.
    Докторот веке објаснил и запишал што и колку да пие.
    Какви објаснувања луѓе?Какво консултирање со фармацевт?
    Кај нас не е таков системот.
    ДА завршиш фармација и да објаснуваш во аптека дека амоксиклав се пие на 12 часа :mm:,никаква перспектива за некој со завршен фак.

На Lady D ❤️, prashinka, ElenaOfRivendell и 3 други им се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.256
    Допаѓања:
    112.362
    и плус рецептот си има шифра.
    аптекарката ја куца шифрата во компјутер и на компјутер излегуваат кои лекови треба да се издадат :D :muscle:

На Lady D ❤️, Cosmi и Just.do.it им се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.305
    Рекламите секогаш одат за суплементи, витамини за кои можам и сама да прочитам во упатство. За производи кои се издаваат без лекарски рецепт.
    Од друга страна за одредени лекови мора да имаш рецепт и објаснување за дозирање од лекар. Можеш ли ти на своја рака да дадеш енап/ оспен со дозирање?

На Lady D ❤️, fana и Just.do.it им се допаѓа ова.
  6. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.487
    Допаѓања:
    12.571
    Овој на тв што рекламира Простатол, ПМС комплекс, алое вера, Куркумин, водителот Роберт, има ли некое познавање од фармација или некоја сродна струка што знае што воопшто рекламира или за пари и отров ќе рекламира..

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Diggie

Diggie Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    11
    Дололку докторот препише грешна терапија, и фармацевтот истата ја издаде (што би рекла ти - продаде), и не дај боже дојде до несакани последици на пациентот, тогаш целата одговорност паѓа на фармацевтот а не на докторот, бидејќи фармацевтот е последната станица -пациент,доктор,фармацевт и истиот ќе ги носи последиците. Споредба на работата на фармацевт со касиер/ка од Веро е чиста брука за вас и ништо друго. Ама да, и јас те разбирам, па не може секој да заврши Фармацевтски факултет. И само да се надоврзам на темата, фармација е наука, наука или сакаш или несакаш, и замислете, не сите сакаме да бидеме програмери :))

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Не паѓа никаква одговорност на фармацевтот.

На Pixi5, fana, Lady D ❤️ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.386
    Допаѓања:
    20.597
    А од кај да знае фармацевтот дека лекот е погрешен? Јас во аптека му давам рецептата, викам дајте ми ова што е тука пишано.

На Angie1432 и Just.do.it им се допаѓа ова.
  10. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.841
    Не, фармацевтот никако не го контролира докторот и нема одговорност. На извештајот стои печат и потпис од ДОКТОР, не од фармацевт.

На fana и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  11. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    547
    Допаѓања:
    1.402
    Има шифра ако е фондовска рецепта, ако ти дојде со розова а јас продавачка и немам поима генерика, ќе му кажам дека тој лек го нема во моментот :D8)

Едит: се извинувам што зедов за пример продавачка/касиерка, затоа што ни нивната работа не е лесна, работат со пари и луѓе (најлоша комбинација)

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    И мене ова ме интересира бидејќи на рецепт не стои дијагноза колку што гледам у пусулчево. Ќе искочи дека фармацевти и оперираат уствари, само ние не сме знаеле.

На Lady D ❤️, Anie93 и Just.do.it им се допаѓа ова.
  13. Snapple-15

Snapple-15 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Очигледно е дека многу на форумот воопшто немаат идеја што се учи на самиот факултет, а не па одговорноста на работата.
    Деградирачки е да се каже дека работата нема никаква одговорност и дека докторите повеќе знаат за лековите од фармацевтите кои буквално пет години посветуваат токму на учење на сите детали за лековите - од индикации, контраиндикации, несакани ефекти, токсичност и сл. Стварно не знам тогаш која е поентата на западните земји што во секоја болница задолжително има клинички фармацевт со кој лекарот се консултира за терапијата и дозата пред да ја препише :?: Ама тука се очигледно ограничени погледите, и такви ќе останат се додека постојат луѓе што работата ја сведуваат само на 'неодговорно продавање на лекови и куцање шифри во компјутер'.
    И да, фармацевтите во аптеките во кои сум била досега секогаш одвојувале време да ги прашаат пациентите за останата терапија која ја земаат. Немате поим колку пати имаат дојдено пациенти со пропишани погрешни лекови.
    Ама нема врска тоа, од доктор е, мора да се издаде. Што бидне понатаму со пациентот не е битно.

На Glowy, FridaodaMk, Idedemja и 3 други им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.305
    Никој не го деградира факултетот, ама работно место не е ни блиску до она што се учи 5 години. Продаваш лекови, и со средно фармација и со факултет е иста обврска.
    5 години трошење на образвание за да работиш во аптека е лудост.

На Mantub, Lady D ❤️, Anie93 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.002
    Допаѓања:
    14.231
    Не значи дека ако фармацевтот нема одговорност за пациент со терапија дека работата е негова лоша. Вие не помагате на членовите да одберат меѓу доктор и фармацевт.....

16. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Seriozno ova li?!
    Farmacevtot nema apsolutno nikakva odgovornost. Ako lekarot ja zgreshi terapijata ili dozata, ke mu se odzeme licencata, znachi toj e odgovoren!
    Vtoro, kako farmacevtot ke znae deka terpijata i dozata se pogreshni?!
    Treto, ova e kompleks na pogolemiot broj farmacevti: ne sme nie prodavachi na apchinja iako rabotime vo apteka i prodavame lekovi, zatoa shto nie go kontrolirame lekarot, kaj nas e poslednoto mesto pred pacientot da pochne da go pie lekot.
    I da, mozhe da davate soveti ako me boli glava dali da se napijam analgin ili kafetin, ama ako mi treba vibramicin ili drug antibiotik, sedativ, antidepresiv i sl togash ne mozhete da dadete sovet, bidejki ne ste struchni. I da, ne znam koj pacient za svojata terapija povekje bi mu veruval na aptekarot otkolku na lekarot.

На prashinka, Pixi5, Guns N` Roses и 3 други им се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.305
    Плус има луѓе кои пијат терапии посложени со комбинација на 3-5 па и повеќе лекарства. Секој лек го препишува специјалист од своја област. Замисли, за лекови за тромбоза, шеќер, срце, притисок, итн постојат различни доктори специјалисти кои посебно даваат лекови за своја област, а една личност во аптека ке знае точно се дали одговара како итн.
    Верувам дека е комплекс затоа што од вработување до пензија немаш никаков напредок.

На Just.do.it и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.256
    Допаѓања:
    112.362
    Фармацевтите ете велат дека нивната работа во аптека не се сведува само на продажба на лекови.
    И јас велам добро.
    И еве сакам да знам на што се сведува?
    И не ми одговри никој.
    Чудно :D

На Guns N` Roses, Just.do.it и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  19. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Pa togash zasto specijalistive uchat tolku mnogu godini, prvo 6 opshta med, posle 4 ili 5 specijalizacija koga gi imame aptekarive koi znaat apsolutno se. Isto taka i lekarska komora ne treba da postoi bidejki aptekarive ke znaat dali lekarot zgreshil terapija ili ne.
    Edno bi rekla so aptekarive i so mislenjava nivni: tragikomedija dovedena do apsurd.

Koga se nema argumenti, ili se ignorira ili se ide u napad vo ovaa nasoka: ti ne znaesh, ili nema da sfatish pa sekako nema da ti objasnuvam.
    Pa ne znaesh li ti deka farmacevtite gi kontroliraat lekarite, ukazhuvaat na nivnite greshki vo pogled na terapijata.
    So eden zbor: farmacevt e chovek shto znae opshta medicina i site specijalizacii koi proizlegyvaat od istata.
    Zaludno tolku uchenje na lekarive.
    Imam problem so ochive, pa ne mi teknalo do sega da idam na pregled kaj aptekar namesto oftalmolog, genijalno reshenie.

Последна измена од модератор: 18 март 2022
    На Any05, Pixi5, Need for Speed и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.979
    Секакви коментари се изначитав. Многу деградирања за фармацевтите и небулози се изнапишале.
    Прво во здравствениот систем треба да постои една кохезија меѓу сите здравствени работници и ниеден не треба да се деградира бидејќи тоа е пракса само во Македонија и балканов општо. Доктори , фармацевти , биохемичари , здравствени работници со висока школа , хигиеничари итн... мора да соработуваат за да се изгради еден квалитетен здравствен систем.
    За фармацевтите , далеку од тоа дека може да се работи само во аптека. Фармацијата е тесно поврзана со медицината и апсурдно е да се тврди дека фармацевтите немаат перспектива. Може да работат од аптеки па се до веледрогерии , лаборатории од областа на фармацијата , лаборатории во областа на медицинско-лабораториската дијагностика како фармацевти специјалисти по медицинска биохемија, како клинички фармацевти, како клинички лабораториски генетичари (фармакогенетика). Ова се само дел од здравствените специјализации достапни за фармацевтите:

На Glowy, Idedemja, ph.orhideja и 3 други им се допаѓа ова.