Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. SexyPrincess

SexyPrincess Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    132
    ТЕШКО!!!!
    Јас бев една година на биохемија ама се одкажав, сеа од септември одам на друг, но сепак се зависи до тебе, ако си учела пр. средно медицинско, тогаш полесно ке ти оди биохемија, хемија, аналитичка хемија....

2. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.013
    Допаѓања:
    81.349
    Планирам да се запишам на архитектонски, мислам дека е прилично добар факултет, меѓутоа многу ме плашат математиките ( ми одат, ама некако ме фаќа страв од самата помисла на толку многу ''бројки''),
    па доколку има некоја сегашна или идна архитетка, не би било лошо да подобјасни што се' е опфатено од нив и освен математиките, какви други предмети има.
    Се извинувам ако сум офф-топик, ама ме интересираше. И да, освен тоа мислам дека и јазиците се голем +, во последно време се отворија и многу приватни центри за стр. јазици, па се бара стручен кадар.

3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    архитектонски немаат некоја страшна математика, имаат поедноставни задачи и помалку обемен материјал од технилките или од ПМФ. За таму најбитно е да ти иде цртанје. Факултетот не е толку тежок коку што е напорен, тоа е барем мое мислење, сепак јас не сум на архитектура.

4. SexyPrincess

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    132
    На другарка ми другарка е на архитектура прва година и не е многу тешко ама има многу за цртање, останува до многу доцна за да доцрта, а и нема мн слободно време... ама ако се сака се се може...

5. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Ако сме во добра и јака држава, со било кој факултет ќе си се најде убава работичка. Секој ќе си учи тоа што сака, ама ете. Таква ни била среќата. Бидејќи сме во Македонија, за најперспективен факултет ќе дискутирам од таа страна, за тоа како стојат работите кај нас.

Лично мислам дека ако завршиш факултет кој не ти нуди еден начин на самовработување, си си го промашил не цел, ама пола живот сигурно. Да седиш и да чекаш со завршен факултет за некој да те вработи, потешко и подемотивирачки од тоа нема. Затоа е најбитно откако ќе го завршиш, да имаш некое знаење што може да се искористи, нешто што никогаш нема да престане да биде потребно. За такви факултети ги сметам медицинскиот - секогаш ќе има болни, некој ќе треба да ги лекува, да им прави помагала, очила и заби. Потоа, техничките науки кај нас се перспективни од проста причина што народов е доволно напатен па гледа да си заврши полесен факултет и капата настрана - битно има факултет. Електро на пример, не е невозможно да се заврши, а сепак, барем половината не го дозавршуваат, што нуди многу работни места за останатите.

И на крај, таму каде што јас ќе си го барам местото под Сонцето, Филолошки - Превод и Толкување. Зошто ?! Затоа што имаат занает, не мора да чекаат некој да ги вработи, затоа што секогаш има потреба од преведувач, нема шанси народов наш во наредниве 50 години течно да прозборува англиски и германски, :D а и на крај краева, со завршувањето на факултетот солидно ќе владееш два јазика. Мој сон е да се вработам во некоја амбасада... Убаво е да се сонува. :D

6. kukle95

kukle95 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    моментално сум во средно медицонско-фармацевтско лабараториски техничар и моментално учам хемија биохемија фармацевтска хемија аналитичка хемија ми одат предметите ама не ми се баш нај нај

7. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    ^^Aj тешко :o не ме плаши пред време. Многу ја сакам биологијата и сакам да се запишам на ПМФ на насоката биохемиско- физиолошка ама сега :^) баш ме збуни...

8. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    луѓе дали има некој на фармација во скопје шо студира/завршил? сум слушнала дека е многу тежок факултетот, многу потежок од средното фармација, а јас учам фармација средно па сакам таму да се запишам...но ми кажаја по 600 страни имале за учење за еден колоквиум...:worried:

9. SexyPrincess

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    132

Хмм... абе ако учиш мн и имаш сваќање за овие предмети запиши се, мене ми беше многу тешко бидејки средно завршив сосема трето и не ни сум учела ни латински, ни анатомија, ни биологија (само една година), а и тие што се професорите по хемија, аналитичка.. се многу строги, мн намќори и сакаат се да знаеш, буквално се, а и најмногу се нервирав кога ќе паднев за 1 или за ПОЛА бод и несакаа никој да попушто ни за 6 :devil: :devil: :devil: :devil:

10. bravegirl

bravegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    69
    педагошки е еден од најлесните факултети ако не и најлесниот само тоа ке кажам

11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368

другарка ми е 4та . Сите испити ги дава на време, ама последнава година, работат по некоја нова програма Турнос мислам се вика, и многу е мачно. Цело време е на предавања од 8 сабајле до 8 вечер, секој понеделник и вторник има колоквиуми, и плус сите испити и се поврзани и не смее да падне ни еден.
    Многу и е потешко од порано, и искрено не сум ја видела асално цела година заради факултетот

На Lepaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    295
    Јас сум гимназија, природно-математичко подрачје комбинација-Б и најмногу ја сакам биологијата и како најблизу до неа ми е оваа насока, ама има време, ќе се одлучам :)

13. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Па 6ка е најтешко да заработиш. Секоја друга оценка е веќе нијанса.

14. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.229
    јас се двоумам меѓу фармација и филолошки ама стварно појма немам шо да одберам..јазиците ми се јака страна..а и многу сакам фармација, ама незнам толку хемија и математика..така да се во свое време. :)

15. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Подобро е според мене фармација :D Филолошки и не ти е нешто потребен според мене.. Денес постојат најразлични курсеви за секакви јазици со кои можеш да се усовршиш и да си отвориш некое сопствено училиште за странски јазици ако тоа ти е сон ;)

16. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Се согласувам, ама па ако не знаеш многу хемија особено, ај математика ама хемија? Клучниот предмет во фармацијата? Не оди таму. Подобро филолошки, иако и според мене не е нешто нај.

17. malechkata

malechkata Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2010
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.141
    University for Information Science and Technology, "St. Paul the Apostle" - Ohrid или ако живеете во илли блицку до Скопје ПМФ, ФЕИТ или тој новиот ФИНКИ.

Технологијата е во подем, а студентите кои завршуваат на овие факултети се најбарани како програмери или веб-дизајнери. :)
    Морам да напоменам дека се и одлично платени, имаат највисоки плати во државава. Ако завршите на некој факултет од првиот универзитет, дипломата ви е призната и во Америка, што е одлично. :)

www.uist.edu.mk

http://www.pmf.ukim.edu.mk/web/pages/news

http://www.feit.ukim.edu.mk/

http://www.finki.ukim.mk/mk/home

18. zaboraeno

zaboraeno Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    ako ne znaes ke nau4ish da ne te plasi toa i onaka sekoj odi na fakultet za da nau4i nesto .. a ako sakas da si pomines polesno odberi filoloski iako mislam deka za jazici ima sega mn privatni ucilista i mn e golema konkurencijata ke treba premnogu da se trudish za da se izdignes na nekoe povisoko nivo "( ili da fatish vrski pa da te stavat na nekoe ubavo mesto - bez navreda) a na farmacija vo sekoj slucaj e potesko ama e i mn pointeresno... kaj i da se zapises ti posakuvam mn sreka samo ti davam sovet da ne go birash polesnoto tuku toa sto go saksas :)

На Adi888 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. rosie

rosie Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    32
    Дали има некој што е на Штипскиот факултет во Скопје ? Сакам да се запишам на туризам. Па ако има некој да ми каже каков е факултетот, предавањата, дали е тешко, нешто општо за тој факултет.
    Или ако има некоа друга што студира туризам па би сакала да ми каже каде и како е :)

20. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    673
    најдобра перспектива за работа според мене има со;

Филолошки факултет и Англиски јазик на прво место, Француски јазик, Германски јазик и Шпански бидејќи најбарани се.

Машински и Електро, Градежен и Архитектура.

Медицински ама најубаво е Фармација или Физиотерапевт ем чиста работа (без крвови и сл) ем убаво може да се заработува приватно ако ништо друго полесно и до плата се стигнува.
    Слушам сега во склоп на Медицински фак. се отвара и отсек протетика порано за тоа беше доволно средно, а сега наводно мора вишо, па кој го бива за мед. нека изволи многу пари се тепаат со оваа работа, знам доста протетичари со средно работат и млатат пари. ;)

Економски факултет дефинитивно многу полесно економистите се вработуваат да речеме од правниците.

На Lepaaa му/ѝ се допаѓа ова.