Форумџика на годината

Најперспективен факултет?

Discussion in 'Образование' started by Annika, Jan 27, 2010.

1. paradise69

paradise69 Истакнат член

Ako momenatlno nemash, ne znaci deka ke nemash vo idnina :?:

2. Желкичка

Желкичка Активен член

Во право си и кога ќе видиш за све тука треба да имаш врски :^)

elimkd and paradise69 like this.
  3. ivant

ivant Активен член

F I N K I.

Lemon likes this.
  4. Minionn

Minionn Истакнат член

Факултет за земјоделски науки и храна. Имаш повеќе смерови може да отвориш на нивната страна и да ја разгледаш програмата. Математика и физика нема, а хемија имаш во дел од смеровите не во сите :)

5. orxideya

orxideya Истакнат член

Добар ден, добри луѓе.

Што мислите за факултетот за медицинска сестра? Дали вреди и дали е просперитетен за во странство?

Во МК не би требало да имам проблем со наоѓање работа, но ме мачи тоа што во различни држави професијата е различно регулирана и тоа значи дека не можам да работам во повеќето држави без полагање на испит за мед. сестра.

Не сакам да работам во Германија иако знам дека таму плачат за медицински сестри. Преферирам некаде каде што се зборува англиски јазик, а добра плата не очекувам никаде.

Last edited: Aug 25, 2022
  6. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Јас мислам дека вреди тој факултет ако те интересира медицина, но не сакаш да се посветиш за доктор да бидеш.

А каков е тој испит за мед. сестра, многу се плаќа или?

7. orxideya

orxideya Истакнат член

Па цената е во зависност во која држава сакаш да имигрираш, може да биде скапо/ефтино, но дефинитивно е тешко да се положи бидејќи во различни држави мед. сестри се различно обучувани и секако без познавање на локален јазик во една држава не можеш да работиш како медицинска сестра.

Сепак, факт е дека насекаде во светот се бараат медицински сестри и е полесно да најдеш спонзор за виза за разлика од многу други професии кои не се дел од МИНТ група.

8. Abel

Abel Популарен член

За многу професии има потреба од изедначување на диполомата/испитите или дополагање/дообучување, мислам дека нема потреба тоа да ти биде пречка, и онака секоја струка си бара дообука некаква. Тргни од тоа дека секако многу земји бараат и испит за познавање јазик, некои стручен испит за медицинари, макар тоа бил и англиски. Ако имаш средно медицинско, можеш евентуално да се обидеш прво работа да си најдеш, тука или во некоја земја каде што им дефицит, па директно таму да си се запишеш на студии.

Last edited: Aug 25, 2022
    Srckata28 likes this.
  9. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Како што кажаа, нека не ти биде тоа пречка, секако ќе треба да го надоградуваш знаењето.

10. Queenche

Queenche Истакнат член

Вака, мене многу ме влече архитектурата, но незнам дали е перспективен и подобар од хемијата која ми е 2 опција. Ваше мислење?

IreNey9 likes this.
  11. orxideya

orxideya Истакнат член

Двете ти се перспективни во Македонија. Ама мислам дека хемија ти е подобра опција за надвор од Македонија.

Queenche likes this.
  12. Jovana555

Jovana555 Активен член

Дали подобро би било да студирам на ФИНКИ или на ФИКТ и зошто?

13. doleina

doleina Истакнат член

Девојки дали доколку испишување од студии уште не ми е завршено може да се запишам на друг факултет или мора прво отпишување ?

14. bitches broken

bitches broken Истакнат член

Jas sakam da studiram za dermatolog no za zhal me odbija na medicinski fakultet i momentalno nemam vtora opcija pa bi ve zamolila za sovet

15. en5

en5 Истакнат член

Дали правен факултет кај нас е исплатлива опција? Поради финансиски причини годинава не се запишав на факултет и работам за да соберам пари за студирање. Не знам што да запишам следна година, дека е 3 години и некако ме влечат општествени науки, се размислував за него. Можеби и психологија ме интересира, само не знам дали во Македонија со овие факултети има работа. Дали вреди да се студираат или иста плата и со средно ќе земаш и со нив ако ги имаш како факултет?

16. Star_dust

Star_dust Популарен член

Правен, економски, филолошки.. ич не ти се перспективни, посебно доколку на правен студираш само 3 години.
    99% од студентите кои се запишуваат на правен продолжуваат на мастер затоа што со три години не можеш да работиш скоро никаде.
    Овие информации ги знам јас од тоа што сум слушнала.
    А за плата за да земиш нешто саглам треба години години да поминат и треба да се покажиш стварно дека те бива затоа што правници има колку што ти душа сака.

Matotheja and en5 like this.
  17. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Како што знам, правен факултет не трае 3 години туку има смерови на правен што се три години. Тоа се политички науки (имаш на македонски и англиски) и односи со јавност. Второво е доста интересен смер, разгледај го.

Едит: И новинарство.

18. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Сите смерови на правен се 3 години.

Glowy, en5 and Srckata28 like this.
  19. en5

en5 Истакнат член

Знам за мастер студиите, тоа понатака кога ќе имам повеќе пари би продолжила, за почеток да дипломирам само. Моите не може да ме финансираат, затоа гледам да е нешто пократко, а во денешно време факултет си треба.
    Колку просечна плата им е вака? Зошто со средно работам сега и месечно повеќе од 20 илјади правам. Со факултет барем над 30 илјади плата земаат?

20. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Не. Со факултет можеби 25, почетна плата. Треба време да помине за да зимаат повеќе од 30000

en5 likes this.