Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. MediaRes

MediaRes Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    221
    Докторирав на Запад и тоа развиениот. Се вратив за поугледна позиција во Македонија. Пак учев нешто. И сега испадна за хобито и сајд џаб што имав да ми понудат 3-4 поголема плата од мојата професија. И работам без диплома и формално образование за 3 пати поголема плата од тоа што би ми донел докторатот и специјализацијата за што ми требаa 14 години учење.

Прочитај погоре. И факултетот и докторатот ми е еден од просперитетните струки и многу тешки за завршување.

Последна измена од модератор: 26 ноември 2022
    На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.662
    Допаѓања:
    18.296
    Покасно видов. Ок, разбирам за што збориш.

3. stjepan

stjepan Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    223
    Барај работа на запад, што чекаш?Направи добро CV, наведи се што имаш постигнато и со среќа.

4. MediaRes

MediaRes Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    221
    Но
    Земам западна плата во Македонија немам мотивација да одам. Фината е што за мојот докторат треба физичко присуство за мојата сегашна професија за која немам ни факултет ни курс може онлајн а многу е платена. Не планирам да се селам за да работам со физичко присуство за поголеми трошоци и многу поголем стрес.

На JoyJoy, cresa-jagoda и Tanjamm им се допаѓа ова.
  5. stjepan

stjepan Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    223
    Ќе отидам off-topic, но не знаев за условите.Тогаш со среќа тука.

6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    12.662
    Совет некој што е перспективно да се учи онлајн? За јазици си освежувам знаење редовно, но нешто друго што би било корисно?

7. MediaRes

MediaRes Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    221
    Програмирање, софтвери, математика, музика, графика, финансии, економија, психологија, педагогија, право,книжевност, физика и филозофија. Има и други

На JoyJoy и Tanjamm им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.958
    Допаѓања:
    36.125
    Да, и ти си во право ама не можат сите тоа да бидат. Ако некој сака да е нешто со љубов, не може да успее. Јас на пример нема шанси да сум нешто од наведеното. Исто голема грешка е да се запише секој на најперспективните, а во иднина сепак да не сака да го работи тоа. А живот ли е ако работиме нешто што не го сакаме само заради пари?

9. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.662
    Допаѓања:
    18.296
    Не е лесно ни да немаш пари. Ама не е лесно да одиш секој ден на работа а истата да не ја сакаш.
    Треба да најдеш нешто што го сакаш барем малку.
    Кај нас проблем е што голем дел сакаат на државно да се запослени ама да не работат. А за таму треба врски. Има професии каде можеш и без врски ама не им се работи на луѓето. Сите сакаат брзи пари.

На Abel му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Musicallinmylife

Musicallinmylife Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2022
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    1.460
    Најперспективен факултет?
    Тоа што сакаш да го работиш ти мој совет.

11. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Не се разбираме можеби. Велиш дека работиш без формално образование за 3 пати поголема плата од таа која би ја добила со докторат? Значи дека единствен начин на кој ти ја мериш перспективноста се парите, ама за 5 години од сега ако најдеш работа во твојата конкретна струка која ќе ти носи дупло поголема плата од оваа сега, значи тогаш ќе пишеш дека дипломата ти вреди и факултетот е перспективен? Стварно штета возрасни луѓе да го изедначуваат перспективност = пари. Ако тоа му се случи на светот, сѐ ќе пропадне, сите ќе бидат програмери/инфлуенсери (или нешто така "перспективно") за пари и нема да има воспитувачи, учители, професори (кои меѓу другото секаде работат за просек), пекари, фризери, продавачи, чистачи.... Тоа што твојот избор бил докторат, поугледна позиција (што и да значи тоа) и очигледно статус и сега си се разочарача и веруваш дека тоа што си учела е неперспективно, тоа се моментални околности. Сигурна сум дека некои други луѓе со твојата професија баш фино се снашле, ама пак тоа не е репер за ништо.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  12. truffles

truffles Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2017
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    492
    Темата е таа перспективност на факултетот. Ако сакате отворете си нова тема најсакан или најомилен факултет па пишувајте си таму.

На Роузз и MediaRes им се допаѓа ова.
  13. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Па перспективен за мене значи и најомилен и најсакан. Затоа пишувам тука. Придавката "перспективен" го содржи и значењето сакано/омилено, не гледам проблем или оффтопик. Ако сакаш пари, иди укради, ич не се мачи за школо муабет да правиш.

14. MediaRes

MediaRes Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    221
    Постарите зборуваат вака. Младите не

15. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Јас сум 45 години млада. Немаат врска годините, туку логиката и свесноста дека животот не е рамна црта и дека плановите и приликите се менуваат. Ако веруваш во тоа што го пишуваш, значи нема никаква оправданост во твојата одлука да поминеш 14 години во нешто што е неперспективно, односно си била свесна за непреспективноста, ама ете чак и докторат си учела, ти најдобро знаеш зашто.

16. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.662
    Допаѓања:
    18.296
    Колку плата се зема со докторат кај нас? 1500 евра? Има странски фирми кои за добар скил сет нудат над 3000-4000.

17. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Искрено не знам, зависи од професијата, иако одамна титулата значи единствено статус, или евентуално доцентско место на факултет, таа е борбата. Затоа и пишав, да докторираш без план и програм и знаејќи дека нема да ти го донесе онашто го сметаш за најперспективно, а тоа се пари, тогаш е бесмислено. А за странските фирми, би се сложила, ама пак тоа не важи за сите струки, светот е во рецесија и сѐ повеќе фирми се селат во Индија, Малезија, Балкан и слични земји од трет свет баш за да не мораат да даваат толкави плати. И тоа допрва ќе се осети.

18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    12.662
    А имаш некоја верификација на тоа знаење или ? Еве јас знам јазици, за книжевност сум набилдана со знаење, ама каква корист би имала од тоа да заработам нешто на пример? Или можеби сум грешка? Јас денеска ако не прочитам нешто, ако не земам книга во рака, како шугава сум. И јазици добро зборувам. Не сум се обидела со тоа некако да заработам.

19. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Зависи кои јазици. Од перспектива на корисничка поддршка (бизнис кој ете не умре за време на корона), бар вака од тоа што го гледам и знам, доста се на цена холандски и скандинавските јазици, под илјада евра немаат плата, што не е лошо за наши услови. Тоа зе опциите за некој кој нема факултет, бидејќи не можеш да предаваш и да преведуваш, значи може и со курс, ако те занима, сосема е изводливо. Ама исто како и со програмските јазици, и "нормалните" јазици се учат подолго време, или баш ептен да се посветиш.

На JoyJoy и Tanjamm им се допаѓа ова.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    12.662
    Треба да размислуваме во таа насока. Да не седиме само на социјални мрежи. Подобро да учиме нешто.