Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. pinkgirl92

pinkgirl92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    2
    Завршив средно и ми се чини дека стојам пред најголемата раскрсница во мојот живот појма немам што понатаму... Дали економски е добар избор?? Како е за вработување? (слушам секојдневно, економистите ги имало на секое ќоше) Од друга страна пак е Факултетот За Администрација И Менаџмент На Информациски Системи (ФАМИС) во Битола Дали има некоја феминка што студира таму сакам да слушнам мислења и за двата поздрави :*

2. cigarce

cigarce Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2011
    Пораки:
    1.401
    Допаѓања:
    3.931
    девојки дали некоја од вас има што е на филозофски? и секако ако имате било каков коментар за овој факлутет да го споделите со мене :)

3. Negreva

Negreva Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    8
    девојки ајде и од мене прашање некој дан знае повеќе информации за факлутетот во битола , европско интегрирање и менаџирање на европски проекти.. дали е добар смерот сакам на тиа да одам?? ајде совет поздрав...

4. Din4i

Din4i Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Мислам дека сепак медицински е еден од најтешките. Иако уцев средно медицина не планирам да се запишам на медицина :worried::worried: Сакам на педагошки...

5. KittyT

KittyT Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    120
    И јас би сакала да дознам повеке за психологија ...

6. Lepaaa

Lepaaa Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2011
    Пораки:
    2.069
    Допаѓања:
    8.098

Фармацијата е многу добар избор ! Навистина е потежок факултет, ама ако сакаш еден ден да имаш добра работа ќе се намачиш. Со фармација можеш да работиш во различни лаборатории, во аптека (можеш и споствена аптека да си отвориш), да доземеш некои испити на педагошки и можеш да предаваш професорка по хемија или некои стручни фармацевтски предмети.
    Предупредување: откажи се на кратко од твојот социјален живот, само така ќе постигнеш добри резултати во првата година од студирањето која е пресудна за факултетот ( сите предмети се меѓусебно поврзани со услови). Да не речеш дека не те предупредив :lol: :lol:

7. MissSpark

MissSpark Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    1.287
    Перспективни факултети во државава се:
    1. електро - технички
    2. економски
    3. пмф
    4. медицина/фармација

На Plavusa.17 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. cigarce

cigarce Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2011
    Пораки:
    1.401
    Допаѓања:
    3.931
    мн јасно ! само како е дојдено времево никој не ти гарантира како ќе биде и да завршиш некој од наведените факултети :x

9. hristin4e

hristin4e Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    1.294
    Дали има некоја која ќе се запиши на Факултето за Туризам и Угостителство во Охрид..... Или ако има некоја веќе што учи таму нека ми кажи како е,,какви се професорите...и се останато :)

10. cigarce

cigarce Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2011
    Пораки:
    1.401
    Допаѓања:
    3.931
    зошто бе мила туризам ?
    мене некако не ми иде паметот натаму...
    каде во македонија туризам? сепак твое право :)

11. hristin4e

hristin4e Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    1.294
    Сакав да кажам на тој Факултет отсек Финансиска безбедност и контрола....ама па немам никој со можи да ми кажи како е таму :(

12. cigarce

cigarce Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2011
    Пораки:
    1.401
    Допаѓања:
    3.931
    мхм твој избор.. неможам да ти помогнам околку тоа ама ако наидам на некој што има познавање ќе ти кажам ;)

13. LoVeR

LoVeR Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.046
    Јас моментално студиран на технички факултет -битола бидеќи имаше смер каков што сакам
    Спорд мене во Битола најлесен факултет е педагошки(гледаќи другарките мои што учат во споредба со мене),а најтежок факултет во Битола е се разбира технички..
    Перспектива за добра работа само на европсиот факултет во охрид....
    Сега не би го сменала,но за магистратура сигурно би одела на евроскиот

14. teddybear8935

teddybear8935 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    ЕЛЕКТРОНИКА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ или АРХИТЕКТУРА ;) од малечка ме влечат не знам зошто...не се баш некои професии за кои сонуваат четврто одделенчиња :D

На ЕлЕкТрАш⚡️ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. hristin4e

hristin4e Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    1.294
    сепак Фала мн... Се надевам има некој што е запишан таму па ќе кажии..бидејки кога дојдоа да ни презентираат од Фак. ни рекоа дека имало мн.што се запишувале таму и немало место на 2 уписен рок...па ке бидиме.. :)

16. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Не знам дали сум пишала во темава, ама перспективен факултет нема. Не можеш да знаеш утре што ќе се случи, а не па за 4-5-6 години кога ќе завршиш факултет. Едноставно секој со своја среќа, да не речам врски :) Мене искрено во моментов ми е многу тешко, тек сега осетив како е да си муле без врски на факултет. Положуваат без напишан испит, не ни одат на полагање само праќаат индекс, а јас ќе се окозам од учење и уште ќе добијам едно културнo- колешке супер е ова, ама дојди уште еднаш да ја потврдиме оцената... :x срамота луѓе, срамота!! Да не учиш, ајде ама вака со сила за да си ги бутнат своите... Може па и моја грешка е што не се запишав таму кај што имав врски, ама не сакам мене ми е ова мерак да го учам и ќе го завршам. Дали за 6 или за 10 год ќе видиме. И од каде да знам јас после толку време дали ќе успеам да најдам работа??? Не може тоа да го знаете, учете го тоа што сакате, или ако не ви се учи фаќајте врски па за работа да сме здрави и живи.

17. Sarasweet

Sarasweet Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    150
    На овој отсек како што знам се запишуваат со многу јаки врски,бараат одличен успех, и малку студенти примаат. Три мои другарки што немаа ни одличен успех пробаа да се запишат но како што кажав со јаки врски, двете ги примија ,третата со послаби врски не ја примија. Една комшика планира да се запише но веќе фати врски преку деканот. Такада ако имаш јаки врски пробај.

18. zaboraeno

zaboraeno Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    se e fino i ubavo ako e vaka kako sto kazuvash... ama mislam deka si vo golema zabluda :worried:... najperspektiven filoloski fakultet ( angliski jazik???) ?!?!?

http://www.fzf.ukim.edu.mk/ ova e stranata na filozofski znam deka se ke ti izgleda kako spansko selo.. i jas koa prv pat ja otvoriv ne znaev od kade da po4nam ama ras4epkaj ja ubavo.. stranata e dosta uredna a i ima mn informacii :)

http://www.fzf.ukim.edu.mk/index.php?op ... lang=mk-MK

ova vi e studiskata programa za dodiplomskite studii na pshologijas simnetegi i razgledajte ... toa vi e kolku za po4etok da vidite koi predmeti se u4at zadolzitelni, izborni i sli4no ..... isto taka e dadeno malo rezime za predmetite - sto ke se u4i ... anajdobro vi e da si najdete poveke studenti od istiot smer i da gi rasprasate kakvi vpe4atoci imaat od fakulteto (neli ne e vo red da se sluse samo edna strana od tolku mn studenti).. eve li4no jas imam vpe4atok deka prv semestar e dosade ali kako pominuvaat semestrite se pointeresni predmeti ima :))))

19. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Нема лесен факултете барем на УКИМ ако материјалот е лесен може професорот е некој деген што ќе те уништи . Кај мене материјалот е тежок професорите не се лоши.

Најперспективен факултет???? Што знам???? Како дојде времето партиската книшка е поперспективна од индексот.

Од истите причини јас се запишава на Технолошки факултет ( демек треба технолози во дравата). Оние кои дипломирале и со кои се познавам вработени се сите ама ретко кој зема плата над 20000. Да не ги споменувам тука условите за работа во погоните па повеќето газди избегнуваат да вработат жена ( не дека нема жени ама помалку се). Е предност е тоа што имаш перспектива надвор од Македонија. Ако си технолог-полимер, биотехнолог и др. во повеќето западни земји те тераат малку да одиш на пракса па ако те бива ќе те вработат дека тие таму имаат недостиг на кадар. Ама пред тоа треба книгите од тука да ги научиш како ОЧЕ НАШ .

Да се вратам не би се запишала на факултет. Јас што сум на најефтиниот државен факултет па за стан, сметки, упис давам околу 4000 евра без да се луксузирам многу. ЗА 5 години ( оти технолошки никој за 4 не завршил) ке истрошам 20000 евра. И брат ми толку тоа се 40000 евра. За тие пари малку попаметен да си можеш во нешто да инвестираш и да се обезбедиш за цел живот.

На martinuska му/ѝ се допаѓа ова.
  20. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Јас се мислам за општа медицина или физиотерапевт. И мислам дека се ке ми зависи од матурава по македонски и англиски. медицинскиот е 6 години така? А овој за физиотерапеви колку што знам 3 години? И не знам што ке биде и мноооогууу се мислам |(

P.S А како ке се запишат оние од клас што полагаа завршен испит? Ке им намалат бодови или што тоа не ми е јасно баш :^)