Немам учено ни на едното ни на другото, знам неколкумина што учеле на финки, кажуваат дека е тешко и има за учење, но платите се претежно високи и скоро секаде има можност за вработување. Ова е само мое мислење од тоа што имам слушнато, сепак најдобро е да го одбереш тоа што повеќе мислисш дека ти одговара тебе
Здраво дали има некој што е или завршил на нутриционизам или молекуларна биологија со генетика? Дали може да споделите искуство?
Здраво дали некој има учено на Високата Медицинска школа во Битола,какво искуство имате дали е тежок смерот лабораториски аналитичар,дали е призната дипломата во странство и дали трае 3 години во целост или има и други испити плус и доучување?
Нострификација на дипломата е неопходна, речиси каде и да одиш со било кој факултет од државава. Во процесот на нострификација, можно е да ти побараат дополагање на (најчесто)неколку испити или директно целосно нострифицирање без преполагање зависно студиската програма. Да “не е признат” факултетот, значи воопшто да не можиш ни да нострифицираш диплома, односно на ново факултет да треба да запишиш.
Ја студирав на Американ Колеџ, програмата на англиски јазик. Во Холандија само ми ја побараа дипломата на англиски јазик кога аплицирав за работа, а во Македонија ми рекоа дека со приватен факултет можам да продавам во маркет.
Македонските факултети се во најголем дел признаени, но зависно од земја до земја, ќе ви бараат плус надополнување со пар испити. Јас со завршен факултет во Македонија се запишав на постдипломски студии во Словенија.