Какво е вашето мислење во врска со Словенечки јазик на Филолошки факултет, со оглед на тоа што кај нас има премногу фирми словенечки?
Може ли да добијам ваше лично мислење за градежен факултет-геодезија, што мислите, како е, дали може да се најде работа т.е дали е перспективен и ако има некој тука на градежен може ли да ми даде свои лични видуваеа за факултет и да ми каже малку како иде тоа со професори,испити,колоквиуми.? однапред ви благодарам
Ај некој доколку е запознаен со медицинскиот факултет во Битола насока физиотерапевт, да ми образложи како одат работите таму, дали е тешко, ама баш се ме интересира.. да не набројувам фала однапред !
Не е факултет туку е Висока медицинска школа, 3 години се учи, јас колку што знам физиотерапевт е еден од полесните смерови во споредба со медицинска сестра и лабораториски аналитичар. Исто има и смер за рендген ама таму не знам како е. Битно треба да знаеш дека Високата Меицинска школа од Битола НЕ е призната во поголемиот дел од Македонија, а за надвор да не ни зборуваме.
Ќе си седниш од септември над книга и нема да се мрдниш до јули. Имаат некој чуден систем на полагање, слушаш само еден предмет една или две недели и го полагаш одма, па после друг предмет. Мене воопшто не ми се допаѓа, пошо како прво материјал од 800 страни не можиш салам да го прочиташ за 2 недели а не да го набубаш и да го полагаш, како второ, имаш слободен само еден викенд, тој после полагање. Се останато е турбо учење, полагаш теорија, вежби и завршна вежба по скоро сите предмети. Искрено факултетов е перспективен, но не кај нас. Јас не ја гледам поентата 5 години ненаспан да останиш за да бидиш продавач во некоја аптека. И тоа ако ти се посреќи. Сите шо се запишаја се надеваат дека ќе се вработат во некоја лабараторија, а Алкалоид годишно прима 2-3. Останатите 117? Размисли добро, можда постов е малце демотивирачки али е реален.
ми треба помош, незнаев каде да пишам, па тука ке прашам Каде се наоѓа факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство - ФИНКИ? на страната на факултетот ја пишува оваа адреса ул. „Руѓер Бошковиќ“ 16, Поштенски Фах 393, 1000 Скопје, ама неможев да ја најдам на гоогле мап каде точно е, во која населба.
Карпош. Некако најлесно би го приметила ако одиш по Илинденска, позади МиДа. Или па од Партизанска ако одиш од Хотел Карпош шо е таа уличката шо ги спојува Партизанска и Илинденска, скоро до крај ќе одиш и од лево ке видиш огромен кампус, башка и раздвижено е нема шанси да промашиш.
ФЕИТ (Електро) и ФИНКИ се уште функционираат во иста зграда и бараки, така што нека не те буни, на истото место со ФЕИТ се.
Се планирам за на архитектура, ама не ми се останува овде во Македонија... некако на ниту еден не гледам перспектива без врски... (мислам после факулетеот нема напредок) А ако нешто ме зафркне архитектонскава желба планирам дизајн на ентериер или моден дизајн али дефинитивно би одела на приватен за овие два...
Јас кога би се запишала на Филолошки, дефинитивно тоа би биле јазици како словенечки, чешки, холандски и такви каде што нема многу конкуренција. И онака преретки се приватните школи за странски јазици кои што држат часови по овие јазици, па можеш да си отвориш и твое приватно школо.
Причината поради којашто ја цитирав е бидејќи сосема случајно го прочитав нејзиното мислење за приватните факултети и рече дека било срамота да земеш диплома од приватен. Beats me, ме збуни
не знаев каде да го поставам прашањево..знае ли некој од нашиве факултети што можеш да успееш во странство?? Па добро со јазици, меѓутоа што би работал таму со јазици?? Дали има таков што е признат во странство , викаат за св Апостол Павле во Охрид,,ама јас не сум за таму дефинитивно...
^Јас мислам дека сите факултети од Универзитетот Кирил и Методиј се признати во странство. А во врска со јазициве, во право си за тоа дека со таква професија не можеш да просперираш во странство. А утка не се прави со некоја професија како лекар, медицинска сестра, ветеринар, фармацевт, стоматолог, па и архитект, програмер, економист. Овие професии се потребни секогаш каде и да се наоѓаш
Јас пак мислам дека со јазици најлесно можеш да зминеш ако си за заминување. Можеш таму на постдиплмоски да се надоградуваш со нови јазици или да студираш 2 факултет. Мислам дека тие што студираат јазици најлесно можат да добијат стипендија за странство. И голем број од нив заминуваат таму, колку што знам јас. Имаш шанси да работиш како преведуваш за странски весници, фирми, списанија и др. Мислам дека има можности. Ако грешам нека ме поправат јазичариве.