Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. kucence55

kucence55 Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    1
    Дали е перспективен факултетот за фармација?

2. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.113
    Допаѓања:
    67.094
  3. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Според мене, ДА.

4. simona-i

simona-i Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    30
    Филолошки или правен. најдобри !

5. 1-Lady-in-red

1-Lady-in-red Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    44
    Е навистинааа тешко :lol: Незнам што да изберам подеднакво ги сакам,психологија или македонски јазик и книжевност ? :^) Според вас како ви изгледаат работите кој е поперспективен :D

6. Hellen

Hellen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    73
    Lady in red, кога јас требаше да се запишам на факултет професорката по македонски јазик сите не советуваше да се запишеме бидејќи потреба за професори по македонски ќе има секогаш. Tоа, сепак, беше одамна, пред 8 години. Vо меѓувреме многу кадри излегоа од таа катедра па дури имаше најави дека ќе ја стават во мирување на година - две.
    A за психологија не знам што би ти рекла, ако сакаш психологија јас би ти советувала да одиш на медицина и потоа да специјализираш психијатрија. Tоа ти е многу поперспективно од психологија ...

Sо среќа што и да одбереш и кога ќе те примат пофали се овде :)

7. 1-Lady-in-red

1-Lady-in-red Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    44
    Ти благодарам за советот :) Никогаш не сум размислувала за медицина, сите го гледаат како многу тежок утре ќе одам кај психологот на нашето училиште да ме малку посоветува,душичка е многу ја сакам најмногу и поради неа ја засакав психологијата.Тешка одлука за мене е ова бидејќи премногу читам книги,го сакам македонскиот јазик,но сакам да навлезам подлабоко во психологијата :) Психолошките книги се ми омилени,но после како со работа .... :tmi: Како и да е кога ќе се одлучам ќе пишам :D
    Уште еднаш благодарам за одговорот :)

На Hellen му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Hellen

Hellen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    73
    Kicky дефинитивно француски :)

На Kicky му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^ Економски Kicky :)

На Kicky му/ѝ се допаѓа ова.
  10. workaholic91

workaholic91 Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    Јас морам да кажам дека повеќе ја направив мојата одлука за факултет врз основа на желба без толку размислување за работа во иднина. Засега немам зажалено и еве сега здравје ке одам на постдипломски, па после се надевам докторски и после ќе гледам за работа.

Сакам идеално да работам во некоја интернационална организација, консултант во некој институт за меѓународен развој, можеби академик. Во денешно време не е исто како порано, ќе учиш факултет и има една струка и еден пат, сега има различни траектории иако морам нели да признаам дека со оглед на економските услови работата тешко се наоѓа.

Но, мора да се надеваме дека нашиот труд ке се исплати и дека ке имаме кариера која ќе не исполнува и на која ќе можеме да бидеме горди. :D

На sweeeeet му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LGBT

LGBT Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2011
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    108
    Јас имам желба за биохемија, перспективен ли е?

12. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Па појди од тоа колку фабрики имаме ние и кои имаат лаборатории или пак професорка во школо (со дополагање за наставник), во ХЕС во болница, во млекари каде работат за 15 000ден.
    Немој, еве ја золва ми седи дома 15год а снашка ми раб. во млекара за 15 000ден а се утепува од работа.

13. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132
    Што мислите за геодезија ? :?: И тој е дел од градежен но за разлика од конструктивната насока која нуди поширка можност за работа ,сепак мислам дека геодезија е поограничен....
    Кое е вашето мислење , колку е перспективен ?

14. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.013
    Допаѓања:
    81.349
    Meне геодезија не ми е баш како за девојче, ама ако веќе имаш желба, go ahead.
    А за перспективен, скоро сите технички факултети се перспективни, а овој би ти бил најдобра опција доколку веќе имаш некој фамилијарен бизнис во оваа област, или некој близок со допирни точки во професијава.
    Сепак и не се разочарувај, ако си ја сакаш струката, уката нема да ти биде проблем - ко што знае да каже баба ми. На крај краева, поарно да учиш нешто што сакаш, отколку да се запишеш на нешто што не ти прави ќеф па да ги влечеш годините. За работа - кој сака и е упорен, ќе најде.
    Па има и такви (приватни) фирми кои имаат потреба од геодети, а за државните места не зборам, за таму требаат добри врски, а обично пикаат нивни блиски, as usual. :D

15. DressedToKill

DressedToKill Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    43
    Што мислите за ГИС(географски информациски системи) ? Што се може да се работи со ова?

16. Youlen

Youlen Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    194
    Што мислите за економски,смер Е-бизнис, колку е перспективен, со оглед на тоа што поголемиот дел од обврските веќе се извршуваат преку компјутери, е-банкинг, е-катастар и сл? Баш тоа ми е сега последно увртено во глава, со оглед на тоа што имам одлични познавања од областа на англискиот јазик, и мислам дека доследно ќе го искористам и усовршам (пред се бизнис англискиот) бидејќи има предавања и на англиски јазик (ако не се лажам поголемиот дел се на англиски), па доколку има некој овде на овој смер, нека сподели мислење.

На Ger23 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ger23

Ger23 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    12
    Јас сум втора година на е-бизнис, прва година се учи како и на сите смерови.Од втора почнува по некој предмет на англиски,интересно е се учат доста работи.Перспективен е, сите смерови се добри на економски ,но е-бизнис ти е нешто што ќе биди во иднина исплатливо.

На LittleDevil и Youlen им се допаѓа ова.
  18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.435
    Допаѓања:
    5.393
    Одењето на факултет е дел од животот во кој веќе како возрасни индивидуи треба да се одлучиме што понатаму со самите нас. Незнам кој од нас тука ќе ви даде помош кој е најпреспективен факултет. Најпреспективен факултет ќе биде за вас оној факултет кој сами ќе си го одберете. Што ако јас ви кажам драмски а вие немате ни Г-од глума а сте надарен биохемичар? Она што ќе го одберете треба и да го сакате а со тоа сте и перспективни. пр. Доколку сакате да бидете познат менаџер на некој познат брент и зацртате своја цел тогаш неможете да се запишете на медицински, ќе си отидете на економски. Пред се затоа мислам дека факултетот е дел од животот во кој вистински се насочуваме што понатаму со самите нас и за тоа треба сами да си се определиме затоа што секој од нас си ги знае целите, можностите и желбите

На FotoLina3, Gordana10, natallie и 3 други им се допаѓа ова.
  19. ani22

ani22 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2010
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    303
    Феминки да ве прашам дали во Битола има државен факултет за психологија ?

20. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Искрено во денешно време најпреспективен факултет не постои! Најпреспективни ти се врските, што и да завршиш ако си имаш јаки врски одма ќе си се запослиш, во спротива и само ти да си единствена во цела држава да имаш завршено некој специфичен смер и да се отвори работно место баш на таа струка ако си немаш врски ќе се запосли тој со врски, а ти ќе си седиш дома. Дојде такво време во кое што факулетот не се цени. Сега некој ќе рече ако си имаш квалитет и знаење и без врски ќе си се покажеш е не е така кај нас не ти даваат шанса и можност да се покажеш и докажеш!

На lastovichka му/ѝ се допаѓа ова.