pa vakaa..sega sum 4ta i iskreno neam poima kade da se zapisuvam a treba vo brzo vreme da se resam zosto sakam i da probam negde nadvor od drzavava..momentalno sum na prirodno matematicki smer b..i sakam da ucam nesto povrzano so hemija i biologija,ama nekako ne gledam mnogu uspesna kariera vo taa oblast zosto tuka nema rabotni mesta za takvo nesto,osven profesor... Stvarno ne znam sto da pravam pa bi mi pomognalo dokolku nekoj bi spodelil nekoe licno iskustvo ili mislenje.. fala odnapred se mislam nesto za tehnoloski pmf...
Вака ... ! Прво да кажам дека сум нова овде на форумов И дека неможам баш да се снајдам Инаку од старт да си кажам дека сум прилично мала во споредба со другите,но профилов го напрвив само заради оваа тема... И 12 години имам ! Веќе подолг период размислувам што понатаму... Прво треба средно,па факултет,но јас навистина незнам што понатаму...Моите ми викаат за средно да го одберам најтешкото,зошто од учење никој не умрел,а јас сум одлично ученичка која сака да учи и не се жалам за тоа! Ама јас навистина имам еден друг проблем...јас сум ВЉУБЕНА во фолклорот ...често моите се шалат со мене дека никој дечко во мојот живот нема така да го сакам како играорната и да ме прашате што би сакала средно јас знам што да ви кажам Луј !..ама не е тоа тоа...макар и да отидам таму колкави се шансите да работам како професионала играорка?? Стварно незнам колкави се :/ Е потоа следи факултет... и тука јас сакам да прашам нешто ..дали оди Луј со например Филолошки..дали може да се направи некоја вака коминација или дали воопшто може така да се мешаат школите....Знам дека ова не е темата,ама се ми е измешано во главата..Ги читав вашите коментари,прашања...ама сетоа тоа уште повеќе ме буни,а и ме заплажуваа сите велите дека веќе факултетот е нешто што скоро секој може да си го дозволи и веќе и не е нешто толку важно како порано :/ ВЕ МОЛАМ,сите повозрасни,што сте завршиле,во тек сте или планирате да се запишувате на факултет да ми кажете каде,што како...Да ми кажете нешто поврзано со играорната (ако има некоја девојка/жена што е можеби професионала играорка Да ми кажете што,како...Зошто мене се ми е измешано...Тоа што го сакам и тоа што во иднина би ми служело....Се извинувам што ептен забегав со темава...Ама веќе главав ја отупев од мислење..ми се плаче веќееее
I kako covek da bide ambiciozen koga sto i da zavrsi pak visi na konec so navaganje rabota.Go mrazam mojot fakultet neznam sto da pravam razmisluvav da odam na drug no mislam deka isto me ceka vo idnina koga nemas vrski za administracija i pari da realiziras nesto privatno.
Не е се толку бесперспективно. Јас знам доста луѓе, мои врсници, што завршија и се вработија. Ама многу зависи што струка имаш одбрано. Немаш ваљда земјоделски или нешто така...
^ Не зависи толку многу каква струка имаш одбрано колку што зависи како ќе ти се поклопат коцките во моментот. Кога веќе го спомна земјоделски, еве јас имам другар кој заврши полани на земјоделски и верувала или не од неговата група, од 50 студенти, 20тина се вработија одма во септември и тоа по струка. Можеби им се поклопи периодот кога станаа актуелни субвенцииве и слично, не знам до што е- ама ете, од клупа директно на работа! Од друга страна, имам и друг познаник кој заврши на електро со висок просек и веќе 4-5 години не е вработен.
I jas mislam deka ne e fakultetot vo prasanje tuku vrski moze da ides na najmizeren i odma da najdes rabota so vrski i partija,i jas znam eden sto zavrsi zemjodelski i odma najde rabota so vrski.A nekoi sto gi znam imat po 30 i uste se nevraboteni.
Женски имам дипломирано на Информатика и компјутерска техника и сега запишав педагошка доквалификација на Филозофски во Скопје. Е сега на студентски ми рекоа да си одберам кај кој професор сакам да ги полагам методика и психологија. Некој од Филозофски фак. ако има искуство со некој од овие професори нека сподели, бидејќи не ги знам проифесорите и начинот на кој се полага кај нив и колку бараат за учење. Еве ги професориве Испитот по предметот МЕТОДИКА се полага кај следниве професори: проф. д-р Марија Тофовиќ Ќамилова (полагаат студенти со завршен факултет од општествени науки) проф. д-р Снежана Адамческа проф. д-р Јасмина Делчева Диздаревиќ (полагаат студенти со завршен факултет од природни науки) Испитот по предметот ПСИХОЛОГИЈА се полага кај следниве професори: проф. д-р Виолета Арнаудова проф. д-р Елена Ачковска Лешковска доц. д-р Огнен Спасовски Не најдов посебна тема за Филозофски факултет па затоа тука прашав, ако не му е местото тука напрашањево слободно преместете го
Затоа што гледам дека тука се развила интересна дискусија во врска со "перспективните" и "неперспективните" факултети, неможам а да не го искажам својот став. Искрено, мислам дека перспективна или неперспективна е личноста, а не факултетот. Ако некој вистински го сака тоа што го учи, се интересира за тоа и освен од книгите и предавањата е заинтересиран да добие знаење и од други извори, тогаш мислам дека има големи шанси да најде работа каква што посакува и што е најважно, да биде вистински успешен во неа. Кога требаше јас да се запишувам, се двоумев меѓу две варијанти, а тоа беше факултетот за кои сите ме советуваа да се запишам (како демек поперспективен), дека таму со сигурност ќе сум успеела ( ), и оној факултет кој отсекогаш ми бил желба. Потребно ли е да кажувам што одбрав? Се разбира второто. Затоа што другите нема да дојдат и да учат наместо мене, нема да полагаат наместо мене и нема утре да ја имаат таа професија. Иако многумина превртуваа со очи кога дознаа каде сум се запишала, добив десетици лоши коментари за мојот избор, никако не оставив тоа да ме демотивира и јас длабоко во себе знам дека го направив вистинскиот избор. Дали е така, времето ќе покаже. Ама знам дека на предавања одам со насмевка и со кејф наместо со превртување очи, предавањата ги следам со интерес а не спијам додека сум таму, не ми е проблем да учам (дури и задоволство ми е ) затоа што пред се, сум заинтересирана и имам љубов кон тоа што го правам. Јас и понатаму ќе давам се од себе, па верувам дека успехот нема да изостане. И неможев да не изреагирам кога прочитав како некои тука ги потценуваат јазиците. Да, можеби таму нема да имате 300-400 страни за бубање, ама надоградувањето на јазиците бара многу повеќе труд отколку целодневно и целовечерно дремење над книга. Всушност, потценувањето на било кој факултет е страшно неразумна работа. Којзнае што ќе биде утре. Според мене најважно е човек да се пронајде себеси во тоа што го прави, и да има волја да станува се подобар и подобар.
IT техничари, графички дизајнери, одржувачи на мрежа, креатори на веб страници, програмери, тинтири-минтири... и биохемичари... за овие две бранши искуството ми покажало дека дури и во Македонија работа се наоѓа. Ама се бара квалитет. Овие се едни од ретките каде што ако не те бива бате, ни мама, ни тато, ни вујче на помош (се провлекува по некоја ситна душа, ама реткост е, за разлика од другите факултети). Ако те бива навистина, ќе се офајдиш. За првава бранша, ако е доволно добар/бра, си поставуваат и услови, си бараат покачувања, привилегии, бонуси, нормално. Си го ценат трудот. За вторава исто, добри биохемичари се бараат, Алкалоид, Реплек, Фармахем, Ремедика, ред др. институции... ако ви фаќа акалот инвестирајте се во нешто паметно, не се залетувајте по тупави факултети... социјална работа и политика... политички науки... и ред други глупаштилоци. Нема грешка, со лопата да ги ринеш, и од општите факултети, и јас се ставам тука. Смотаници на куб. Еден сертификат фотошоп ќе ти заврши повеќе работа ако те бидува, отколку 4 години на општа наука во Кирил и Методиј. Дечки, изиграјте УМНО!
Се надевам дека прашањето е адекватно за во темава. Сакам да слушнам ваше мислење за некои прашања.... Прво сакам да прашам каде би можела да работам со Факултет- биохемија а каде со Фармација? Што е разликата помеѓу Фармација и Биохемија? И што мислите дали овие факултети имаат просперитет кај нас? Дали се признати во другите држави?
Биохемичарот работи во лабораторија, прави анализи, испитува крв и слични работи, а фармацевтот работи во аптека и се бачка со лекарства. Според мене и двата факултети/професии се солидни, а кога би ме прашувале мене би одбрала фармација. Не дека едното нуди поголеми шанси за вработување од другото - тоа зависи од твојата снаодливост, како и дали ќе успееш да се снајдеш понатаму во животот. Јас во никој случај не би се снашла како биохемичар, во лабораторија, да боцкам - нема шанси. Не знам дали и колку се признаваат факултетите надвор од нашите граници. За да можеш да работиш во странство, секако ќе треба да полагаш некои си доквалификации или дополнителни испити во земјата во која планираш да работиш, да речеме Германија. А што се однесува до перспективноста да определени факултети кај нас - ја нема, зашто сепак сè си останува на тоа кој како се снајде; ако градежниот инженер или геодет има блиски со сопствен бизнис од таа бранша, ќе си лапне работно место, во спротивно ќе чкрта огласи, ќе врти телефонски броеви и ќе работи нешто колку да почне од некаде. Случаен пример, ништо лично. Квалитетот кога-тогаш ќе исплива на виделина, ама што до тогаш !?
Јас студирам на Св. Кирил и Методиј на Филолошкиот факултет и веќе сум 4та година и навистина е убаво!!! Кога би требало да се даде идеја тоа е секако Св. Кирил и Методиј
Јас мислам на градежен или на архитектура...мислам дека се најспреспективни факултети...али и доста тешки биле викаат ...
Неколку луѓе го пофалија економски, е-бизнис. Јас сеуште се немам одлучено, а немам баш многу време да се мислам Може ли некој ако сеудира тоа, или има некој сознанија, да ми каже нешто повеќе, што како се учи? Лесно е или тешко? Знам дека се учи на англиски од 2ра или 3та незнам точно??? Тоа ме привлекува, ама сакам подетално да се информирам,што предмети од прилика има па ако има некој, инфо плис! пс- Добредојдени се и податоци за др смерови!
се надевам дека ќе ти одговорам на прашањето. огромна е разликата помеѓу овие два факултета но основата е иста и на двата има многу хемија. е сега за биохемија одговорот е еден можеш да работиш само во биохемиска лабораторија кај што се испитува крв и такви ствари (можеби има и некоја друга можност, но јас не сум информирана). А за фармација иако е далеку потежок од биохемија можностите за работа се огромни, почнувајќи од сопствена аптека до производство на лекови до испитување и контрола на лекови па се до маркетинг на лекови и претставништва на лекови како и сите лаборатории кај што се потребни какви и да било хемиски испитувања. е сега за признавањето конкретно за фармацевтскиот факултет јас колку што сум информирана е признат низ цела европа бидејќи целата наука на фармацијата се заснова на сите европски регулативи и на самата европска фармакопеја и со тој сегмет сме веќе влезени во европската унија. е сега да одговорам на темава според мене секако најпреспективен факултет е електро (и според мене еден од најтешките ако не и најтежок, но и медицинските се тука некаде (медицина, фармација и стоматологија) дури можеби нивната побарувачка е поголема.
Јас мислам дека најперспективни факултети и најбарани се техничките факултети има недостатоци од машински инжинери,електро инжинери,графички инжинери или дизајнери...