Но не го земај муабетов здраво за готово..тоа се само 2 3 информации кои ги слушнав јас..како што реков можеш да се распрашаш на друго место и повеќе да се информираш..И јас сум матурантка и јас исто се двоумам за факултетите
девојки ајде ве молам нека ми каже некоја подетално за филолошки фак., сестра ми е 4год сега и сака на филолошки да се запише..... дали е тешко, професорите какви се...и дали може да се одбере англиски албански и италијански(или германски) ? и ако има искуство некоја...дали откако ке се заврши фак. имаш перспектива и работа...зошо некои велат као демек професорите по анг ј. и општо проф не биле почитувани во ск...дали е вистина тоа....зошто сестрами навистина сака да биде проф по анг ј....ајде ве молам совети ааа да ке забораев и ако може да ми кажете кои предмети да ги одбере за матура ...пошто сака да иде на овој фак. она е у гимназија....?? пишете ком, мн ке ни помогнете...фала однапред
^ Девојче предмети се бираа до Нова година, сега нема што да бира. Нормално дека секој почеток е тежок, нема ништо лесно. Секој факултет си има своја тежина. За непочитувањето - како што ќе се поставиш така ќе те почитуваат. Околу групите не знам, прашај во темата за Филолошки.
На ова време, ништо не е сигурно. Кој како го служи среќата. Па и врски и некој да те бутка е пожелно да си имаш. А ако ги немаш, се снаоѓаш како знаеш. Перспективата сами си ја правиме.
Е вака, точно дека на ФИНКИ има многу што немаат положено, ама тоа е затоа штонема никаква селекција на студнтите и секој може да се запише. Квотите се огромни, и секој што слушнал за ФИНКИ и ги видел рекламите мисли дека таму ружи цветаат. Не е тешко, упростена е доста програмата, плус си се насочуваш на едно нешто и тоа го учиш. Калкулус е далеку полесно од Математика 1 и 2, и ред други предмети се со упростена програма... Лично познавам личности штонајмногу на свет мразат математика ипрограмирање и се запишаа на ФИНКИ... епа како да положат. Мој совет, ако сакаш програмирање, запиши се на ФИНКИ, ако не-не си го губи времето затоа што "за таму се наоѓало работа". Така само ќе заглавиш.
Искрено, ја сакам математиката а и програмирањето не ми претставува никаков проблем. А од друга страна пак, ги сакам и јазиците, ми одат, лесно ги учам и разбирам а и интересни ми се. Затоа и не можам да се одлучам, па некако одам на варијантата: Што би било поперспективно? Затоа што кога веќе вложувам труд во нешто, вложувам до максимум, таква сум по природа а и добивам многу совети од постари дека со филолошки можеш да бидеш само професор или евентyално преведувач а ги има се повеќе, и на темава скоро секој член пишал дека се двоуми за филолошки, а од друга страна е ФИНКИ т.е. народно кажано информатиката која сите ја сметаат за попочитувана па и побарана работа/струка а и поплатена. Ете тука лежи мојата дилема xD Каде да го вложам трудот? За "влечење" ме влечат двата факултета. Фала ти на мислење
Чисто од аспект на перспектива: Сестра на другарка дипломираше лани на Филолошки факултет, Италијански јазик, бара и нема никаква работа. Италијански јазик е слабо застапен кај нас, а и тие неколку работни места што се нудат се веќе зафатени. Од друга страна ФИНКИ е факултет во подем, студенти со висок просек имаат загарантирана работа и пред да завршат... Доколку те интересира информатика, оди на ФИНКИ, во информатиката е иднината се надевам помогнав..
Малце касно пишувам, но бев зафатена xD Фала ти на мислење и за информацијата за Италијанскиот јазик. Искрено, баш и заради таа незастапеност на Италијанскиот јазик и се предомислив, проблемот не го гледам во самиот јазик туку во нашава државичка, во која што Италијанскиот јазик, освен професор во 2 средни училишта не би служел за ништо друго :/ По се изгледа ФИНКИ ќе изберам и некако сум среќна со изборот хахах Фала ви на сите за мислењата
Читнав назад нешто начнато за Индустриски дизајн на Машински факултет ... има некој од овде што го студира тоа или има завршено ? ... Ме интересира како иде со предавања, вежби, колоквиуми испити .. дали се учи нешто реално или смерот е чисто онака за џабе ? Иначе сум на Финки и во план ми е да се презапишам на индустриски дизајн. А за тие што сакаат на финки ... нервите ќе ви опаднат ради неорганизираноста во се. Од термини за предавања и вежби, колоквиуми, до чекање по 1 месец секој семестар за материјали по барем еден предмет... електронски тестови по предмети со прашања сосема различни од материјалот (стари прашања), списоци за полагање во простории на колоквиуми/испити строго после 00:00 а ти утре полагаш сабајле во 8, гужви при зимање потписи, оцени и консултации (не е за луѓе со слабо срце), преклопување на вежби по изборни предмети. Така е на кратко. За сето ова да се претрпи желба за информатика треба да се има мнооогу голема ... а и секако ако немате предзнаење или заинтересираност за учење надвор од факултетските обврски ... ништо не бива ... тоа што се учи на финки е пребрзо и недоволно. Ова може да звучи претерано и дека иде од некој што му е тешко да положи испити, но не е претерано а и до сега ми се положени предметите, така да реалноста е таа на финки. Иначе ако знае некој нешто поврзано со индустриски дизајн на машински нека каже.
И јас би сакала на Машински да се запишам...Само на некој смер со 4 години.. Индустриски дизајн е 3 год. мислам
Јас знам само дека е најлесен смер на машински Имам неколку другари што се запишаа таму ама не ми текнало да ги прашувам за предмети или професори.. така да неможам да ти помогнам во врска со ова. Моја препорака е да се запишеш на смеров, мислам дека нема да згрешиш И да, 3 години е..
Некој да не има информации нешто случајно за Производно инжинерство или Транспорт Механизација и Логистика на Машински..
Јас сум на педагогија како ги читам муабетиве така сваќам дека се помалку си го сакам факултетот,ми треба мислење од повеќе луѓе па затоа прашувам тука : Ако имате 24 години и не си го сакате факултетот не сте исполнети со тоа што го правите дали би се префрлиле на ликовна академија (во мојов случај) па и макар што знаете дека ке дипломирате дури на 28год. ама важно ке бидете чисти пред себе дека си го следите својот сон, м ?
секакоо дека да,следи си ги соништата , да не се каеш еден ден за она што не си го направила а со годините ќе си дојдат и повеќе обврски но ќе работиш повеќе на себе никогаш не се откажувај од тој сон ! бај бај
Соништата вака, соништата такаа... од соништа не се живее. Не е само во тоа, секако дека треба да го учиш она што го сакаш ама ако е ич неперспективно што фајде? Не е така црно-бело, треба да се гледаат утре и можностите што би ги имал, ти не моеш да сакаш да бидеш не знам... космонаут и да очекуваш вработување тука. Исто како што и знам стории за луѓе се утепале од давање илјадници евра за да станат пилоти дошле тука и што? И после бегале во странство... значи не сме во таква ситуација да си ги следиме само соништата, треба да се гледа и од другата страна малце.
Читкав така низ темава и прво се извинувам што цитирам мислење од пред една година,ама сакам да појаснам некој работи, бар да им помогнеме на следните матурантки Високата Медицинска Школа во Битола- нека не ве залажува зборот ШКОЛА, спаѓа во Универзитетот Климент Охридски и е факултет.И правниот факултет е со 3 години, па е факултет. И дипломата е призната секаде во Македонија и надвор,само што кај нас сеуште се вработуваат кадри од средно образование-пример физиотерапевт или медицинска сестра,зошто? Зошто Министерството за Здравство сеуште нема одредено дека мора да е со Високо образование позицијата, а и нив му се исплаќа бидејќи платата за со средно и за со високо образование е различна.