Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. nicolekidman

nicolekidman Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    Но не го земај муабетов здраво за готово..тоа се само 2 3 информации кои ги слушнав јас..како што реков можеш да се распрашаш на друго место и повеќе да се информираш..И јас сум матурантка и јас исто се двоумам за факултетите :D

2. Chasicka01

Chasicka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2011
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    9
    девојки ајде ве молам нека ми каже некоја подетално за филолошки фак., сестра ми е 4год сега и сака на филолошки да се запише.....
    дали е тешко, професорите какви се...и дали може да се одбере англиски албански и италијански(или германски) ? и ако има искуство некоја...дали откако ке се заврши фак. имаш перспектива и работа...зошо некои велат као демек професорите по анг ј. и општо проф не биле почитувани во ск...дали е вистина тоа....зошто сестрами навистина сака да биде проф по анг ј....ајде ве молам совети ааа да ке забораев и ако може да ми кажете кои предмети да ги одбере за матура ...пошто сака да иде на овој фак. она е у гимназија....?? пишете ком, мн ке ни помогнете...фала однапред :*

3. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.947
    Допаѓања:
    18.267
    ^ Девојче предмети се бираа до Нова година, сега нема што да бира.
    Нормално дека секој почеток е тежок, нема ништо лесно. Секој факултет си има своја тежина.
    За непочитувањето - како што ќе се поставиш така ќе те почитуваат.
    Околу групите не знам, прашај во темата за Филолошки.

4. Westlife

Westlife Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2011
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    617
    Изгледа ке одам на општа медицина во штип..незнам на што друго да одам :(

5. vitomir

vitomir Нов член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    2.095
    Допаѓања:
    3.629
    Најперспективен факултет е уличниот верувајте во денешно време само тоа те спасува. :)

6. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.824
    Допаѓања:
    5.092
    На ова време, ништо не е сигурно. Кој како го служи среќата. Па и врски и некој да те бутка е пожелно да си имаш. А ако ги немаш, се снаоѓаш како знаеш. Перспективата сами си ја правиме.

7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939

Е вака, точно дека на ФИНКИ има многу што немаат положено, ама тоа е затоа штонема никаква селекција на студнтите и секој може да се запише. Квотите се огромни, и секој што слушнал за ФИНКИ и ги видел рекламите мисли дека таму ружи цветаат. Не е тешко, упростена е доста програмата, плус си се насочуваш на едно нешто и тоа го учиш. Калкулус е далеку полесно од Математика 1 и 2, и ред други предмети се со упростена програма... Лично познавам личности штонајмногу на свет мразат математика ипрограмирање и се запишаа на ФИНКИ... епа како да положат. Мој совет, ако сакаш програмирање, запиши се на ФИНКИ, ако не-не си го губи времето затоа што "за таму се наоѓало работа". Така само ќе заглавиш.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ivana.iva

ivana.iva Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Искрено, ја сакам математиката а и програмирањето не ми претставува никаков проблем. А од друга страна пак, ги сакам и јазиците, ми одат, лесно ги учам и разбирам а и интересни ми се. Затоа и не можам да се одлучам, па некако одам на варијантата: Што би било поперспективно? Затоа што кога веќе вложувам труд во нешто, вложувам до максимум, таква сум по природа :) а и добивам многу совети од постари дека со филолошки можеш да бидеш само професор или евентyално преведувач а ги има се повеќе, и на темава скоро секој член пишал дека се двоуми за филолошки, а од друга страна е ФИНКИ т.е. народно кажано информатиката која сите ја сметаат за попочитувана па и побарана работа/струка а и поплатена. Ете тука лежи мојата дилема xD Каде да го вложам трудот? За "влечење" ме влечат двата факултета.
    Фала ти на мислење :D

9. be.unique

be.unique Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    30
    Чисто од аспект на перспектива:
    Сестра на другарка дипломираше лани на Филолошки факултет, Италијански јазик, бара и нема никаква работа. Италијански јазик е слабо застапен кај нас, а и тие неколку работни места што се нудат се веќе зафатени. Од друга страна ФИНКИ е факултет во подем, студенти со висок просек имаат загарантирана работа и пред да завршат... Доколку те интересира информатика, оди на ФИНКИ, во информатиката е иднината :) се надевам помогнав.. :$

10. ivana.iva

ivana.iva Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    7
    Малце касно пишувам, но бев зафатена xD Фала ти на мислење и за информацијата за Италијанскиот јазик. Искрено, баш и заради таа незастапеност на Италијанскиот јазик и се предомислив, проблемот не го гледам во самиот јазик туку во нашава државичка, во која што Италијанскиот јазик, освен професор во 2 средни училишта не би служел за ништо друго :/ По се изгледа ФИНКИ ќе изберам и некако сум среќна со изборот хахах :D Фала ви на сите за мислењата :*

11. bpotter

bpotter Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Читнав назад нешто начнато за Индустриски дизајн на Машински факултет ... има некој од овде што го студира тоа или има завршено ? ... Ме интересира како иде со предавања, вежби, колоквиуми испити .. дали се учи нешто реално или смерот е чисто онака за џабе ?
    Иначе сум на Финки и во план ми е да се презапишам на индустриски дизајн.
    А за тие што сакаат на финки ... нервите ќе ви опаднат ради неорганизираноста во се. Од термини за предавања и вежби, колоквиуми, до чекање по 1 месец секој семестар за материјали по барем еден предмет... електронски тестови по предмети со прашања сосема различни од материјалот (стари прашања), списоци за полагање во простории на колоквиуми/испити строго после 00:00 а ти утре полагаш сабајле во 8, гужви при зимање потписи, оцени и консултации (не е за луѓе со слабо срце), преклопување на вежби по изборни предмети. Така е на кратко.
    За сето ова да се претрпи желба за информатика треба да се има мнооогу голема ... а и секако ако немате предзнаење или заинтересираност за учење надвор од факултетските обврски ... ништо не бива ... тоа што се учи на финки е пребрзо и недоволно.
    Ова може да звучи претерано и дека иде од некој што му е тешко да положи испити, но не е претерано а и до сега ми се положени предметите, така да реалноста е таа на финки.

Иначе ако знае некој нешто поврзано со индустриски дизајн на машински нека каже. :D

12. nicolekidman

Се зачлени на:
    2 март 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    И јас би сакала на Машински да се запишам...Само на некој смер со 4 години.. Индустриски дизајн е 3 год. мислам :D

13. Edie.S

Edie.S Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2012
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    395
    Јас знам само дека е најлесен смер на машински :) Имам неколку другари што се запишаа таму ама не ми текнало да ги прашувам за предмети или професори.. така да неможам да ти помогнам во врска со ова.
    Моја препорака е да се запишеш на смеров, мислам дека нема да згрешиш :)

И да, 3 години е..

14. bpotter

bpotter Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Да знам дека е три години ... иначе фала. :)

15. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.826
  16. nicolekidman

Се зачлени на:
    2 март 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    Некој да не има информации нешто случајно за Производно инжинерство или Транспорт Механизација и Логистика на Машински.. :P

17. yokoono

yokoono Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    18
    Јас сум на педагогија како ги читам муабетиве така сваќам дека се помалку си го сакам факултетот,ми треба мислење од повеќе луѓе па затоа прашувам тука :
    Ако имате 24 години и не си го сакате факултетот не сте исполнети со тоа што го правите дали би се префрлиле на ликовна академија (во мојов случај) па и макар што знаете дека ке дипломирате дури на 28год. ама важно ке бидете чисти пред себе дека си го следите својот сон, м ?

18. Ketrin.Moon

Ketrin.Moon Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2013
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    7.172
    секакоо дека да,следи си ги соништата , да не се каеш еден ден за она што не си го направила а со годините ќе си дојдат и повеќе обврски но ќе работиш повеќе на себе
    никогаш не се откажувај од тој сон ! бај бај

19. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Соништата вака, соништата такаа... од соништа не се живее. Не е само во тоа, секако дека треба да го учиш она што го сакаш ама ако е ич неперспективно што фајде? Не е така црно-бело, треба да се гледаат утре и можностите што би ги имал, ти не моеш да сакаш да бидеш не знам... космонаут и да очекуваш вработување тука. Исто како што и знам стории за луѓе се утепале од давање илјадници евра за да станат пилоти дошле тука и што? И после бегале во странство... значи не сме во таква ситуација да си ги следиме само соништата, треба да се гледа и од другата страна малце.

20. iwanna

iwanna Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0

Читкав така низ темава и прво се извинувам што цитирам мислење од пред една година,ама сакам да појаснам некој работи, бар да им помогнеме на следните матурантки :D Високата Медицинска Школа во Битола- нека не ве залажува зборот ШКОЛА, спаѓа во Универзитетот Климент Охридски и е факултет.И правниот факултет е со 3 години, па е факултет. И дипломата е призната секаде во Македонија и надвор,само што кај нас сеуште се вработуваат кадри од средно образование-пример физиотерапевт или медицинска сестра,зошто? Зошто Министерството за Здравство сеуште нема одредено дека мора да е со Високо образование позицијата, а и нив му се исплаќа бидејќи платата за со средно и за со високо образование е различна.