Znachi vaka....Sega zavrshiv 8 odd i normalno treba da se zapisheme vo sredno,jas planiram da idam vo Nikola Karev i poslem 2 da izberam smer ekonomsko.Jas mislam deka sum prezrela za moi godini zoshto ushte sega mislam da ucham i fakultet ali da najdam rabota posle toa e sakav da ve prasham dali poslem fakultet ke mozam da najdam rabota kako ekonomist?
Нема смер после втора година економски. Имаш Општествено-Хуманистичко подрачје А, каде се учат Економија, Бизнис, Вовед во право, Менаџмент. Ако сакаш чисто економско да завршиш тогаш Борис или Моша. Додека завршиш средно, ќе се дојдат можеби други поперспективни факултети.
Јас од лично искуство би ти препорачала ПМФ. На фармација 5 години ке умреш од учење за на крај да бидиш овична продавачка. Ние од ПМФ си работиме сите во лаборатории и каде каде е полесен нашиот факултет од фармација.
Доколку имаш човек кој стои зад тебе и ќе ти помогне со општата медицина т.е да разботиш ко доктор тогаш оди веднаш но доколку немаш врски не ти препорачувам НИКАКО на медицина
Средно учев гимназија, јазиците (англиски) ми е слаба страна, и сакам да се запишам на Нутриционизам, но се двоумам да не ми биди тешко од општо на стручно со поими... Нутриционизам или Педагошки Педагошки веќе секој втор има завршено... Одлична ученичка сум , но незнам каква ми е можноста да завршам нутриционист и да најдам работа?
Само во нашава држава економски факултет може да биде непреспективен и во ниедна друга држава. Точно живееме во свет на комуникации, технологии и техонолошки пронајдоци и достигувања, и елекрашиве убедливо и премногу си го имаат дигнато акциите и просперитете. Ама самите сме си криви, секаде во светот економијата и парите го вратат светот, најтешко се влегува на тие факултети и има доста голема селекција, само кај нас и куцо и сакато се прима на економски и на правен исто така. Не можам да разберам никако како во ваква дражава со толку плодна почва и прекрасна клима има повеќе електро инжињери и машински, отколку агрономи. Немам ние тешка метална индустија како Германија па да ни требаат толку електро и машински инжињери. Муабетот ми беше, дека да моментално има поголема побарувачка за прогамери ама до кога? Откако е ова тренд исто како на економски и правен почна и на електро да се запишува и куцо и сакато и за некоја година и од нив ќе има невработени купишта. Реков еднаш ќе речам втор пат, нема попросперитетен факултет од оној кој се учи со љубов и желба. Работа нема одма, да јасно ми е, ама уште сум убедена дека оние кои нешто учеле со љубов ќе го работат со љубов, и кога тогаш ќе најдат работа која ќе работат продуктивно. Што ќе ми е плата од 1000 евра на место кое ќе се осеќам незадоволно и неисполнето. Уште стојам за ова, и се надевам дека засекогаш се стојам и нема никогаш да се премислам. Па со господ напред и работа ќе се најде во иднина, за секоја професија. Море и самовработување ми е најидеална опција, али па пари и кредити не паѓаат од небо...
Потполно се сложувам со хип на електро и финки се примаа по 1000 студенти годишно а работа за програмер и инжинер има само во скопје па скопје америка да беше па неможе да прими 2000 луѓе годишно , оние штипските информатичари да не ги сметаме и плус се запишаа на информатика деца кои се плашеа да избришат прашина на компјутер( да не му биде нешто) и тие треба да бид програмери за некоја година неодамна прочитав овие џонсон компаниите имале потреба од 100 информатичари а од толку многу пријавени примиле само 20(сите други биле само инжинери на мама и тато) Јас уште од дете сакав кога ќе пораснам да бидам програмер ама свесна сум дека со толку мноогу дипломи од финки и електро околу мене едноставно ќе си го загубам животот бараики работа Нај интересен дел од приказната за инжинерите ми се дечките од малите места, немате поим колку само не се свесни за реалноста, сонуваат дека во скопје ги чека евн(и слични фирми) и веднаш ќе земаат плати од 5000 тоа едноставно неможе да се долови со текст за економија да има повеќе работни места но сепак не до толку колку што факултетот прима, ама правниците на мајка.. еее нив дефинитивно ги има не со лопата со багер да ги собираш
Познавам многу девојки што се запишале на машински факулет,или пак што завршиле машински. А како што тргнала работава гледам дека ги вработуваат по гимназииве да им предаваат на тие стручните машински предмети нешто таму што учат од кај знам. Едит: Сакам да прашам за Факултетот за политички науки? Што може да се работи со тој факултет? Или си е онака колку факултет да имаш завршено. Благодарам однапред,ако некој ми одговори.
Па добро сеа, ФАМИС го нема никаде во Македонија освен во Битола, и тој е многу убав факултет, Факултет за администрација и менаџмент на информациски системи....се учат и економски и правни и информатички предмети, а има нов смер за имплементација на проекти од Европска Унија..
Имам желба да се запишам на медицинскиот факултет, смер-логопедија. Може ли да ми дадете мислење во врска со мојот избор и моите шанси за вработување?
Која е разликата меѓу електротехнички и машински факултет ? Што може да се работи откако ќе завршиш машински, а што после завршувањето електротехнички ?
Девојки, како беше она... знам дека за мажи над 35 години факултетот е бесплатен, а за жени? И, кога се уписите за на факултет? Ми треба итно, извинете ако сум офтопик.
Девојки мала помош што мислите кој би бил најдобриот избор за (девојче коа завршува медицина т.с. заврши меѓутоа не сакам да продолжам медицина ) се мислам помеѓу Машински и Електро но во игра ми влегуваат Градежен и ГеоИнформациски системи на ПМФ со тоа што дали би можела да влезам во државна квота со 77.56 поени бидејќи моите родители уживаат во тоа да управуваат со моето образование очигледно (нивна беше желбата да идам медицина никогаш не ја ни сакав ) истото сакаат да го направат и сеа но не дозволуваат па сеа од што сакаат да ме премислат добив ултиматум да не речам ако сакам да одам на некој од овие фак да си гледам да влезам во државна квота ама ако можам јас