Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    406
    Сметководство dear!
    Да не ме разберат погрешно оние што имаат завршено фин. менамент (и ја сум со истиот смер), ама после со барање работа кога ќе сакаш да работиш со финасии, сегдека се дава поголемо значење на оние што имаат сметководтсво, иако истите предмети се учат. Фин. менаџер можеш да бидеш и со обичен смер-Менаџмент.

На mili4ka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Напротив, познавам многу невработени електро-инженери и тоа не такви кои дипломирале пред многу години. Ни електро не е тоа што беше пред 7-8 години, ама сепак таква е ситуацијата кај нас и не би рекла дека постои перспективен факултет во денешно време без разлика дали се работи за најтешкиот или најлесниот, затоа што на крај ситуацијата се сведува на добро познатото „кој како се снајде“.[/quote]

хахах па тоа зависи од кој смер на Електро завршиле. Сигурно не се на исто ниво завршените компјутерски инжињери и програмери со оние што завршиле роботика. Македонија и роботи, магаре и козметика. ЗАтоа и на Електро коа се оди и за смерот се размислува а не само на ЕЛЕКТРО студирам па да биде после некој програми во странство да развива а друг дома батериите на количките да си ги пуни од мал шо му останале ;)

3. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Се извинувам за мислењата едно по друго ама кога го прочитав коментаров- не можев да одолеам да не искоментирам :^)

ако е најперспективно во државава не значи дека сите сакаат тоа да бидат ;) Има многу што го делат истото мислење а завршиле општествен факултет, можеби од искуство зборуваат ;)

Јас лично ФИНКИ го сметам за најперспективен а не сакам тоа да бидам (ниту ме интересира тоа, ниту знам математика, ниту информатика ниту физика- од тие науки ја поим неам :clap: а сепак најбарани се денес електрашите. За џабе сигурно не е. Или сигурно не си рекле... дај бе видии на фемина.мк сите сакаат програмери да бидат- дај на сите работа ќе им најдеме ;) )

Моја животна желба е да бидам педијатар пример но тоа нема да го остварам ради тоа што не можам да си дозволам специјализација а не сакам да учам толку многу и на крај упати за Ревматологија за пишувам и да слушам за снаата што го изгорела ручекот вчера..

И не е само желба, медицината ја разбирам, ја сакам, учам средно медицина -сестра смер и одлично ми иде. И планирам медицина да продолжам, но тука имам страв еден што ме кочи во одлуката- општа медицина или смер-медицинаска сестра.. имам уште една година да размислувам па ќе видимее што ќе студирам :geek:

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Alex-Somerhalder

Alex-Somerhalder Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    17
    Има ли некој од педагошкиот факултет во Скопје, уште поубаво од смерот за предучилишно воспитание? :)

5. Ekatarina95

Ekatarina95 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2014
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    37
    Добар ден девојки. Нова сум на форумов. Годинава сум матурантка во средно медицинско училиште,така што во последно време,често размислувам кој да биде мојот следен чекор односно на кој факултет да се запишам. Колку што можев да прочитам ,бар сега за сега голем акцент се става на електротехничките факултети . Па , затоа сакав да ве прашам што мислите за смер- прехрамбена и биотехнологија на Технолошко-Метарлушкиот факултет? Доколку,има некој што таму учи би сакала да ми објасни малку поопширно што е и како е . Би се запишала тука,но сепак малку ме кочи тоа што има математика која што и не ми е баш најјака страна. Фала однапред.

6. coralin-e

coralin-e Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2013
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    98
    Кај нас искрено, нема перспектива за ништо, оти едноставно нема. Таква државичка сме си, дури и најперспективен факултет бараме. Жално е и неправедно кон другите струки кои се изучуваат и во науката, за доброто на човештвото секоја толку напори вложила и толку дала.
    Ако сте отворени и многу трудољубиви, ќе си ги проширите хоризонтите сигурно, и ќе успеете што и да имате завршено.

На Name му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Twinkles

Twinkles Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    980
    цел живот сакам Медицински , дајбоже да се запишам :) :inlove:

8. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Не знам за најперспективен, ама знам дека најНЕперспективен е Филолошки. Јас студирав руски јазик и знам како мачев мака за работа. На смеровите од типот, англиски, италијански, албански и сл. има премногу студенти и поради тоа не се цени многу а и има преголњма конкуренција за кога ќе аплицираш за работа. За другите смерови, има малку побарувачка! Јас конкретно предавам во приватно училиште, ама ни од далеку немам доволен број на часови за са бидам таму во редовен работен однос, па морам да работам "што се најде". Затоа сега размислувам да запишам втор факултет. АМА кај нас нема ништо што ме "влече"...

9. zezez

zezez Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Дали некој може да ми каже како е на рускиот факултет во св.николе за информаткка дали има многу за учење на тој смер и дали е добар факултетот...??

10. MalaMedena

MalaMedena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    178
    дали има кај нас воено-медицински факултет ? знам во Белград има,за тука нз.

11. Plavushka

Plavushka Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    4
    Знам дека прашањево ми бега од темава..но стварно незнаев каде да го поставам :) На факултетов во Скопје, Кирил и Методи..има смер за јавна адмиистрација? :)
    Средно сум сакам да се запишам тоа..но незнам дали има, ако знае некој да ми каже? :D

12. beliver

beliver Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2012
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    59
    Информатиката и математиката ми идат и поради тоа што ФИНКИ го сметам за најперспективен факултет сакам таму да се запишам.. али од секад сум имала поголема желба за медицина но страв ми е дека ќе заглавам на пола бидејки викаат дека е многу тешко. А медицината ми е далеку поитересна од прграмирањето, но сметам дека со ФИНКИ ќе имам поголема перспектива во животот понатаму.. и појма немам кој факултет ќе идам..

13. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    За да се поштедиш од нерви оди на електро или ако одиш на ФИНКИ оди на смерот е-технологии или ИНФО. Сите знаат математика дури не дојдат на ФИНКИ. Знам многумина што никогаш немале проблеми со математика и ги презапишале математиките на ФИНКИ, исто така има многумина кои ради математиките жртвувале и државна квота и се префрлиле на е-технологии само да не заглавуваат со математиките. На електро е многу понатрупана математиката се е во прва година, ама како факултет се полабави оти нема многу студенти. Плус на ФИНКИ кога беа прва генерација смееше еднаш да презапипишиш предмет без да падниш во приватна квота од годинава еденаш да презапишиш одма паѓаш во приватна квота. Плус голема е веројатноста да треба да одиш на ПМФ оти има многу студенти и редовни и заглавени со математики, а факултетот нема зграда, електро барем си има своја зграда и не ризикуваш да треба во еден ден да треба да трчаш за 15 мин од ПМФ на ТМФ или на електро, бидејќи предавањата и вежбите на ФИНКИ се одржуваат во просториите на ТМФ(Технолошко-металуршки факултет), електро и ПМФ.

14. unconditionaLove

unconditionaLove Активен член

Се зачлени на:
    8 април 2012
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    БЕЛИВЕР доколку имаш поголема желба да студираш медицина немој воопшто да се двоумиш, дека е тежок да, дури можам да речам најтежок факултет, но верувај многу полесно ке ти е да совладаш нешто што стварно те интересира, одколку да учиш нешто за кое немаш желба. И не, не е финки најперспективен факултет...

На babyblond му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MotherMonsterI

MotherMonsterI Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    797
    Допаѓања:
    837
    Феминки, а што би ме посоветувале меѓу дизајн на мебел и ентериер и македонски јазик ? Македонскиов го сакам од дново на душава а дизајнов ме вади со креативноста. Македонскиов ме кочи со перспективата за која сите тврдат дека ја нема, а дизајнов као подобро...ете гледате пак се збунив ....

16. kaja001

kaja001 Активен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    3

Дефинитивно дизајн на мебел и ентериер! :)

На Elena69221 и MotherMonsterI им се допаѓа ова.
  17. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    5.452
    ^^^ случајно налетав на мислењево, и морав да пишам дека факултетот за дизајн ти е многу подобра опција. Го фалеле во повеќе наврати, позитивни искуства се на се, такада ти препорачувам за него да се решиш.

На MotherMonsterI му/ѝ се допаѓа ова.
  18. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    Некое мислење за ТМФ?

19. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.355
    Вака јас да си се распрашам...шо да правам чиста љубопитност 8)
    Кои факултети во Битола се суупер вака мислење нешто? :$ :!:

20. zezez

zezez Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Ima li fakultet kade sto ne baraat mn matematika ??