Мислам дека на штипскиот Гоце Делчев има нешто од типот јавна или бизнис администрација,види провери за секој случај
Sto mislite.. se dvoumam megju Geodezija i Dizajn na mebel i enterieri.. bash me interesira vashe mislenje
Не, ама претпоставувам за тоа требаат луѓе со Економски факултет (Надворешна трговија) и Факултет за безбедност. Е ако студираш или си студирала Финансиски менаџмент треба да знаеш дека многу мала врска има со Менаџмент, а особено сеа по новата програма што е воведена од лани по која секој смер си е ограничен само на свои предмети претежно. Може до пред тоа имале доста слични предмети, но погледни ја програмата сега каде не се слуша ни Основи на менаџмент, не па друго. Врска немаат, конечно се направи таа разлика и кој сака финансии си го знае патот, кој сака менаџмент - исто така. За работа кај нас знаеме како е и што се бара, а финансии и менаџмент се сосема две различни работи што се занимаваат со различна проблематика. И ја се двоумев меѓу Финансиски и Сметководство, и отидов на Финансиски. Зависи што повеќе би ти лежело. И финансисти и сметководители се бараат, и заедно работат. А чисто за информација на пракса ме учеа сметководство, ама се е на компјутер на работа, а на факултет - се е рачно и застарено. Така да, знаењето од факултет за сметководсто многу малку ми помогна. А и знам многу луѓе што работат сметководство само со курс. Имам и роднини кои имаат сметководствена фирма и сами си работат во неа, а се со средно економско, курсеви и обуки. Сеа као има закон да мора да се со диплома од сметководство, ама во пракса ништо од тоа дека морало. Куп луѓе си водат сметководство без факултет, и ништо не им фали, коа си научиле со современи курсеви и обуки, семинари, кои планирам и ја да ги посетувам во иднина. А кај нас има и со маркетинг сметководство што водат, и со менаџмент што викаш а што менаџираат финансии што тотално нема врска, ама знаеме како идат тие работи.
Најперспективен факултет... прво би рекла оној што со мерак би го учеле, а второ некој „занает“ - нешто што во краен случај, или во прв ако се има можност и желба, би можеле сами да го работите т.е. да си бидете сам свој газда.
Пред некое време се двоумев меѓу Финансиски менаџмент и Сметководство, а сега дилемата ми е Менаџмент и Финансиски менаџмент на Економски. Ваше мислење? И ако може некоја феминка да ми објасни поточно која е разликата меѓу овие две, што би можела да бидам подоцна со тоа, а што со другото. И дали е точно дека финансиски менаџмент е потешко? Би ви била благодарна доколку ми разјасните малку
Разликата е во тоа што на Финансиски имаш бројки, учење со разбирање, употреба многу на логика, графикони, размислување, нема стрикно од книга да најдеш одговор туку треба да помислиш малце, да ги поврзуваш работите.. На Менаџмент обратно- нема бројки ( освен управувачко сметководство), има учење набројуванки на памет, нема толку логики развивање тие си се набројуванките си заокружуваш и тоа е. За тешко/лесно, тоа е индидуално, зависно од тоа на кој што му оди. Во смисла, викаат дека е тешко на финансиски тие што не им иде баш логичко размислување и што сакаат да заокружат баш во книга како што е, без воошто да размислат. Всушност тоа е разликата. Ако ти оди така нема да ти е тешко, ако пак повеќе учиш на памет финансиски не е за тебе, оди на менаџмент таму ќе цветаш Не слушај други, различно е, мене пример ми е тешко да учам набројуванки на памет и ќе речам менаџмент е потежок, ама не е така реално, туку е пак ќе кажам индивудуално од самиот себе.
Феминкии , се мислам да се запишам економски факултет во штип ама не знам дали има смер менаџмент и претприемништво.. па ако знае некој нека ми пише .. ??
Ајде и овде да си прашам,што мислите за е-бизнис и дали е перспективен? Ако има некој/а да сподели информации зошто тој смер ми фати око па сакам подетални информации.
Кога ме прашуваш мене, јас од овие два факултета би одела на Геодезија.Од проста причина што тоа мене ми се допаѓа повеќе но сепак, тоа е твој избор и одбери го она што те исполнува а секако, и финанскиски треба да се размислува но тоа нека не биде најважното.
Би сакала да ве прашам дали некој има студирано на радиологија,скопје за радиолошки технолог сакам да ме информира!
Јас завршив педагошки за живеачка има . Но мислам денес се тренд ФИНКИ . Англиски и некој Технички факултети
Мене уште ми е рано, ама сакав така да потпрашам нешто. Слушнав дека на Шумарски и на Машински имало смерови поврзани за дизајн. Па би ми било од помош, доколку некој барем за еден од овие факултет, ми каже неколку смерови, поврзани со дизајн. Знам дека има нешто за мебел, воа, ноа...
Ne e smer na sumarski tuku fakultet za dizajn i tehnologii na mebel i enterier.Imam pisuvano za nego vo temava,ako te interesira nesto pokonkretno pisi mi lp oti nemam podrska pa da ne pisuvam latinica.
Смерот од Машинскиот факултет е Индустриски дизајн. Мислам дека е перспективен смер, но сепак види си што повеќе те влече и каде повеќе се пронаоѓаш.
Me intersira nekoj sto studira ili studiral na Filoloski , kako e , kako fakultet ? Pokonkretno za smerot Preveduvanje i tolkuvanje me interesira , sto ponatamu so toa obrazovanie? Blagodaram
Ме интересира за дипломите од универзитет Гоце Делчев - Штип, дали и колку се признаени во други држави. ( На web - страната им пишувба меѓународно се признани, меѓутоа, тоа "меѓународно " е релативно ) Знае некој?