здраво на сите...треба да се запишам на факултет но незнам ни самата на кој ако може мала помош значи сакам да помагам на луѓе што неможат да направат нешто сами нешто како социјална работа, да советувам а и науките ме привлекуваат така да незнам стварно...ако може да ме советувате ..поздрав
Здраво дечки, заинтересирана сум за Филолошкиот факултет и тоа англиски и германски јазик. Дали има некој кој може да ми даде подетални информации дали е оваа комбинација можна и т.н?
Може ли некој да ми каже како е на индустриски дизајн. Дали е тешко, какви се професорите и што можеш понатаму да работиш со овој факултет.
Комбинацијава ти е можна ако се запишеш на катедрата за превод и толкување. Ќе си одбереш прв јазик англиски, втор германски. Не сум детално информирана, но мислам дека во втора или трета година бираш смер за преведувач или за толкувач, па на крај на студиите стануваш дипломиран преведувач/толкувач.
Дефинитивно стручните факултети имаат далеку поголем просперитет за работа и прогрес. Правните, економските, филолошките и педагошките факултети треба да се затворат на одреден период, затоа што има премногу кадар за овие професии и се создава непотребен вишок коишто нема да најдат никогаш работа во својата професија. Стручните факултети денес имаат далеку поголеми можности за напредок и вработување. Јас не сум сретнал личност со завршен електро, машински, градежен, информатика, архитектура, хемија, физика, земјоделски или останати стручни факултети да бараат работа и да зависат од администрација. Странските фирми и инвеститори бараат луѓе со стручни факултети. Економисти и правници не им требаат. Им требаат работници. Многу жално е што изумираат и занаетите во Македонија. Државата ќе има се поголема и поголема потреба од молери, вајари, шнајдери и такви слични професии. Знам дека секој има своја желба и интерес за тоа што би сакал да студира, но секогаш имајте во обзир што утре со вашата диплома, фрлени пари и потрошено време на непросперитетен факултет.
Nikogash i za nisto nemozesh da kazesh dali e prosperitetno ili ne, sekoj si e so srekata, studirajte ona sto ve interesira i sto vi lezi na dushata a zivotniot pat ke ve odnese kade sto treba...edinstveno za praven bi rekla deka dokolku ne ste ambiciozni komunikativni prodorni xabe e da vi lezi, za da uspeesh vo pravoto vsusnost treba da stanesh advokat i toa ne bilo kakov tuku dobar koj ke stekne avtoritet i ke se dokaze taka da so tek na vreme trudot ke se isplati. Za ekonomski isto taka toj e fakultet so posiroki moznosti no isto taka zavisi kolku si snaodliv, voobicaeno ekonomistite bi trebalo da bidat zastapeni vo site firmi no i niv gi ima premnogu, no barem se zavrsuva polesno za razlika od nekogash. Informatikata e dosta teshka i sto ako se misli deka e prosperitetna isto e kako kaj ekonomistite, gi ima eden kup i od niv e sega razlikata ovde e toa sto ekonomist sto ne go biva moze da go piknat nekade ama za informaticar bogami treba da si gi poznava rabotite. Medicinskite fakulteti od sekogash se smetaa za prestiz, no sprema kolku se teshki i kolku godini treba da im posvetish kaj nas nemaat takov rejting, edinstveno mozam da kazam za niv deka verojatnostite da ostanete bez rabota so medicina se mnogu mali, no sepak mislam i deka eden golem broj specijalisti veke ke treba da se zamenat taka da medicinata onie koi sakaat da ja sturdiraat so ljubov mozebi e edna od najprosperitetnite profesii, edinstveno ostanuva faktot deka mora da ti lezi i da te vlece medicinata ne sekoj moze da go raboti toa..... Drugite profesii maltene mozat da ja delat sudbinata kako i onie sto se so ekonomski zatoa dokolku vi lezat studirajte si gi dokolku ne se vrabotite so niv moze da ja delite istata sudbina so onie sto studirale ekonomski Za zal vo MK nisto ne e kako sto treba, no sepak bi sakala da se vovede nekoj psiholoski testovi uste vo 3-4 g. gimanazija da samite deca se pronajdat sto im lezi, da nekoj go otkrie talentot vo niv i gi nasoci, bidejki ne e se vo fakultetot tuku vo ona sto go rabotish kolku ti lezi i kolku si kreativen. Eve jas znam devojce sto bese odlicna celo vreme no napravi po nas komsiite greshka i se omazi vednash posle matura, posle toa se zapisa nesto vonredno, no isto taka otvori atelje go opremi sovremeno i pocna so manikir, sminkanje, svadbarski pokloncinja, i neverojatno e uspesna vo toa. Jas bev isto od onie koi misleshe deka devojceto si go zezna zivotot no sega posle 4-5 god. gledam deka taa e mnogu pouspesna od nejzinite skolski koi se zapisaa na tehnickite fakulteti, pa nesto magistratura, pa stranstvo ne ispaga kako sto se planira i seuste nemozat da se pronajdat vo svojata profesija. Zatoa deca sega ste na najgolemoto raspake zatoa sto taa nasa drzavicka ne nudi nisto sto bi vi pomognalo da se odlucite, sto i da pomislish nisto ne te gree...prepustete im se na zelbite i samo ZDRAVJE I SREKICKA DA IMATE VO ZIVOTOT E NAJVAZNO....
Слушнав дека некои книги на електро биле на англиски јазик дали занете дали ги има на македонски или ако се запишеш мора да имаш големо познавање на англискиот јазик
Само не знам колку е квалитетно образованието на УГД , а посебно на медицинскиот факултет, затоа што медицината бара огромен труд, учење, но и квалитетна настава и пракса.
Убедена сум од сигурни извори дека е далеку квалитетно.Добро не како оној во скопје, почетник е, не може ниту да биде сега за сегa али се труди да биде како него, но УГД далеку е пдобар од оној во тетово.
Кој знае знае, кој не знае осмица ( Мото на УГД. Мала шала.. ) Кој сака добри оцени со малку вложен труд, сите предмети на време положени, дома мама и тато да го фалат заради тоа, факултет по мерка е. Добро сега се зависи индивидуално, кој колку труд ќе вложи во себе си, за да добие одредена оцена, на пример. Но генерално квалитетот на образованието е на пониско ниво за разлика од повеќето факултети на УКИМ. Оцените не се некоја си точна мерка за знаењето, меќутоа повеќето студенти се залажуваат дека со тоа што имаат 9 или 10 со малку учење, тие навистина знаат. Но стурирањето трае неколку години, кој како ќе дипломира понатам,у е препуштен сам на себе и своето знаење пред се. Пред некој ден во автобус до мене седна една жена и започнавме муабет, вика нејзината ќерка била трета гпдина на општа медицина во Штип, не и било многу тешко како што ја правеле медицината, професорите им давале да учат од презентации. Колку некој ќе стекне знаење учејќи од презентациите на професорот, од 10 страни за колоквиум или завршен испит , не знам. Не мора да значи дека сите студенти на угд така учат, но сепак повеќето го избираат полесниот начин, ретко кој би седнал да учи од книга со 500 страни, кога може да заврши работа со скратен материјал од 70 страни. Не дека од уким сите кадри што излегуваат се екстра добри, но не може да се спореди студент од ФЕИТ на пример, макар и со просек 6,00 со некој од електротехничкиот факултет на угд. Ќе рече некој, кој сака да научи, ќе научи, каде и да е, но да беше така немаше да оди некој да студира во Америка, Германија , Словенија..., сите ќе се запишуваа овде. Слично како и со средните училишта, се сеќавате колку од нас беа со сите петки од прва до четврта година? Скоро половина клас, па и повеќе, што е случај со повеќето средни школи кај нас. А колку од тие извадија 5ки на матура? Дури еден или ниеден во клас. Ете колку навистина сме знаеле. Но тоа не е случај со учениците од Корчагин во Скопје, па затоа и имаат најдобри резултати речиси секоја година. За идните студенти и оние кои се уште не се одлучиле каде да се запишаат. Пред да се запишете размислтете не 10 пати, туку 1 000 пати, што навистина сакате. Бидете искрени пред себе, кога ќе седнете пред огледало и нема никој друг, освен вие и тој/таа во огледалото, кој знае се за вас и нема шанси да го излажете, тогаш кажете и/му дали сакате да се запишете на тој факутет само затоа што сметате дека ќе поминте полесно, ќе имате подобри оцени со малку учење ( ова не мора на никој да го кажете или признаете, нека остгане длабоко во вас ) или сакате да научите нешто повеќе, за утре да бидете конкурентни на пазарот и да можете вие да бирате работни места, а не некој да ве избира вас. Како што иде времето, за неколку години, кога ќе треба ние да бараме работа, речиси сите ќе бидат со дипломи, но запомнете нема фотељи за сите. Бирајте внимателно, сега е време за тоа. Затоа што сепак нели, образованието е ннајвредната инвсетиција.
Имате ли информации дали не електор(компјутерско инженерство) дали треба да имаш големо познавање од англиски оти некои ми кажаа дека книгите биле на англиски дали има некој што студира таму??
Има ли некој што е на ТМФ прехрамбена и биотехнологија или пак на земјоделски за преработка на храна да сподели искуства? Инаку се мислам помеѓу овие и е-бизнис но бидејќи немам познавање од физика и хемија повеќе сум насочена кон економски иако знам дека не е воопшто просперитетен факултет.Што мислите вие? Фала однапред
со средно економско најдобро ти е да одиш на економски факултет ,а математика-физика на ПМФ не се снаоѓаат баш најдобро од општа гимназија а не пак од економски смер.Не за друго но мн имаше запишано мат-физика оваа година и 90% од нив се префрлија на др факултети:медицина,економски имаше,право,архитектура...секој некаде.И така останаа само тие што здраво ја учеле физиката во средно... моја препорака ти е ако си во можност да одиш некаде на часеви ликовно (за архитектура) нај мн ќе ти одговара а и др да запомниш никој факултет не е потценет иако на некои има милион души запишано -секој со својата среќа во животот затоа што тежината на факултетот не е показател за тоа дали ќе се вработиш по завршувањето или само ќе ти пишува на челото-ПАПСАН ОД УЧЕЊЕ. јас за ова имам пример од животот -прва братучеда заврши правен и иако има мн студенти таа се вработи а сестра и секогаш следаше да оди на некој факултет каде има малку студенти и отиде на градежен,а сега работи во конфекција шие и скапува грбот за помочани 7.000 Значи се е до среќа и само желбата и среќата ќе те одведат на вистинскиот пат а не вестите на TV каде имало малку а каде мн студенти и дека факултетите по др градови освен Скопје не биле перспективни -лажат
Жива вистина е ова што си го напишала бидејќи вака умре мојата моментална желба за медицина кога бев прва год средно и си мислев дека ако знам некои др предмети од кои влечев петки и мед можам но ако не те влечи а само професијата ти се допаѓа не вреди.
Девојки, после огромно размислување и едвај подршка од дома си реков дека ќе идам на правен. Мислење ваше ако може? Сите ми кажаа немало работа, правници со лопата да ги ринеш, вака така ама ајде. Се чувствувам ко да сум родена за тоа. Инаку имам завршено медицинско, ваљда некако ќе влезам.
http://www.fakulteti.mk/news/14-07-...tavuva_moderniziranite_studiski_programi.aspx Еве нешто за Техлоношко Металуршки факултет, нови студиски програми. Според мене ова е најперспективен факултет моментално во државава, многу мал број на студенти има ама затоа веднаш си наоѓаат работа. Посебно ми е перспективен смерот Неорганско инженерство и заштита на животна средина, дефинитивно е професија на иднината така да ќе се бара доста за работа. Исто и во странство има големи шанси да се најде работа со смеров. Јас ќе си го упишам на постдипломски.