Некој мислење за универзитетот Апостол Павле- Охрид, поконкретно смерот е-бизнис и дигитален бизнис? Кои се условите при упис? Слушнав дека се полагал тест за познавање на англиски јазик, ваши искуства??
Можеби малку бегам од темата, едно прашање само. Ако не ме примат на одреден смер на факултет, дали може да се презапишам на друг смер од истиот факултет што е поверојатно да влезам, и по еден семестар да се префрлам на првобитниот смер? Зошто многу ми имаат кажано, после семестар многу се отпишуваат и се отвораат нови места. Ќе треба и одредени испити да полагам што сум ги немала, ама добро.
Не знаев каде да прашам па прашав во биологија темава ќе прашам и овде: Видов на интернет дека лани (2014/2015) Молекуларна биологија како смер бил ставен во мирување дали имате некои информации дали повторно ќе биде активиран оваа година и ако не дали има информации кога ќе биде активиран?
Ај срцки ваше мислење ве молам ме влечи и право и педагошки во битола и неколку испити на филолошки за професор по англиски шо мислите што ке биде подобар избор?
Јас сакам да слушнам нешто повеќе за Неврохирургија и Судска медицина(форнзика, поточно форензичка антропологија). Иако Форензиката повеќе ме влече, знам дека овде како форензичар не можеш да најдеш работа. Добро, може, но тешко. А мислам и дека не се платени доволно. Но знам многу малку за образованието во оваа насока во Македонија. Повеќе истражував за другите земји. Дали некој студирал на неврохирургија? Како одат студиите? Тешко е? После студиите можете ли да одите на пракса? Или да се вработите за пократок временски период по студиите? Се уште е рано да размислувам за ова, но сакам предвреме да се информирам за некои работи. Па ќе бидам благодарна доколку некој одвои време за да ми одговори на прашањата.
Кај нас нема факултет за неврохирургија, ако сакаш да учиш за тоа, треба прво да завршиш општа медицина на Медицински факултет, па потоа да одиш на специјалистички студии во областа на неврохирургијата. Преголем залак е тоа, собирај информации па ќе видиш со тек на време дали би се нафатила на нешто вакво ако навистина те влече оваа област. Исто, нема ниту факултет за форензика, не знам кој смер на ПМФ бил потребен како основа, а потоа нормално, соддветна специјализација. Тоа ни го кажуваше професорка по хемија надолго и нашироко пред неколку години во четврта.
najperspektiven fakultet e onoj so koj posle diplomiranje ke mozes da rabotis vo firmata na tato/mama ili onoj za koj imas vrski (preporaki) vo firmi na familijarni prijateli/rodnini (nadevajse deka nema da pocinat pred da diplomiras)...taka e barem vo republika makedonija ako ne uci neso so ke mozes da go rabotis i preku net kako dizajn ili programiranje
Или ако не ти се учи не се ни запишувај, не ги троши парите на твоите родители за после да отидеш во странство и да работиш како собарка, келнер и слично
Во Македонија нормалните луѓе што сакаат да работат (читај млади) тоа што го учат на факултетите не им помага многу. Треба нешто да се смени во целото образование. А и каков перспективен факултет? Како што прочитав негде еден виц Дечко што факултет имаш завршено? Електро. Е убаво. Колку ти се патлиџаните? Ова не е смешно, ама се надевам дека е само виц.
Никој, ама баш никој, ако немаш врски или своја сопствена фирма. Секој втор е запишан на факултет, секој трет има диплома, секој четврт е магистер.
Не е толку многу битно да бидеш магистер или доктор на науки освен ако несакаш да се фалиш со дипломата. Многу магистри работат за плата помала од некој со средно.
Истата дилема ја имав!!! Ни малку не се каам што го одбрав СиР, НАЈТЕЖОК е ама најбаран и најперспективен! Најчудни и НАЈСТРОГИ професори има! Царина во главно, евентуално патарина. Или партиска книшка 5000 евра и ширум отворени врати ама баш секаде, најискрено