Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. krEM4Eto

krEM4Eto Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    4.276
    немој да одиш на правен имам другарки таму и мноооогу се каат за изборот гнасни се професорите со мито треба да ги купуваш :^)

2. TheDongerino

TheDongerino Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2015
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    142
    Машински или Феит? Кој и по перспективен , подобро професори и има поголема шанса да ме примат државна квота (93 Поена)

3. muckiss

muckiss Нов член

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    0
    можи да ми дај.некој.линк од тој калкулаторо за поени ?

4. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    205
    На muckiss му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Draganax01

Draganax01 Активен член

Се зачлени на:
    23 април 2015
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    49
    Машински по мое

6. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.416
    Кои предмети се учат прва година на Филолошкиот (скопје) на англиската катедра?

7. LittleChili

LittleChili Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2013
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    2.229
  8. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Да напишам нешто за идниве факултетлии, пошто темава е сега актуелна. :)

Најперспективен факултет, ако перспективен значи да се најде работа во државава, нема! За жал, во нашево општество, работното место се добива според некои други „критериуми“ - кој ти е татко или мајка, во која партија си, што си спремен да „дадеш“ или жртвуваш за работата и сл. Образованието некако му доаѓа во втор или во трет план.

Имам приметено дека многу од оние што завршиле општествени науки мислат дека требало да завршат нешто од природните науки или од техничките, и обратно. Сите мислат дека тревата е позелена од другата страна на оградата, ама реалноста е дека или работа по струка не се наоѓа, а ако се најде, е многу далеку од замислите што сте ги имале за вашето идно работно место. Во суштина, ретко кој е задоволен од сопствениот живот на професионален план, и за тоа го обвинува факултетот што го завршил. Ама, проблемот е во нешто друго (што не е тема на дискусија овде), а не факултетот.

Ама ајде, да не звучам многу обесхрабрувачки кон идните академски граѓани, не сакам никого да плашам и разочарувам. :)

Мој совет до сите е - запишете се на нешто што ве интересира и што ќе го учите со љубов. Не се ослонувајте слепо на нечии ветувања - „Заврши тоа-и-тоа и одма ќе те вработиме“ - врските и пријателствата лесно пропаѓаат, а директорите и партиите се менуваат. Вака, може да завршите со факултет кој мака сте мачеле да го завршите, воопшто не ве интересира и исполнува, и згора на тоа - пак без работа. Наоѓањето работа треба да биде резултат (јаготка на шлагот, да не речам) на завршеното образование, но никако и единствената причина за избор на некој факултет.

Секако, добро е човек да биде и реален и да не се залажува - има и некои професии за кои буквално нема надеж да се најде работа во Македонија. Сепак, секој најдобро си ги познава сопствените желби и можности, па одлуката би требало да биде некаков компромис помеѓу желбите за студирање и можностите за наоѓање работа.

За крај, ако некој својата иднина си ја гледа надвор од земјава (или едноставно сака да има и таква можност за понатаму во животот), имајте во предвид дека доста факултети од областа на техничките и природните науки имаат дипломи кои се меѓународно признаени. Распрашајте се кои, па размислете и на таа тема.

Матуранти, многу среќа при изборот на факултет и студирањето - не се обесхрабрувајте и разочарувајте од ситуацијава и „перспективата“ во земјава уште сега. Ова ви се (и ќе ви бидат) можеби најубавите години во животот, на кои секогаш радо ќе се сеќавате. Уживајте во нив.

Поздрав!

На Marossa, eloves, CharmedGirl и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Magdallena

Magdallena Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    23
    Se soglasuvam so tvojot post, sekoj treba da izuchuva toa sto go interesira. Edinstveno so ovoj del ne se soglasuvam
    Jas sum nadvor od Mk nekoe vreme. Srekjavam luge od Makedonija bukvalno od sekakvi fakulteti, kako sto ima uspesni i neuspesni ekonomisti, taka ima uspesni i neuspesni informaticari, nastavnici, doktori, menageri itn. I jas i mnogu drugi so ovaa misla ,,idninata e vo tehnichkite i prirodnite nauki" se zapishavme na fakulteti od taa oblast, bez nekakva zelba za izuchuvanje, i sega posle diplomiranjeto rabotime sosema drugo, a nekoi nemaat ni eden den rabotno iskustvo. Za izuchuvanje na nekoja nauka potrebno e da se saka istata, bez da se ochekuva finansiska pridobivka. Diplomite od poveketo makedonski univerziteti, drzavni i privatni, mozat da se nostrificiraat celosno vo stranski zemji. Ete, jas edinstveno znam od pravni studii ne e mozna nostrifikacija na diplomata vo stranska zemja, isto i nekoi specijalizacii od medicinski nasoki ne se vrednuvaat. Megutoa so trud za dopolaganja i dousovrshuvanje, se e mozno. Bitno da se saka toa sto se izuchuva.

10. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.030
    Допаѓања:
    33.952
    И јас многу се согласувам со постот напишан погоре :) .
    Одгодина здравје, ќе се запишам на филолошки. Е сега, незнам дали англиски или македонски, има време да размислам. Зборот ми беше, мислете јас незнам дека со филолошки има само како наставник/професор работа? И има преведување и толкување. Ама де, кој ова време ќе даде пари на некој нешто да му преведи. Златен чичко гугл транслејт, и завршен проблем. Ем без пари. А и да имат некој близок што се разбира англиски или било кој странски јазик, ќе отидат кај него. И за професор е тешко да се најде работа. Никој не е смотан да си избега од работата само за некој друг да влезе.
    Јас свесна сум за сето ова, ама на тоа ќе одам бидејќи тоа ме влече уште од мали нозе. Не сакам да гледам да одам на некој факултет каде што ќе можам да најдам повеќе работа, а сето тоа да го правам без мерак и после да си ја тапам главата и да си велам зошто не си го завршив факултетот што го сакав.
    Не, не. Не сакам да одам на таков ризик. Па за тоа дечки, студирајте си го тоа што го сакате и тоа што ве влече, ако бидете упорни и тоа каква работа можете да си најдете.

На Bender Rodriguez, glosipgirl, crimson и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    Нема да згрешиш ;)

На FairyGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. FairyGirl

FairyGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2011
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    8
    Мило ми е што мислиш така :D го обожавам италијанскиот :l:

13. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    Штом го обожаваш со мерак ќе го учиш, е има де сега некој предмет потежок пример книжевноста , јас лично не ја обожавав ама се учи. А за перспективен , далеку од тоа, можеби во иднина, еве јас сум магистер по италијански ама работам сосем друго, и ако треба пак да бирам пак ќе одберам италијански :D

14. Lavina :)

Lavina :) Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2015
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    215
    Мислења и искуства за градежен? :D

15. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    796
    Допаѓања:
    2.949
    Aко си со дефицитарна струка, ни партија ти може ништо, ни на кој си. Зборувам за ИТ струките. Ако си добар можностите се неограничени и нема ни да те занима кој на кој е и која партија е власт.

Мада би требало сите да имаме еднакви можности, за вработување да решава знаењето а не нешто друго. Кога не е така, мораш се да правиш за да се снајдеш.

Напротив од старт треба да се обесхрабрени ако немаат врски, а не се во ИТ струките. И затоа треба да се прилагодат на ситуацијата или да бараат врски уште од сега или да се дружат со некој што ги има, од корист, колку тоа и да звучи никако.
    Студентските години се најубавите, али треба да се мисли што после нив, а не да се живее од денес за утре.

Последна измена: 14 август 2015
    На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. FairyGirl

FairyGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2011
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    8
    Многу сакам книжевност и мислам дека би се снашла :D Инаку за перспективен знам дека не е многу, сите ме советуваа да размислам два пати ама желбата беше поголема од се' :D ќе видиме, да се нaдеваме дека во иднина ќе биде подобро :)

17. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Види, и ја мислам дека се сложивме дека најдобар совет (ако постои нешто како најдобар совет) е секој да се запише на нешто што го интересира. Додуша, пожелно е и да „му оди од рака“, да не речам, да го бива за тоа. Еве, и мене ме интересира астрофизика, ама да бидам искрен (и самокритичен), не знам колку би ми одел факултетот да се запишев. :)

Делот од моето мислење кој го цитираше се однесуваше на оние кои имаат афинитети кон техничките и природните науки (и можеби планираат да живеат во странство) - да се распрашаат околу валидноста на дипломите. Бидејќи има некои кои се признаени, има некои за кои е потребно дополнително тестирање или дополагање испити, а има и некои кои воопшто не се признаени. А постојат доста „сродни“ смерови, на различни факултети - ама, дипломата од едниот е светски признаена, а од другиот не. Па муабетов ми беше, да си обрнат внимание на ова.

Иначе, далеку од тоа дека им советував на сите да се запишат на овие факултети. Нормално, секој има афинитети и предиспозиции за нешто друго. Математика, физика, хемија не се учат на памет - или те бива за тоа, или не. А у секој случај, со сила, убавина не бива.

Секој треба да си одбере факултет според своите желби, но и во согласност со своите способности.

На L-enna и Magdallena им се допаѓа ова.
  18. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2015
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    741
    Дефинитивно ФЕИТ или ПМФ

19. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.357
    Мислење за правен или технички во Битола?
    А...што се учи вака смерови ова она во техничкиот во Битола?

20. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    3.641
    Најперспективен ПМФ отсек Физика. Мислам дека најмногу простор има за физичарите во скоро повеќето училишта а физичари НЕМА!Многу викаат дека и медицината е персперктивна и се согласувам со тоа ама мислам дека се повеќе студенти се запишуваат на медицина и како што одат годиниве се полни државава со такви капацитети а сепак физичари ги има многу малце... само што не ме бива :doh: