Може да се префрлиш. На сите факултети има преместувања. Посебно ако си прва година каде во првиот семестар се се исти предмети префрлувањето оди многу лесно, секако доколку не е исполнета квотата и има место. Најдобро за тоа ќе ти кажат во студентската служба на факултетот, не е сложена процедурата возможно е. Прво ќеподнесеш молба за подигнување на документите на твојот факултет, мислам дека 1500 денари се плаќа за отпишување, потоа ќе си побараш листа на положени предмети за да направиш евалуација на новиот факултет да ти признаат предмети и ќе си се запишеш најнормално на другиот факултет. За парите незнам дали се префрлаат, може ќе треба пак да си платиш семестар на новиот факултет ако веќе имаш платено на претходниот.
Баш затоа што во државава, за жал, често за вработување се пресудни врските и е реална веројатноста да треба понатака да работиш нешто што не го сакаш... барем годините на факултет избери да ги поминеш студирајќи го она што те интересира, и покрај ненаспаноста и многуте саати предавања да не ти оди ногата наназад кога идеш на факултет, и покрај целиот напор и обврски на крајот на денот да си речеш јас ова сама си го одбрав и е она што сакам да го работам - that's the only thing that matters. Којзнае, можеби па ќе бидете од оние што со својата посветеност и квалитет ќе ги победат тие несакани фактори, а тоа е баш повозможно доколку учите под горенаведените услови Не бидете од оној тип на луѓе кои знаејќи што сакаат, ќе си зафркнат неколку години од животот потпаѓајќи и земајќи во предвид влијанија на луѓето околу нив за донесување на оваа одлука (понекогаш дури и на родителите, иако навистина имаат добра намера)... или пак уште полошо, не бидете од оние што ќе им ја кажеш твојата одлука за избор на струка (што бај д уеј општо важи за суфицитарна или не толку моментално популарна), и без разлика на нивната блискост со тебе ќе се дрзнат да те прашаат што ќе ти е да го учиш ова, па чисто колку да се најдете на муабет, со сожалување ќе ти извадат сите примери на братучетки на сестрата од пријателката што го студирале истото и веќе 5-6 години се без работа. Јust... don't!
pomina dolgo vreme........imam zavrseno dva fakulteta......diplomite gi cuvam u vitrina.........za ukras a i da gi cistam od pajazina, vo denesno vreme ne gi poznavam uslovite koi gi nudat fakultetite dali se privatni ili ne.......prvo koga birate fakulteti prvo i osnovno gledajte da e priznat nadvor od Makedonija (nadvor od Mk so nepriznaeta diploma ....ima mnogu proceduri,pa prepolaganja,.....trcanici se mnogu),..... sto najveke vi lezi na toa odete...i birajte mudro.....
Мене навечер ме мачат вакви мисли само... Мислам и онака сум пред запишување, ќе бидам бруцош одгодина. Колку грд збор... Си мислам вака, имам повеќе опции а јас сеуште не сум баш сигурна што сакам да бидам, т.е не дека ќе бидам туку што сакам да учам. Прво на листата ми е психолошкиот, после тоа англиски, а на трето место би ги ставила филозофскиот и правен. Од овие 4 се мислам, дај помогнте ми да исбацам некој, барем да имам три. Што мислете вие? (Уствари неќам да се раководам според туѓи мислења, ама во овој случај спремна сум да послушам некој поискусен). Од дома ми кажаа бирај што сакаш. Мене малку повеќе ме плаши психолошкиот бидејќи е 6 години, а најмногу го сакам. Поверојатна опција ми е англиски, бидејќи ми одат јазици ама вака кога размислм веќе скоро сите земаат диплома на тој факултет. Правниот не знам зошто воопшто го имам во опцииве ставено, можеби бидејќи уште од мала сакав да работам како адвокат или нешто поврзано со тоа.. И немам време за размислување, немам.
На надворешна трговија се запиша? извини што сега пишувам ама ми треба информација сакам да се префрлам на економски тој смер .Те молам пиши ми да те прашам некои работи .Фала ти
Дa,секако странство чека на нас.Ако се лажеме да..Ништо не е толку розово и со диплома признаена и во др држава. За се се треба пари и врски.А ако веке ги имаш и тука се има работа. Поздрав.
Одма исфрли ги филозовски и правен. Правници има мнолгу(ако твоите се со јаки врски тогаш ок опција е )ако не се бегај подалеку. Филозовски..ке неможеш ни лебот да го извадиш(познавам мн доктори на науку по филозофија без работа се а у мн други шо се со4годишни студии пи филоз.)
Ako zivotot ti se promeni, nikogas ne si planiral da zamines vo stranstvo a zaminuvas........moj sovet Gledajte faksot da e priznaet nadvor od Mk za sekoj slucaj.......
Јас се запишав на технички факултет. Иако цел живот бев убедена дека ќе студирам јазик или општествени науки. Првиот месец на факултет ми беше хорор, се додека не се седнав во читална, почнав да учам, сфатив дека сакам математика повеќе отколку што мислев и дека да тоа што сум го одбрала е добар избор. Реалноста е таква. Бираш кариера според тоа колку можеш да заработуваш. Од воздух не се живее. Кај мене тука многу малку дипломираат, иако смерот не е толку тежок, не е многу популарен. Инаку тие што имате планови да идете во странство имате супер услови во Љубљана. Јас сум тука веќе месец и пол и материјално вложуваш исто колку и во Македонија, а добиваш повеќе.
Дечки кaкo oди прoцесoт сo стипендии? Знaм декa се пoлaгaт некoи предмети и сегa aкo пoлoжиш и дoбиеш стипендијa јa дoбивaш целoснo зa сите гoдини или сaмo зa еднa?
Здраво Бидејќи сум 4 година средно, треба веќе да се почне да се размислува што понатаму. Но јас сум на раскрсница од една страна Дефектологија од друга страна Логопедија. Пред некое време бев решена на Дефектологија но сега почнав да размислувам за Логопедија. Ваше мислење..можеби има некој што студира од наведениве па да ми каже искуства. Благодарам однапред
Не студирам ни тоа ни тоа, ама мислам дека логопеди има помалку. Доста помалку од дефектолози, кај нас пример, во градот кај што живеев во мк нема ниеден.
Нема лесен факултет дефинитивно.Јас студирав на правен факултет сепак тешко беше ама воопшто не се каам зошто го одбрав баш тој
И јас се согласувам. Не студирам правен ама верувам дека е тежок. Не знам зошто луѓево имаат поинакво мислење, исто и за економски. И да, дефинитивно нема лесен факултет.
Има ли некој искуство со смерот Астрономија и Астрофизика на ПМФ? Навистина ми изгледа интересно, но слушнав дека имало нешто проблеми.
Dali ima nekoj so studira vtora treta ili cetrtra god na pravniot vo bitola ve molam.ako ima pisete mi inbox sakam.da prasam.nesto
Има ли некој на архитектонски во Скопје?Јас сум на архитектура но во друга држава.Ќе можете ли да дадете краток коментар за професорите,на што обрнуваат најмногу внимание,дали е тешко,колку време дневно посветувате за факултетот,и дали и колку имате градежни предмети,физики и математики?