Здраво, што мислите за логопед? И дали некој од вас тука студира тоа или има завршено и дали може полесно да се најде работа подоцна?
Незнаев каде па решив тука да прашам. Дали знае некој во Милано на универзитетот за архитектура кога завршува вториот семестар, предавања, колоквиуми, се ??
Јас студирам логопедија, за сега оваа струка е дефицит во државава мислам дека може лесно да се најде работа по градинки училишта и една од поголемите предности е што можеш сама да си отвориш своја ординација
На финансиски ти требаат повеќе поени за упис. Некој поискусен повеќе ќе ти помогне, иако како што имам слушано, мислам дека при вработување нема голема разлика.
Апсолутно немав идеја каде да го сместам прашањево, па ајде тука. Дели некој од вас знае точно каде е најниска сумата за партиципација на постдипломски студии во областа на Економијата? И колку точно изнесува сумата за уплата на магистерскиот труд? Без разлика дали е државен или приватен. Секако пред да го поставам прашањево имам некои инфо за Институтот, Европски, уким... Може одговор и во порака
здраво феминки.. сакам да прашам дали со вонредно средно можам да студирам во бугарија, дали се гледаат оценките и сакам да знам во штип и скопје како оди... дали е поскапо,потешко,за разлика од редовните итн дали се нашите факултети признаени во странство, сакам да знам за медицинскиот и физитерапевтскиот..(слушнав дека нема вонреден мед.факултет само редовен)ако некој знае повеке околу тоа да ме информира.. благодарам однапред
Jas sum na gradezen i mozam da ti kazam deka do sega sum mnogu zadovolna. Kadarot od profesoroi so isklucok na poedinci e super. Imam mali poplaki okulu kolegijalnosta no toa mislam deka e do celokupnata generacija a ne gradezen konkretno. Fakultetot e dosta perspektiven i so 3 godisni studii(samo diplomskite) no potrebna e golema serioznost, prisustvo, izrabotuvanje programi od cas za cas mn ucenje i sl. Poradi glupiot ekts sistem kako i segde ne samo na gradezen imas predmeti sto se ziva glupost, kolku da popolnat krediti no toa e neizbezno. Taka da dokolku te vlece nema da napravis greska
Што мислите дали да одам на Англиски јазик и книжевност? Сите ме премислуваат дека нема да најдам работа со овај факултет, а јас од мала имам желба за овај јазик и многу лесно го сфаќам англискиот. И ако одам на англиски не знам дали на педагошки во Битола или филолошки во Скопје, ваше мислење?
Доста перспективни се техничките факултети. Јас имам завршено на еден од нив, работа најдов два-три дена по положувањето на последниот испит. Дипломската кога ја спремав веќе работев. Потоа паралелно и магистрирав и тоа со многу висок просек. Ми се погоди тоа што професорите беа ептен фер и предавањата и вежбите ги закажуваа после 5 часот попладне затоа што беа информирани дека сите ние сме вработени. Јас не знам за колега од генерацијата кој не е вработен а и доста добро заработуваме до сега. Имаме прилика и да ги менуваме работите доколку не ни се погодат. И втор пат да бирам повторно би го одбрала истиот факултет. Стварно беше претежок на барем трудот се исплати.
Финансиски менаџмент го сметаат за "најелитен" смер на економскиот факултет и отсекогаш било потешко да се запишеш на тој смер отколку на другите, а не дека нешто има разлика после при вработување. Ако повеќе те влечат банкарски и финансиски предмети, пресметки и сметководства можеш на финансиски. Некако по опиплива материја се учи таму, а и тимот од прoфесори мислам дека е најнормален во споредба со професорите на другите катедри во смисла на тоа речиси сите се млади, разбрани и имаат коректен однос спрема студентите, не се бара учење на памет итн.
Здраво,барам помош од вас,дали некоја знае дали Правниот факултет е прифатен во странство или само се изучуваат законите на Р.М ? И ваше мислење кој факултет е подобар за стидурање?