Најперспективен факултет?

Discussion in 'Образование' started by Annika, Jan 27, 2010.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Правен не ни може да биде признаен надвор. Секоја држава си има посебен правен систем и тоа ти е една од професиите кои се посебно регулирани во сите земји.

Vik'Toriah, Tinushka, elimkd and 2 others like this.
  2. Лошо_Дете

Лошо_Дете Нов член

Иам уште една година средно, па на факс. Сакам да упишам форензика, антрополог. Совет?

3. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Дечки да се разбереме, не можете никој факултет што е од областа на уметностите да споредувате со техничките и опшествените факултети.
    Секој факултет си има своја тежина, искрено јас мислам дека факултетите за уметности можеби се едни од најтешките факултети. Каде што пред се ' треба да имаш талент и се останато.

Ајде да преминам на главното, Економскиот факултет е каде што секогаш останува простор дека можеби еден ден ќе се вработиш. Дали веднаш после диполомирање или како и да е. Сите знаеме во какви услови моментално живееме, за жал кај нас факултети за уметност буквално сите се потценети. Освен тоа, работните позиции се секогаш ограничени, па затоа бројот на студенти што се запишуваат е минимален.

Да кажам за мене затоа што бев во слична ситуација како твојава. Бев загреана да студирам на еден од факултетите за уметност, кој што ми беше сон уште од малечка. Но, се запишав на економски. Зошто?
    Бидејќи реално морам да ја планирам мојата иднина и работата.Иако никој не ти гарантира вработување.
    Сепак, доколку мислиш дека го поседуваш соодветниот талент, оствари си го сонот и студирај тоа што сакаш.

Јас никогаш не се откажав, можеби еден ден ќе запишам втор факултет и ќе го студирам тоа што го сакам. Мислам дека не погрешив при мојот избор за економски, избрав еден од најинтересните и перспективни смерови, што сега, а верувам дека и во иднина ќе има потреба од таков кадар.

Поздрав.

eliesaab likes this.
  4. realGirl

realGirl Популарен член

Архитектонски на ФОН или градежен на УКИМ?

Umetnica likes this.
  5. Freja.Stella

Freja.Stella Истакнат член

Ако знае некој нешто повеќе за студирање во Милано нека ми пише лп. Фала.

Vik'Toriah likes this.
  6. Calla

Calla Популарен член

^^^ Иако јас исто размислував при избор на факултет , си велам што ако сите исто размислуваат и сите студенти одат или економски или финки (на пример).. Ликовна академија би била без студенти, а овие презаситени... Ама едноставно таков ни е системот, да се надеваме на подобри времиња
    Како што е темата: најперспективеН а не најперспективнИ, нема еден, или те бива или не.. На крај краева, секој со своите амбиции, а и не помалку важно, секој со својата Среќа

7. olgica258

olgica258 Истакнат член

Градежен или пмф математика ( акутарска и финансиска или математика информатика ) ? :D

8. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Теологија.

Оленка* likes this.
  9. Tinna.xD

Tinna.xD Истакнат член

Што мислите за економскиот факултет во прилеп?? Каде е подобро таму или па Скопје?

10. pamelche

pamelche Форумски идол

Ај кажете ми нешто повеќе за односи со јавноста.
    Дали вреди да се изучува, дали е перспективен, шо како?

11. jolo

jolo Истакнат член

Индустриски дизајн на Машински факултет или Дизајн на мебел и ентериер на Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер?

12. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Тоа се две сосема различни насоки, јас би рекла да видиш што повеќе тебе лично ти лежи и те влече да го работиш во иднина.
    Според мене и двата факултети се перспективни на некој начин, дизајнот (во разни облици) секогаш влече побарувачка.

Glossy-girl and jolo like this.
  13. Sannelaa

Sannelaa Истакнат член

Физиотерапевт или историја

14. evvgg_K

evvgg_K Истакнат член

Технолошко металуршки фскултет, Биохемија и физологија или Молекуларна биологија кој до овие е најперспективен според вас и ако знае некој нешто подетално околу овие факултети го замолувам да ми каже.

15. DijanaElVi

DijanaElVi Истакнат член

Здраво.Имам ќерка што сака да се запише на правни науки.Ме интересира што може да работи со завршување на тригодишните студии.Инаку има желба да биде нотар или судија.Дали се доволни овие три години.Благодарам.

16. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Мислам не се. Уште две ќе мора, да магистрира, а за судија мислам треба и правосуден. Со тригодишните ваљда некој службеник. Нека кажат поинформираните.

Dust likes this.
  17. DijanaElVi

DijanaElVi Истакнат член

После првиот циклус, која од овие насоки (преземени од Интернет страната на Правен) се соодветни за судија или нотар:
    Втор циклус
    Граѓанско материјално право и граѓанско процесно право
    Административно право и јавна администрација
    Право на интелектуална сопственост
    Корпоративно право
    Меѓународно право и односи и право на ЕУ
    Уставно правo
    Казнено право
    Историја на право
    Финансово право
    Римско право и приватно-правна традиција
    Деловно право

18. SweetAna

SweetAna Активен член

Како одлучивте на кој факултет да се запишете? Јас сеуште не можам да се одлучам а уписите се следниот месец. Ве молам за помош :(

19. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Размисли што или која област те интересира. Потоа спореди кои се твоите предности и негативности во однос на застапените предмети во програмата - што владееш добро, а што не.
    Размисли и што би сакала да работиш во иднина и дали би те исполнувало тоа.
    Не знам, мене ми беше многу лесно затоа што знаев која област ме интересира и каде би сакала да напредувам, но отприлика тоа беа прашањата кои си ги поставував пред да донесам конечна одлука. :)

20. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Немаат врска постдипломските со судија или нотар, после завршување за нотар треба стажирање 2 години па нотарски испит, а за судија после постдипломските завршување и на академијата за судии и јавни обвинители ама овде практично невозможно е да се влезе.