Правен не ни може да биде признаен надвор. Секоја држава си има посебен правен систем и тоа ти е една од професиите кои се посебно регулирани во сите земји.
Дечки да се разбереме, не можете никој факултет што е од областа на уметностите да споредувате со техничките и опшествените факултети. Секој факултет си има своја тежина, искрено јас мислам дека факултетите за уметности можеби се едни од најтешките факултети. Каде што пред се ' треба да имаш талент и се останато. Ајде да преминам на главното, Економскиот факултет е каде што секогаш останува простор дека можеби еден ден ќе се вработиш. Дали веднаш после диполомирање или како и да е. Сите знаеме во какви услови моментално живееме, за жал кај нас факултети за уметност буквално сите се потценети. Освен тоа, работните позиции се секогаш ограничени, па затоа бројот на студенти што се запишуваат е минимален. Да кажам за мене затоа што бев во слична ситуација како твојава. Бев загреана да студирам на еден од факултетите за уметност, кој што ми беше сон уште од малечка. Но, се запишав на економски. Зошто? Бидејќи реално морам да ја планирам мојата иднина и работата.Иако никој не ти гарантира вработување. Сепак, доколку мислиш дека го поседуваш соодветниот талент, оствари си го сонот и студирај тоа што сакаш. Јас никогаш не се откажав, можеби еден ден ќе запишам втор факултет и ќе го студирам тоа што го сакам. Мислам дека не погрешив при мојот избор за економски, избрав еден од најинтересните и перспективни смерови, што сега, а верувам дека и во иднина ќе има потреба од таков кадар. Поздрав.
^^^ Иако јас исто размислував при избор на факултет , си велам што ако сите исто размислуваат и сите студенти одат или економски или финки (на пример).. Ликовна академија би била без студенти, а овие презаситени... Ама едноставно таков ни е системот, да се надеваме на подобри времиња Како што е темата: најперспективеН а не најперспективнИ, нема еден, или те бива или не.. На крај краева, секој со своите амбиции, а и не помалку важно, секој со својата Среќа
Ај кажете ми нешто повеќе за односи со јавноста. Дали вреди да се изучува, дали е перспективен, шо како?
Индустриски дизајн на Машински факултет или Дизајн на мебел и ентериер на Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер?
Тоа се две сосема различни насоки, јас би рекла да видиш што повеќе тебе лично ти лежи и те влече да го работиш во иднина. Според мене и двата факултети се перспективни на некој начин, дизајнот (во разни облици) секогаш влече побарувачка.
Технолошко металуршки фскултет, Биохемија и физологија или Молекуларна биологија кој до овие е најперспективен според вас и ако знае некој нешто подетално околу овие факултети го замолувам да ми каже.
Здраво.Имам ќерка што сака да се запише на правни науки.Ме интересира што може да работи со завршување на тригодишните студии.Инаку има желба да биде нотар или судија.Дали се доволни овие три години.Благодарам.
Мислам не се. Уште две ќе мора, да магистрира, а за судија мислам треба и правосуден. Со тригодишните ваљда некој службеник. Нека кажат поинформираните.
После првиот циклус, која од овие насоки (преземени од Интернет страната на Правен) се соодветни за судија или нотар: Втор циклус Граѓанско материјално право и граѓанско процесно право Административно право и јавна администрација Право на интелектуална сопственост Корпоративно право Меѓународно право и односи и право на ЕУ Уставно правo Казнено право Историја на право Финансово право Римско право и приватно-правна традиција Деловно право
Како одлучивте на кој факултет да се запишете? Јас сеуште не можам да се одлучам а уписите се следниот месец. Ве молам за помош
Размисли што или која област те интересира. Потоа спореди кои се твоите предности и негативности во однос на застапените предмети во програмата - што владееш добро, а што не. Размисли и што би сакала да работиш во иднина и дали би те исполнувало тоа. Не знам, мене ми беше многу лесно затоа што знаев која област ме интересира и каде би сакала да напредувам, но отприлика тоа беа прашањата кои си ги поставував пред да донесам конечна одлука.
Немаат врска постдипломските со судија или нотар, после завршување за нотар треба стажирање 2 години па нотарски испит, а за судија после постдипломските завршување и на академијата за судии и јавни обвинители ама овде практично невозможно е да се влезе.