Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.996
    Допаѓања:
    32.295
    Правен не ни може да биде признаен надвор. Секоја држава си има посебен правен систем и тоа ти е една од професиите кои се посебно регулирани во сите земји.

На Vik'Toriah, Tinushka, elimkd и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Лошо_Дете

Лошо_Дете Нов член

Се зачлени на:
    4 јуни 2016
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Иам уште една година средно, па на факс. Сакам да упишам форензика, антрополог. Совет?

3. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    4.902

Дечки да се разбереме, не можете никој факултет што е од областа на уметностите да споредувате со техничките и опшествените факултети.
    Секој факултет си има своја тежина, искрено јас мислам дека факултетите за уметности можеби се едни од најтешките факултети. Каде што пред се ' треба да имаш талент и се останато.

Ајде да преминам на главното, Економскиот факултет е каде што секогаш останува простор дека можеби еден ден ќе се вработиш. Дали веднаш после диполомирање или како и да е. Сите знаеме во какви услови моментално живееме, за жал кај нас факултети за уметност буквално сите се потценети. Освен тоа, работните позиции се секогаш ограничени, па затоа бројот на студенти што се запишуваат е минимален.

Да кажам за мене затоа што бев во слична ситуација како твојава. Бев загреана да студирам на еден од факултетите за уметност, кој што ми беше сон уште од малечка. Но, се запишав на економски. Зошто?
    Бидејќи реално морам да ја планирам мојата иднина и работата.Иако никој не ти гарантира вработување.
    Сепак, доколку мислиш дека го поседуваш соодветниот талент, оствари си го сонот и студирај тоа што сакаш.

Јас никогаш не се откажав, можеби еден ден ќе запишам втор факултет и ќе го студирам тоа што го сакам. Мислам дека не погрешив при мојот избор за економски, избрав еден од најинтересните и перспективни смерови, што сега, а верувам дека и во иднина ќе има потреба од таков кадар.

Поздрав.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  4. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.697
    Архитектонски на ФОН или градежен на УКИМ?

На Umetnica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Freja.Stella

Freja.Stella Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    51
    Ако знае некој нешто повеќе за студирање во Милано нека ми пише лп. Фала.

На Vik'Toriah му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.515
    ^^^ Иако јас исто размислував при избор на факултет , си велам што ако сите исто размислуваат и сите студенти одат или економски или финки (на пример).. Ликовна академија би била без студенти, а овие презаситени... Ама едноставно таков ни е системот, да се надеваме на подобри времиња
    Како што е темата: најперспективеН а не најперспективнИ, нема еден, или те бива или не.. На крај краева, секој со своите амбиции, а и не помалку важно, секој со својата Среќа

На Glossy-girl, DAngel, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. olgica258

olgica258 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Градежен или пмф математика ( акутарска и финансиска или математика информатика ) ? :D

8. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Теологија.

На Оленка* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tinna.xD

Tinna.xD Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2013
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    225
    Што мислите за економскиот факултет во прилеп?? Каде е подобро таму или па Скопје?

10. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.471
    Допаѓања:
    17.174
    Ај кажете ми нешто повеќе за односи со јавноста.
    Дали вреди да се изучува, дали е перспективен, шо како?

11. jolo

jolo Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2013
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    378
    Индустриски дизајн на Машински факултет или Дизајн на мебел и ентериер на Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер?

12. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.008
    Допаѓања:
    81.346
    Тоа се две сосема различни насоки, јас би рекла да видиш што повеќе тебе лично ти лежи и те влече да го работиш во иднина.
    Според мене и двата факултети се перспективни на некој начин, дизајнот (во разни облици) секогаш влече побарувачка.

На Glossy-girl и jolo им се допаѓа ова.
  13. Sannelaa

Sannelaa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    100
    Физиотерапевт или историја

14. evvgg_K

evvgg_K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2016
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    33
    Технолошко металуршки фскултет, Биохемија и физологија или Молекуларна биологија кој до овие е најперспективен според вас и ако знае некој нешто подетално околу овие факултети го замолувам да ми каже.

15. DijanaElVi

DijanaElVi Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Здраво.Имам ќерка што сака да се запише на правни науки.Ме интересира што може да работи со завршување на тригодишните студии.Инаку има желба да биде нотар или судија.Дали се доволни овие три години.Благодарам.

16. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.820
    Мислам не се. Уште две ќе мора, да магистрира, а за судија мислам треба и правосуден. Со тригодишните ваљда некој службеник. Нека кажат поинформираните.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DijanaElVi

DijanaElVi Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    После првиот циклус, која од овие насоки (преземени од Интернет страната на Правен) се соодветни за судија или нотар:
    Втор циклус
    Граѓанско материјално право и граѓанско процесно право
    Административно право и јавна администрација
    Право на интелектуална сопственост
    Корпоративно право
    Меѓународно право и односи и право на ЕУ
    Уставно правo
    Казнено право
    Историја на право
    Финансово право
    Римско право и приватно-правна традиција
    Деловно право

18. SweetAna

SweetAna Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    16
    Како одлучивте на кој факултет да се запишете? Јас сеуште не можам да се одлучам а уписите се следниот месец. Ве молам за помош :(

19. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.008
    Допаѓања:
    81.346
    Размисли што или која област те интересира. Потоа спореди кои се твоите предности и негативности во однос на застапените предмети во програмата - што владееш добро, а што не.
    Размисли и што би сакала да работиш во иднина и дали би те исполнувало тоа.
    Не знам, мене ми беше многу лесно затоа што знаев која област ме интересира и каде би сакала да напредувам, но отприлика тоа беа прашањата кои си ги поставував пред да донесам конечна одлука. :)

20. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Немаат врска постдипломските со судија или нотар, после завршување за нотар треба стажирање 2 години па нотарски испит, а за судија после постдипломските завршување и на академијата за судии и јавни обвинители ама овде практично невозможно е да се влезе.