Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.556
    Допаѓања:
    114.367
    Милo ми е. Сo леснo и сo среќa.

На BlairLevine му/ѝ се допаѓа ова.
  2. themoon_

themoon_ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    6
    здраво,завршив средно и сега сакам да се запишам на филолошки но не знам за професор по македонски јазик дали треба македонски јазик и јужнословенски јазици или македонска книжевност и јужнословенски книжевност ?

3. Sv. Nikolka

Sv. Nikolka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    Со Правниот никаде посебно, освен ако си во Судство, Обвинителство, СЈО и сл. Или ако си Адвокат, но не новопечен, со разработена канцеларија (од татко од мајка) и со звучно презиме. Инаку по сите други институции Правниците земаат плата колку за удобен живот.

На AmorFati му/ѝ се допаѓа ова.
  4. olgica258

olgica258 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Некој на пмф физика ? :)

5. IvanovaAnce

IvanovaAnce Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2017
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    154
    Мислам дека нема некако перспектива,можеш да бидеш наставничка или професорка во некое училиште,за разлика од ФИНКИ или ФЕИТ има многу повеќе перспектива барем според мене.
    Поздрав:D

6. IvanovaAnce

IvanovaAnce Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2017
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    154
    Дали може да ми кажете дали има перспектива со економскиот факултет?
    Фала однапред.:)

7. ananas158

ananas158 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2014
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    63
    Па види, единствен по перспективен смер на економски ти е сметководство оти сепак математиката си го прави своето, а за другите веќе ако имаш врски и познанства кои би те вработале. Во нашава земја има голем број дипломирани економисти кои чекаат повик за работа со години. Ама ако те влече економскиот оди. Можеби ќе се покажеш на факултет како еден од најдобрите студенти или ако имаш шанса да живееш надвор економскиот (било која убаво испотена диплома) ќе те служи убаво бидејќи квалитетот секаде се бара освен во Македонија.Со среќа и многу успех на што и да одлучиш.

8. Jane.Birkin

Jane.Birkin Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    1.941
    Дали биологија да завршиш има перспектива? Или нешто со биологија? Има ли вработување во фирмите? Или во наставниот кадар пример?

9. Medicine25

Medicine25 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    1.540
    ФИНКИ како е?Признаен е факултетот надвор од Македонија?

10. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.519
    Допаѓања:
    17.548
    ФИНКИ како факултет е презаситен последниве две години, а ретко кој го завршува до крај. Случајно поразговарав со личност која се враќаше од упис минатата година, и кога ми даде објаснување зошто тоа е негов избор, останав запрепастена. Просекот, според она што го сподели, не би да кажам, не знам само како воопшто се одлучил да се запише таму. Не верувам дека на крај бил примен.
    Дефинитивно нуди многу перспективи и вреди за целиот труд. Ваквите факултети не се ограничени територијално. Ако си навистина добар, вратите ти се отворени.

Како личност које е фасцинирана од живите организми, имаше период кога се гледав себе си како научник биолог, ама кратко траеше. Ако одбереш да студираш биологија, токму Биологија, освен како наставен кадар овде не знам што друго би работела. Ако одбереш некоја нејзина гранка, зависи која, можеш да работиш нешто друго поконкретно и целиот спектар пред тебе ќе се прошири и ќе можеш да бираш.
    Ако се целиш да бидеш наставник/ професор,и иднината ја гледаш во Македонија, мој совет ти е подобро немој. Не вреди, имаш многу поголем избор за нешто подобро.

11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.932
    Секој кој нема појма што сака оди на економски, тоа порано важеше.
    Сега секој што нема појма што сака оди на ФИНКИ, слушнале има работа :wasntme:
    За тие што знаат што сакаат и тоа е ФИНКИ, со среќа, добар избор :wasntme:

На theowndemon, cresa-jagoda, Mishela и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.519
    Допаѓања:
    17.548
    Баш тоа беше објаснувањето.

На cresa-jagoda и DAngel им се допаѓа ова.
  13. Red Rose

Red Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2016
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    7
    Кој е поперспективен факултет Економскиот или Социјална работа и политика ?

14. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.940
    Допаѓања:
    48.128
    Би рекла економски, поширок спектар на работа нуди, обрни внимание на кој смер ќе се одлучиш

На stetoskop му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sv. Nikolka

Sv. Nikolka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    ФЕИТ и ФИНКИ сега за сега водечки се. Заработуваат солидно, и секаде се барани на пазарот на трудот. Дипломи признаени низ цел свет.

16. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.560
    Модератор: Ќе ве замолам темава да не ја користите за поставувања на ваши прашања кои не се во врска со темава, во темава може да дискутирате за тоа кој е најперспективен/поперспективен факултет според вас.

Вашите прашања ве замолувам да ги поставувате во соодветната тема. Знам дека оваа тема ја користите мислејќи дека ќе добиете најбрз одговор, но според правилата на форумов тоа не е дозволено.

Ви благодарам на разбирањето, имајте убав ден :)

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ilioska2

Ilioska2 Нов член

Се зачлени на:
    2 септември 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво женски.Баш и не знаев каде да го поставам прашањево,па еве тука да ве прашам.Сакам да се запишам на факултет.Не дека сум била мн.лоша ученичка но не бев ни баш одлична.Сакам да ми кажете ваше мислење.Вака:во прва,трета и четврта година поминав со мн.добар успех,но во втора со добар.;( И тоа стварно ме мачи,не знам како сум си дозволила толку да не учам во втора година а стварно сакам да завршам факултет.Е сега сакам да прашам дали со ваков успех од сите 4 години можам да бидам примена на факултет? Добро сега не мислев на ФИНКИ и сл.еве да речам на послабите.Можда ми е глупаво прашањево ама сум ептен песимист и постојано за тоа размислувам.Ве молам за одговор ќе си побудалам:@

18. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Е сигурно на некој ќе влезеш, сепак ќе си видиш поени на ккрај на 4 година

На Ilioska2 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. RiRii

RiRii Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    45
    Ако може мала помош
    Средно сум сеуште меѓутоа се одлучив за дизајн и ентериер е сега се мислам помеѓу УКИМ на
    Факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер или Американ колеџ истата насока, некако повеке ме влече Американ бидејки и наставата е на англиски и можеби имам повеќе шанси за во странство ама за вредноста на факултетот кој е подобар и кој има повеке шанси за работа?

20. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    И двата ти се добар избор бидејќи имаат репутација и се добро познати :)
    Но јас сепак би го одбрала American College бидејќи сметам дека би ти понудил поголем квалитет и повеќе можности за работа во иднина ;)

Изборот е твој...

Good Luck !

Последна измена: 21 септември 2017