Toa e izmislica na nekoj blogeri, vo realniot svet taka rabotite ne stojat. Mislam moze da se uci sto sakas ama sto posle. Isto e segde vo svet. Sakam filozofija I ke si zavrsam. Pa mozes da si zavrsis ama za tvoj keif pa posle ke mora da zavrsis uste nesto za da najdes rabota. Ili boze moj kreiraj si rabota I raboti si kako filozof. Ama ajde smisli kako ke go unovcis so kreiranje na privaten biznis. Misli, misli I ne se smisluva. Zaklucok ako nemozes sam da se vidis kako profitabilen kadar vo sopstven privaten biznis, nemoze nikoj da te vidi. Tolku mnogu profesii ima sto sekako moze da se najde nesto sto "odprilika ke pravi keif". Keif pravi sekoja profesija koja nosi pari. Na kraj kraeva na rabota se odi za da se zaraboti, a ljubov se bara na drugo mesto.
Па не е баш така... на работа и на факултет ќе има нервози.. ама тоа што го учиш и работиш ако ти е драго, ако ти е интересно и ти е предизвик, ќе ти биде милион пати полесно.
Суровата вистина е дека ниеден факултет не е перспективен се додека немаш "вујко владика" кој евентуално би можел да те протне некаде да работиш... Луѓе без или со ниско образование седат на фотељи на кои МОРА да седи стручен кадар. Стручниот кадар работи во маркети и бутици. Стручниот кадар чисти и работи градежништво по белиов свет ...
Pa neznam dali e bas taka. Jas imam profesija koja mislam nema zena sto ne saka da bide. So lubov sum ja ucela I toa bez da znam deka vaka ke se usrekam (da bev vo MK nikogas rabota nemase da najdam). Sekoj den mi e kako prv I prepotena se vrakam. Po 13 god ovdesno iskustvo seuste ne mi doslo polesno.
Можеби не си проценила добро, што те чека кога ќе ти стане работа? Можеби не ти е повеќе интересна? Можеби работното место не ти е погодено?
Ni edno od ovie pasanja ne mozam da go odgovoram so da. Ima I takvi profesii kade polovna od mm pravi razlika. Ima I takvi lojalni vraboteni koj mislat za firmata I ne si dozvoluvaat fira da odi,ima vraboteni koj davaat se od sebe… Na kraj kraeva te plakaat sovesno da rabotis I za parite se bara dobro zavrsena rabota,
Се мислам што да се запишам на факлутет англиски јазик или економски.И двата ги сакам и никако не можам да се одлучамШто мислите кој е подобар.Со кој имам поголеми шанси за вработувања и сл.
Според мене англиски јазик е подобро.Денеска има многу економисти и има многу кои се без работа.Од друга страна има и доста професори по англиски ама има многу можности за вработување: државно училиште, приватно училиште за странски јазик, судски преведувач, можеш да држиш приватни часови на деца кои имаат потреба, во еден куп фирми и сл.
Знам дека сум офф топик, ама морам овде да прашам бидејќи не ми одговарат на другите теми, па се надевам овде ќе ми одговорите. Знае ли некој колку е упис на Европски Универзитет, Графички Дизајн? Ако знае некој повеќе нека ми пише лп.
Може како шпедитер, техничар за транспорт и логистика , техничар за транспорт и шпедиција и останати работни позиции поврзани со оваа област. Мислам дека за поголемиот дел од нив освен факултет потребни се лиценци. Како на пример шпедитер.
Nekoj da spodeli mislenje za TMF i za Prehranbena tehnologija i biotehnologija. Koj vekje e zapisan ili zavrsil? Ili pa nekoj sto planira da se zapise na toj smer.
Економски .... Што и да студираш и вака, и онака мора да си proficient in english ако сакаш да успееш.
Здраво дали некој е запознаен со смерот Текстилно Инжињерство на Технолошко-металуршки факултет кои предмети се учат,тежок ли е многу?