Здраво, имам прашање. Оваа година сум матурантка и малку сум збунета... најпрво се одлучив за пмф, институт за биологија. Но последниве денови дознав интересна информација за вмш во која што на смерот за медицински лаборант се учи 3 години и 1 година специјализација па ме заинтересита и тоа. А и да не заборавам се интересирам и за биотехнички- Битола, за квалитет и безбедност на храна. Ако може некој да ме советува и да ми предложи што е најдобро
Nemozes ni da zavrsis, a i so vrski nekako da turkas dzabe ti e se zoso nema niso da naucis i ke te motkaat ko budala ako si mk. Voopsto ne probuvaj.
Не вреди да се запишеш , бадијала ќе фрлиш пари , ем ќе те моткаат . А и предавањата се на албански , нема ништо да научиш . Јас се запишав таму искрено голема грешка направив
Некој ако студира / има студирано дизајн и инжинеринг на облека (технолошко металуршки факултет) нека ми пише плс
На вмш Битола е прилично тешко,има многу учење,7 колоквиуми полагаш во 5 дена (и тоа секој ден со ред) а и прилично тешки предмети анатомија физиологија, биохемија и сл.што од една страна е добро бидејќи излегува поквалитетен кадар(со исклучоци,бидејќи знаеме денес како завршуваат повеќето факултет). Само нема никаков ред,да ги бркаш професорите,и сите информации во последен момент .. Инаку ќе слушнеш муабети дека не е перспективен демек затоа што била Висока медицинска школа а не општа,што не е точно, медицината напредува и секогаш ќе е потребен кадар на тоа поле,само што кај нас во државичкава се знае како одат работите, доктор што студирал 6-7 год.го примаат како волонтер за 4000 денари а не пак медицинските техничари.. Инаку зависи како ќе ти е среќата.Имам пријателка што заврши на Вмш Битола и сега е во Жан Митрев и зема 40.000 ден плата што за кај нас е премија,во време кога просечна плата е 12 000 или 14 000 беше ако не се лажам.Само немаме сите среќа да завршиме во приватни клиники Сепак добар ќе ти е изборот.
Имам уште неколку дена до уписните рокови а сеуште не можам да изберам на кој факултет да продолжам. Се двоумам меѓу фармација и ебизнис.Дали може да споделите ваше мислење за тоа што е подобар избор и какви можности би имале во иднина ? Благодарам .