Најперспективен факултет?

Discussion in 'Образование' started by Annika, Jan 27, 2010.

1. daylight

daylight Популарен член

Кој и да одберете факултет, значително ги зголемувате личните перспективи за во иднина ако што подобро совладате барем 2 странски - по можност светски јазика (читање, пишување, говорење, прераскажување), од кои едниот пожелно да биде англиски.

MarigoldA and Mrs. Lovett like this.
  2. sweetie_09

sweetie_09 Истакнат член

Феминки, ми треба Ваше мислење за новинарски факултет. Што мислите дали е перспективен?

3. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Мислиш на смерот новинарство на правен факултет?

4. hellocity

hellocity Популарен член

Па ако имаш интерес, сакаш да комуницираш не су срамежлива и убаво се изразуваш можеш многу да успееш и во Мк

5. GoodGirl89

GoodGirl89 Истакнат член

Здраво:)
    Завршувам средно годинава и никогаш претходно не сум била во волкава заблуда. Не знам што понатаму. Најстрашно е што сакам надвор, а не знам се уште што би студирала. Ме интересира криминалистика, но не знам колку е правилно да се запишам на факс за безбедност па и со овој смер единствено поради тоа што учам и не ми е шала школото, сакам да си изградам иднина, а не знам колку ќе може да се случи тоа на факултетов со денешнава ситуација во државава :) Мајка ми па воопшто не ме поддржува за факултетов, но не е дека и јас сум цврсто решена тука да одам. Дали имате не толку оддамнешно искуство и би сакале да споделите мислење?

6. Волшебникот

Волшебникот Истакнат член

Познавам многу кои завршиле безбедност и доста ги има итоа во помал град од СК и повеќе од половина не се вработени.. За да дојдиш до инспектор по криминалистика и крим техничар следно е ова, ти кажувам реално како е сега пошто таткоми работеше полицаец ама не сега вработен туку уште ко беше социјализмот ама ти кажувам за сега како одат работиве:
    1. Чекаш конкрус за полицајци; Ја бараш партијата на помош ако не помагаат плаќаш 5000евра, поминуваш физички и психички тестови и те примаат.. Одиш на обука 9месеци; Ти даваат решение и работиш обичен џандар. Ако имаш диплома било каква па и купена да е од приватниве ќе те стават инспектор. Така да не го троши времето, ако учиш учи нешто на ФИНКИ кој носи иднина или медицина.

И јас се двоумам измеѓу Географија и Финки ама со оглед како стојат работиве во државава, подобро 4години со повеќе мака отколку после да зависиш од друг (партијата).

GoodGirl89 likes this.
  7. Martin0123

Martin0123 Истакнат член

Ајде мала помош кој смер би го препорачале на економски факултет во скопје, кој смер е најперспективен и зошто, прашувам за другарка? Благодарам.

8. oblace1

oblace1 Популарен член

Каква криминалистика...Штом не ти е проблем учењето само медицина, финки и електро. Најпросперитетни факултети сега, а ке бидат и во иднина. И во Македонија ке си платен и вработен за брзо време по завршувањето на факултетот.
    За во странство да не зборуваме, дефицитарни струки се во сите економско моќни држави и многу платени. Без работа нема да останеш каде и да си.

И фармација и стоматологија заборавив да ги спомнам. Исто просперитетни струки.

GoodGirl89 and ElenaOfRivendell like this.
  9. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Медицина според мене ти е најперспективно, може и ФИНКИ.

GoodGirl89 likes this.
  10. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Пмф?

GoodGirl89 likes this.
  11. ElenaOfRivendell

Математика,физика,аналитичка биохемија ги сметам за поперспективни моментално кај нас

fana likes this.
  12. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Jas zainteresirana sum za molekularna

fana likes this.
  13. DiCaprio

DiCaprio Истакнат член

Нај перспективен во моментов е број 1 -финки/електро, не само во Македонија, туку и во светски рамки, бидејќи може брзо да се најде работа и воедно добро платена.

Број 2 се фармација и стоматологија и може лесно да се просперира во приватниот сектор.

За медицина во Македонија колку е перспективно незнам, бидејќи според мој сознанија немаат високи плати, а и брзо не се наоѓа работа. Во светски рамки ите како е перспективен.
    Али на крај од приказната не е се во парите, туку во љубовта и пасијата кон одредена струка. Границите на РМ не треба да претставуваат препрека за успех.

Dream-Girl, GoodGirl89 and Kimberly11 like this.
  14. GoodGirl89

GoodGirl89 Истакнат член

Финки не ми е желба ама воопшто .. Иако учам во Орце и знам дека топ би се снашла, сепак ќе го учам и работам тоа без мерак.. За медицина се премислувам многу.. Страв ми е да не ми се смачи после цел живот гимназија и учење општи предмети. Сакам надвор да пробам, поспецифично Словенија ради бесплатните студии и фала Богу дипломата што после ми ги отвара сите врати.. Не знам ептен сум во тесно, вага плус, а во школо немаме кариерно насочување што најмногу ме фрустрира.

15. ElenaOfRivendell

Што конкретно те плаши од медицина?

16. DiCaprio

DiCaprio Истакнат член

И јас бев општа гимназија...не секирај се средното не игра голема улога, верувај. И јас се мислев помеѓу медицина и финки/електро. И го одбрав на крај второто, не дека медицина ми беше тешко. Ама ајде може како втор факс тој да запишам, who knows.

GoodGirl89 likes this.
  17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Ако немаш желба за медицина, верувај и ќе ти се смачи од учење.
    Затоа одете си нешо шо ви е ќејф да го учите, ја на пример некои работи воопшто ги нејќам ко предмети и освен медицина не можев нишо друго да замислам да учам.
    И океј ми е, не сакам задачи, бројки, појше сакам теорија и изучување на човекот, па и баш си го сакам тоа што си го одбрав, уште стојам на тоа дека вистински избор имам направено.
    А, ниеден факс не е гаранција дека ќе успееш у животот. Не е дека ако некој не знае да се снајде, нема да се снајде и без факултет или ако некој заврши јак факс дека ќе е супер стручен у таа област и сите го чекаат него.
    Напротив, треба да те бива, за да те земат некаде ете или да имаш некој шо ќе те пикне некаде да работиш у државава наша, таа е реалноста. Некако кај нас 80% го бираат 2 начин, затоа имаме и тон луѓе со титули и дипломи кои се всушност неписмени.
    Одете си тоа шо сакате, друго е кога уживаш во тоа што го учиш и си ја сакаш и струката.
    И не слушајте перспектива, ова, она, којзнае за 10г што ќе се бара и слично.
    Глејте си вас да ви е убаво и да цел живот ви е мерак тоа што го правите.

18. GoodGirl89

GoodGirl89 Истакнат член

Па дали ќе ја одберам струката што стварно ќе ја сакам да ја работам и дали ќе се снајдам со сите тие стручни терминологии после гимназија..

19. ElenaOfRivendell

За терминологија ќе се снајдеш, се учи постепено тоа, а дали е тоа за тебе само ти знаеш.

GoodGirl89 likes this.
  20. reni"

reni" Популарен член

Za najperspektiven fakultet nemozam da kazam,ama za onoj sto jas go zavrsiv velam promaseno.Etnologija na PMF,fakultet tezok promasaj vo zivotot,da mozam da se vratam nazad da ja popravam taa zivotna greska.

GoodGirl89 likes this.