Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    blondie архитектонски ти е супер факултет ама да си знаеш бара учење и тоа повеќе имаат пракса него теорија така да оди на тоа само ако стварно те влече

а иначе за смерот нема врска можеш со било кој битни ти се предметите за матура (мат екстерно задолжително)
    меѓутоа јас колку што знам на архитектонски најмногу гледаат на приемниот испит кој се полага, убаво распрашај се за него знам дека од кај мене од школо тие што отидоа таму земаа и часови

а и да не заборавам, искрено треба да имаш и парички за факултетов оти бара доста финанскиска поддршка

2. pinkgirl92

pinkgirl92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    2
    Значи приемен на Економски нема шанси да има ( Ми олесни ) :) А за предметите што ќе ѓи полагам избрав Македонски, англиски, информатика и филозофија Во ред ли е?

А за партиципација како оди? Колку се плаќа?

3. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    386
    За филозофија не знам, не сум сретнала некој со таков предмет што полагал а е запишан на економски, знам кога се запишувавме имаше неколку од птт што ги вратија не им одговарал предметот..најубаво да си прашаш да факултет :)
    А партиципација државна квота 200 евра а приватна 400 .. е сега со ова имаш уште 300 глупости, на пр во прва, прв семестар си плаќаш уште едно 4000 и нешто..за студентски парламент, за водич низ студии..и такви работи : )

4. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    наместо филозофија земи социологија и јас исто полагав само место англиски математика!

5. pinkgirl92

pinkgirl92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    2
    Уште од декември пријавивме и веќе нема промени.
    Речиси сите избраа филозофија бидејќи професорите ни кажаа дека со тој предмет те примат на секој факултет.

6. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    386
    Сепак прашај си на фах : )

7. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    386
    А за менување може ќе можеш да смениш...јас си го сменив само нзз кој период беше хехе

8. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282
    Јас мислам дека не треба да се запишувате на оној факултет кој што во моментот е најперспективен, а не ви лежи, туку на оној за кој што имате желба и талент.

Само така ќе учите со леснотија и ќе сакате да го работите тоа што го учите.
    Ако се запишете само заради тоа што факултетот е перспеткивен, а немате желба да го учите, џабе е се, ќе полагате со сила и нема да бидете најдобри туку постои реална шанса да ја изгубите борбата за работа од некој кој навистина го сака факултетот кој вие сте го одбрале само затоа што бил перспективен.

Тоа е мојот став на темава

На Annath, Em4e711, Alanna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.557
    Допаѓања:
    3.177

Немој да се зафркнеш да земеш математика и да ти падне просекот! Јас земав математика, дека е економски и се зезнав! Сеа сум во приватна квота. Земи си англиски и не се замарај :)

10. Alanna

Alanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    484
    Кога дојде време за запишување јас направив ваква грешка и сега премногу се каам :(

11. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    Исто и јас направив таква грешка,се каам премногу сега кога дипломирав сфатив која утка ја направив,од што премногу си ја сакав професијата и замислата да станам тоа и тоа,мислам дека ќе почнам да ја мразам :( ми доаѓа да се запишам на втор фак. :(

12. trendafilce

trendafilce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Јас сум мајка на матурантка и многу ми советуваат за е-бизнис, но ни рекоа дека од втора година па натаму, се е на англиски(а ние сме слаби со јазикот), па ме интересира дали е тоа точно и дали има многу математика и информатика.
    Поздрав.

13. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    на пола сум од студите и замислете веке почнав да се каам :devil:

14. trendafilce

trendafilce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    На кој факултет си и зошто се каеш? |(

15. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Секој факултет си има своја убавина и тежина.Штета што кај нас веќе не може така да се гледа на работите. Јас дипломирав македонски на филолошки и мислам дека никогаш нема да најдам работа со начинот на којшто вработуваат во државава.Сега да сум матурантка, ќе запишев француски, супер ми одеше, сега од неупотреба скроз го заборавив, ама нажалост нема назад :!:

16. Sally

Sally Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2010
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    15
    Перспективен факултет? Овде, кај нас? My ass. До скоро како перспективни факултети се сметаа електро и информатика на ПМФ. Ееее, стани си сине инжинер/информатичар, ќе немаш проблем за работа! Во денешно времe само тие две професии се во голем подем, ќе бидиш цар и добро платен!
    Еве пример: брат ми заврши електро, сега е при крај со магистратурата и се вработи на место каде што не е потребен таков факултет, ни виша школа можеби, туку средно техничко. Ех Македонијо, Македонијо...

На Sharlott му/ѝ се допаѓа ова.
  17. PortmaN

PortmaN Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    6
    Ме интересира насоката Социјална работа и социјална политика на филозофски има ли некој што студира на тој смер и колку е перспективен???

18. Blondie01

Blondie01 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    втора година сум гимназија и веќе ни дадоја ливчиња за одбирање на смер....проблемот е што незнам дали да одам математички А или општествен А дали архитект или економија и менаџмент?
    предлог? инаку имам слушнато и јас и родителите дека економскиот во прилеп е појак од економскиот во скопје?
    мислење од вас? :)

19. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Јас на твое место би одбрала архитект.Точно дека е полесно да се најде работа за економисти, ама ги има премногу, а и архитект ми е поубава и покреативна професија.Сепак, зависи дали повеќе ти лежи теорија или цртање...

20. Blondie01

Blondie01 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    и теорија и цртање ми лежат...
    ако одберам математички А а за матура се премислам дека сакам на економски дали ќе можам да полагам предмет шо го полагат тие шо се на општествен А?