Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најперспективен факултет?

Дискусија во 'Образование' започната од Annika, 27 јануари 2010.

1. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Mozhebi postot ne e za tuka, ama ne znaev vo koja tema da pisham za ova
    Nekoj da mi kazhe iskustvo za fikt bitola?

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Belcezza

Belcezza Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    1
    Безбедност или графички дизајн? Помош

3. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Ако е за гласање, графички секако, многу повеќе потенцијал. Во времето кога јас студирав, тоа безбедност не ни постоеше, секакви глупости се смислија во последниве години. Разгледај што опции би имала за вработување и ќе ти биде може полесно да одлучиш. Ама и различни насоки се, за графички треба да имаш и склоност и малку сенс, талент за цртање.

На Sahlene, cresa-jagoda, Mxrx и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Belcezza

Belcezza Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    1
    Затоа и се мислам. За графички имам талент, а на безбедност лично мене ми е посигурно за пронаоѓање работа по завршувањето ...

5. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Искрено, кои би ти биле опциите со безбедност? Озбилно прашувам, јас кога бев во средно имавме една година предмет Одбрана и заштита и знам ни доаѓаа студенти на хоспитација. Којзнае дали постои таков предмет сега. Графички дизајн мислам дека секогаш атрактивна професија, а и лесно можеш да се шалташ можеби во други, сродни, цртачки струки.

На Sahlene и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.534
    Допаѓања:
    12.714
    Безбедност

7. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.516
    Допаѓања:
    17.535
    Графички дизајн. Можеш да работиш фри ленс, оналјн за некој компанија, на одредени проекти покрај стандартната работа во канцеларија, а тоа ти дава повеќе можности.

Бездедност инаку зависи што, ама во целина е ограничен.

На Sahlene, Glowy и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  8. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Графички дизајн од секој аспект.
    Не е лесно за работа со безбедност, но реални да бидеме кај нас без врски се е тешко.
    Ако имаш талент и те влече факултетов јас ви се наспчила кон графички

На cresa-jagoda и Mxrx им се допаѓа ова.
  9. anidze

anidze Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2019
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    21
    Може прашањево не е за овде, ама ај
    Која е разликата помеѓу дефектолог и логопед?

10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    На кој факултет има графички дизајн отсек, или сакаш курс? Инаку, ако те влече графички дизајн, апсолутно не ти треба ни факултет за тоа. Ок, некој курс може за да те насочи малку, ама се се сведува на твојот талент, желба и труд. Безбедност, на филозофски или во идризово? Луѓето што ги знам од тој смер, од филозофски не работат по струка.

На злоба му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    За дефектолог, односно специјален едукатор и рехабилитатор се студира на Филозовски факултет. Колку што знам, дефектологот се занимава со деца со посебни потреби, може да предава во специјални паралелки и сл. За логопед се студира на Медицински факултет. Логопедот се занимава со деца кои имаат проблеми во говор, независно дали тие деца се со посебни потреби или не. Подетално, или поточно нека каже некој поинформиран.

На anidze му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Дефектологија е специјална едукација и рехабилитација во поширока смисла, логопедијата е врзана со говорот и се учи на Медицински, Дефектологија на Филозофски, иако паметам дека и Филозофски факултет имаше специјалистички студии по логопедија на времето, веројатно се сменети работите. На страната на Уким ќе си симнеш брошура со сите студиски програми и ќе ги видиш деталите. Мое лично искуство од пример во семејството е дека овие струки се за луѓе со високо ниво на емпатија и неуморна желба да им се помага на другите, да работи за другите. Финансиски практично катастрофа, освен ако не ти се посреќи да упецаш место на факултет или да отвориш приватна пракса.
    Сакав на @anidze да ѝ одговорам, ама ете дополнив по грешка, сори :)

На anidze и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  13. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    3.608
    Подобро упиши безбедност, па во иднина запиши се на курс за графички дизајн. Кај нас на државните има смер графички дизајн на ФЛУ, дали 10 души примаат годишно, на приватните е премногу скапо (и безвредно според мое мислење).

14. mintyflowers

mintyflowers Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    49
    Јас планирам да одам на ПМФ Биологија зашто реално тоа највеќе ме интересира. Супер сум по сите предмети меѓутоа ич не би сакала да учам програмирање, некој јазик или нешто право. Не знам колкава перспектива имам со ова но со оглед на тоа дека иднината не си ја гледам во Македонија ваљда ќе се снајдам некако.

На Sahlene и Emotional123 им се допаѓа ова.
  15. soffce

soffce Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2017
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    214
    Ај и тука да пишам може ке се најде некој совет да даде на изгубенава глава што не знае што сака..Се мислам за Правен факултет да се запишам или на правни студии или на односи со јавност..Што мислите што е поперспективно и со што би нашла подобра работа?Од една страна знам дека на правни студии има многу надоградувања што би можела да ги остварам за да дојдам до подобра работа(од мастер до правосудни испити и што уште не за да се качам повисоко) ама за односи со јавност не би знаела кој е максимумот и дали има доволно избор и можности за надоградување, иако ми личи како попризнаено во странство ( со мастер секако) за разлика од правни студии .Ве молам мислење :?::?:

16. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Јас ќе се запишувам на Правен бидејќи така ми вели срцето, адвокатурата е професија која ја сакам од мали нозе и сакам тоа да биде моја професија која ќе ја работам со желба и ќе ме исполнува.
    Размисли и ти вака што сакаш ти која е твојата желба која е професијата од твоите соништа со која би сакала да се занимаваш наредните 40 години дури не појдиш во пензија. Никогаш не гледај да размислуваш со тоа а мојот факултет не се исплати секој факултет се исплати верувај ми само ако имаш желба и верба во себе ќе успееш.

На cresa-jagoda, munchmallow96 и soffce им се допаѓа ова.
  17. munchmallow96

munchmallow96 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1

JAs sum zaintteresiran za makedonska knizevnost i jazik, pa dokolku imas toa studirano, mozes li da mi pises na posebno i da prodiskutirame?

18. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Студирав италијански јазик и книжевност, пред прилично годинки :) да пронајдеш некој "посвеж" колега од Филолошки :)

19. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Здружение на студенти што се трудат да успеат во нешто.Поддржете ги со ваш лајк.(y)
    20200904_192805.jpg

На ElenaOfRivendell и злоба им се допаѓа ова.
  20. Divad

Divad Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2015
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    479
    здраво
    сакам да прашам дали некој се има префрлено од ПМФ-Скопје на ПМФ-Тетово на смер биохемија
    ме интересира како се професорите на пмф тетово при крај сум со студии но професорите во Скопје мн малтретираат и за последни 5 испити сакам да се префролам....
    ве молам за искуства и совети

На mintyflowers му/ѝ се допаѓа ова.