Mozhebi postot ne e za tuka, ama ne znaev vo koja tema da pisham za ova Nekoj da mi kazhe iskustvo za fikt bitola?
Ако е за гласање, графички секако, многу повеќе потенцијал. Во времето кога јас студирав, тоа безбедност не ни постоеше, секакви глупости се смислија во последниве години. Разгледај што опции би имала за вработување и ќе ти биде може полесно да одлучиш. Ама и различни насоки се, за графички треба да имаш и склоност и малку сенс, талент за цртање.
Затоа и се мислам. За графички имам талент, а на безбедност лично мене ми е посигурно за пронаоѓање работа по завршувањето ...
Искрено, кои би ти биле опциите со безбедност? Озбилно прашувам, јас кога бев во средно имавме една година предмет Одбрана и заштита и знам ни доаѓаа студенти на хоспитација. Којзнае дали постои таков предмет сега. Графички дизајн мислам дека секогаш атрактивна професија, а и лесно можеш да се шалташ можеби во други, сродни, цртачки струки.
Графички дизајн. Можеш да работиш фри ленс, оналјн за некој компанија, на одредени проекти покрај стандартната работа во канцеларија, а тоа ти дава повеќе можности. Бездедност инаку зависи што, ама во целина е ограничен.
Графички дизајн од секој аспект. Не е лесно за работа со безбедност, но реални да бидеме кај нас без врски се е тешко. Ако имаш талент и те влече факултетов јас ви се наспчила кон графички
На кој факултет има графички дизајн отсек, или сакаш курс? Инаку, ако те влече графички дизајн, апсолутно не ти треба ни факултет за тоа. Ок, некој курс може за да те насочи малку, ама се се сведува на твојот талент, желба и труд. Безбедност, на филозофски или во идризово? Луѓето што ги знам од тој смер, од филозофски не работат по струка.
За дефектолог, односно специјален едукатор и рехабилитатор се студира на Филозовски факултет. Колку што знам, дефектологот се занимава со деца со посебни потреби, може да предава во специјални паралелки и сл. За логопед се студира на Медицински факултет. Логопедот се занимава со деца кои имаат проблеми во говор, независно дали тие деца се со посебни потреби или не. Подетално, или поточно нека каже некој поинформиран.
Дефектологија е специјална едукација и рехабилитација во поширока смисла, логопедијата е врзана со говорот и се учи на Медицински, Дефектологија на Филозофски, иако паметам дека и Филозофски факултет имаше специјалистички студии по логопедија на времето, веројатно се сменети работите. На страната на Уким ќе си симнеш брошура со сите студиски програми и ќе ги видиш деталите. Мое лично искуство од пример во семејството е дека овие струки се за луѓе со високо ниво на емпатија и неуморна желба да им се помага на другите, да работи за другите. Финансиски практично катастрофа, освен ако не ти се посреќи да упецаш место на факултет или да отвориш приватна пракса. Сакав на @anidze да ѝ одговорам, ама ете дополнив по грешка, сори
Подобро упиши безбедност, па во иднина запиши се на курс за графички дизајн. Кај нас на државните има смер графички дизајн на ФЛУ, дали 10 души примаат годишно, на приватните е премногу скапо (и безвредно според мое мислење).
Јас планирам да одам на ПМФ Биологија зашто реално тоа највеќе ме интересира. Супер сум по сите предмети меѓутоа ич не би сакала да учам програмирање, некој јазик или нешто право. Не знам колкава перспектива имам со ова но со оглед на тоа дека иднината не си ја гледам во Македонија ваљда ќе се снајдам некако.
Ај и тука да пишам може ке се најде некој совет да даде на изгубенава глава што не знае што сака..Се мислам за Правен факултет да се запишам или на правни студии или на односи со јавност..Што мислите што е поперспективно и со што би нашла подобра работа?Од една страна знам дека на правни студии има многу надоградувања што би можела да ги остварам за да дојдам до подобра работа(од мастер до правосудни испити и што уште не за да се качам повисоко) ама за односи со јавност не би знаела кој е максимумот и дали има доволно избор и можности за надоградување, иако ми личи како попризнаено во странство ( со мастер секако) за разлика од правни студии .Ве молам мислење
Јас ќе се запишувам на Правен бидејќи така ми вели срцето, адвокатурата е професија која ја сакам од мали нозе и сакам тоа да биде моја професија која ќе ја работам со желба и ќе ме исполнува. Размисли и ти вака што сакаш ти која е твојата желба која е професијата од твоите соништа со која би сакала да се занимаваш наредните 40 години дури не појдиш во пензија. Никогаш не гледај да размислуваш со тоа а мојот факултет не се исплати секој факултет се исплати верувај ми само ако имаш желба и верба во себе ќе успееш.
JAs sum zaintteresiran za makedonska knizevnost i jazik, pa dokolku imas toa studirano, mozes li da mi pises na posebno i da prodiskutirame?
Студирав италијански јазик и книжевност, пред прилично годинки да пронајдеш некој "посвеж" колега од Филолошки
здраво сакам да прашам дали некој се има префрлено од ПМФ-Скопје на ПМФ-Тетово на смер биохемија ме интересира како се професорите на пмф тетово при крај сум со студии но професорите во Скопје мн малтретираат и за последни 5 испити сакам да се префролам.... ве молам за искуства и совети