При крај си, а сакаш да се префрлиш? Ми нема логика, толку многу си пребродила, ти останале уште 5 испити. Не знам во каква местоболожба си, истерај ги некако, стисни заби и учи.
Jas godinava se zapisav vo Tetovo na PMF Biohemija.nemam informacii kako e,doprva ke vidam kako ke bide,najveke me plashi naogjanjeto materijali za ucenje
Девојки, не уплатив оваа год за факултетот, ептен ептен заборавив, а и не сум ставена вонредно. Што може да се случи? Ќе може да полагам предмети ако пак уплатам или? На УГД сум запишена.
Не сум во Мк, индексот ми е во мк ни пасворт си знам ни ништо. Страв ми е да не почнат казни по пошта да стигнат поради не плаќање на семестар, а уште сум запишена таму.
Нема да ти стигне ништо по пошта, но може некој што е во МК да ти заврши услуга и да се распраша за се што те интересира за да не бидеш испаничена. Сакаш да го продолжуваш или сакаш само да бидеш сигурна дека нема да бидеш во долгови што не си го ставила во мирување?
Да да, сакам да бидам сигурна дека нема да бидам во долгови. Ако пишам меил, враќаат ли? Дали може електронски да де префрлам во мирување?
Не знам, не студирам на УГД. Пиши им мејл, ако не одговорат во рок од една недела, прати некој да ти заврши услуга.
Sakam da vidam kako razmisluvate vie...? Go zapisav sinot vo Vasil Antevski Dren- staro Boris ekonimski smer. Deteto uci i mnogu saka matematika , jas mu vikav da se zapise vo Korcagin , ama drugarot se zapisuvase vo Boris pa i mojov po nego-iako ni na kraj na pamet ne ni pagase za ekonomija. I sega nema sansi da se prefrli se do polugodie, a veke pocnuvaat da se zapoznavaat , i mislam deka ke mu bide ubavo tuka vo Boris... Ama sega dilema dali da go prefrluvam na polugodie , zatoa sto mislam deka Korcagin ima povisok kvalitet na obrazovanie za ponatamu ako se odluci da studira na elektro , masinski ili FINKI ????
Зошто не го оставите сам да одлучи за себе? Како тоа сакате да го префрлите па тоа не е играчка, син ви е. Личност со свои желби и потреби. Оставете го нека учи каде што сака. Доколку се мешате може само да ја изгубите неговата почит кон вас. Ако тој ви се пожали дека не му е океј во тоа училиште тогаш е во ред да реагирате. Инаку јас сум запишана на технички факултет па има многу студенти од Борис што немаат проблем со студиите.
Нема ти што да сакаш, детето ти е доволно големо да си носи одлуки за себе, ако сака нека си остане во Борис. Премногу мислиш за неговата иднина, тој е 14/15 години ни он сигурно не знае што прави, може до 18 ќе му текне медицина да упише. Остај го нека си тера како што сака, ако тера по прав пат, нема ти што да му се мешаш!
E, што му фали на средното економско? Со тој Корчагин толку шо го праите, ко таму ако си завршил, на факултет со посебни почести ќе те примат. На факултет може со било кое средно завршено да се запише, ако си сака во економско, нека си остане таму, нема потреба со сила да го форсирате да учи некаде само затоа што според вас тоа школо било со огромен квалитет, а другово школо не ви било по ќејф.
Pa rabotata bese ...Gi predadovme On ne ni sakase ekonomsko - odnosno ne ni bese nitu kako opcija koga razgovaravme doma , toa zaradi drustvoto. A sega kako citam po forumov , za Boris konkretno nesto kao labavo se ucelo i posle fakultet moze da zaglavi ako ima slaba osnova...Neznam .... Dajboze se da si tera kako sto treba ...
На факултет се се учи од почеток, нема потреба толку да мислите на тоа, има време, тек средно само што почнал. Кој си учи, секаде ќе учи, нема потреба од вакви стереотипи сепак.
Јас студирам на Мединцински факултет (Физиотерапија - тригодишни студии) и иако голем дел од колегите ми се поранешни соученици од средно (патем и средно завршив медицинско, исто така физиотерапија), многу голем дел од колегите доаѓаа од средни кои немаа никаква врска со медицина. Дали од гимназија, дали од Борис, итн. И да ви кажам немаше никаква разлика. Да, мене како физиотерапевт од средно ми беше полесно и веќе бев запознаена со медицинска терминологија, но на факултет се учи од почеток. Она што мене ми беше повторување, на останатите им беше основа. Го кажувам ова за да ви укажам на тоа дека нема никаква врска кое средно го посетува син ви во однос на факултетот во иднина. Сепак, човек во тие четири години средно се развива и сфаќа што сака а што не сака да учи понатаму. Кои и предмети да ги избере за матура, вие ќе бидете до него да му помогнете, дали финансиски со приватни часови, доколку има потреба и доколку истите можете да си ги дозволите, или едноставно да му бидете поддршка во целиот процес. Не правете му дополнителен стрес на синот и не оддалечувајте го од себе на овој начин. И на крајот на денот, 100 пати е подобро да заврши средно стручно отколку гимназија. Утре-задутре и да не се одлучи за економски факултет, тој сепак ќе има струка плус за разлика од негови другари кои завршиле гимназија. Јас лично си ја сакам струката па затоа и се одлучив да се надоградувам во рамките на истата. Но имам другарки од средно кои си се стекнаа со диплома физиотерапевт а си продолжија на друг факултет. Тоа значи дека ќе имаат шанса за не една, туку две професии и работни места во иднина. Тоа за повеќето е луксуз кои го пропуштиле. Ова е и еден од советите кои ми ги дадоа моите кога запишував средно. Да одберам стручно средно наместо гимназија. Гимназија е секако добра опција, но ги гледам предностите на стручно средно и истиот совет би го дала и на моите деца во иднина. Поздрав и со среќа!
Јас завршив Борис на времето, се мислев меѓу Корчагин и Борис. Згрешив, требаше Корчагин да одам... А друштвото, и онака ќе смени две три друштва додека дојде на факултет.
Мој совет е да поразговарате кои се желбите на вашето дете за понатака и што е за нив подобро како средно за опција. Крајната одлука да е негова и само поради него, тргнете го друштвото, во секое средно ќе најде другари. Вистина е дека на факултет се почнува од 0 и дека со труд се' се совладува, но секогаш добрата основа е добредојдена.