ако сум учела математичко подрачје а сакам на економски за да се запишам таму можи со полагање на македонски и математика?
Многу логично дека може. Само треба да си видиш какви ограничувања имаш за другите два т.е. за интерните предмети.
Фармацијата не е само работа во аптека. Работа во фармацевтска индустрија има и тоа многу. Проблемот е што кај нас во Македонија е општо познато дека трудот не е вреднуван, плус има презаситеност од фармацевти, од кои половина седат дома со дипломата урамена на ѕид и работат сосема 3то наместо на струката, а другата половина зема мизерна плата, која искрено се зема и без тој факултет. Не дека нема квалитетен кадар кај нас, не дека нема способни луѓе, има, нема квалитетен терен. Нема услови да се просперира, да се плати трудот, знаењето, а самото тоа те демотивира и ти ја убива амбицијата. 6 години се во прашање, и тешко е, верувај ми, јас сум средно фармација, и ако во нешто сум сигурна е тоа дека нема теоретски шанси да се запишам на фармацевтски факултет. Не сакам да те разочарам, не постои лесен факутет, и никој не ти гарантира дека утре кога ке завршиш ќе тече мед и млеко и веднаш ќе најдеш работа, само треба да имаш силна воља и мотивација за да успееш, а се друго само по себе ќе си дојде.
не се сложувам дека во Македонија е се така црно, студирам археолгија и уште како студент ми понудија добра работа и добра плата, треба да го сакаш тоа што ќе го студираш и фала богу да дадеш се од себа да успееш
Има некој/а што студира германски јазик да ме информира како е? Тешко,лесно,перспективно? А од дома ме тераат да се запишам на безбедност,но воопшто не сум информирана и дали стварно за да се запишеш на безбедност требаат пријатели или пак добар успех?
Koga ste se fatile na oroto igrajte do kraj!!! Zavrsete sto i da ste pocnale. A vo zivotot nikogas ne se znae. Se vrtat rabotite-se vrti trkaloto kako vikaat starite. Sega se bara edna struka, utre moze ke se smeni, ke se bara nesto drugo. Ucete go ona za sto imate afiniteti, ona sto vi lezi kako materija i usovrsete se vo toa do kraj. Sekoj so svojata sreka, na sekoj ke mu dojdat negovite 5 minuti. Za site ima mesto pod ova sonce.)) [mod-kirilica:g9zxiyo6][/mod-kirilica:g9zxiyo6]
Elektro e najperspektiven,samo sto e najtezok od site fakulteti,znam po tatkomi on ima i postdiplomski na elektro ali mozam da kazam,genije e za toa! Posle elektro,ekonomski jas planiram da se zapisuvam tamu, tamu si ja gledam idninata
Електро ценет и перспективен во МК ??? Те молам! Факултетот е тежок и не секој може да го заврши точно! Брат ми има завршено електро. И зошто? За прво цела година да биде без работа, потоа 3 години да работи нешто сосема трето што нема никаква врска со струката, и за сега да се отсели во сранство, каде што конечно некој знае да те цени и наградува за твојот труд! Ти можеш да бидеш гениј за некоја работа, ама титулата гениј не ти носи плата, доколку некој не ти го овозможи тоа т.е не те вработи.
И стварно не ми се јасни прашањата од типот - “Се мислам помеѓу X и Y факултетите, ај вие кажете ми на кој да се запишам, или посочете ми некој факултет не знам што сакам,помогнете ми!“ Како може некој друг да ви каже што да се запишете? Тоа е индивидуално, јас можеби ќе ти тропнам запиши се на ликовна уметност, а ти да немаш врска од цртање. И запишувајте се тоа што вие САКАТЕ, и тоа што ви лежи. Ако си тапа англиски или германски сигурно нема јазик да студираш. Не гледајте што е најперспективно зашто работите се менуваат, и никој не може да каже утре со сигурност што ќе се случува. Така да запишете се она што вие,ама само ВИЕ го сакате!
Pa da cenet e i perspektiven vo Mk,taka mislam jas zosto gledam po mng lugje so gi znam drzavno plata do 40.000 mozes da zemes, a privatno pretezno vo telekomunikaciski kompanii bidejkji nemame mnogu razvieni zimaat po 1200 evra,dosta lugje znam i odlicno im e,barem na tie jas sto gi znam na site im se isplatelo ucenjeto,a i kolku sto mi kazuvale drugi za nivni rodnini,prijateli,poznatiSamo odi zavrsi go!A za brat ti ne znam,sekoj so razlicna srekja, mozes da imas ti i eden od "perspektivnite" sto ti gi smetas deka se "perspektivni" pa da nemas rabota! Individualna rabota e toa ti vikam,site sto gi znam jas i toa kako DEBELO se plateni! Elektro bese i si ostana najtezok i bas onaka zakon fakultet zoso ne go moze sekoj toa e fakt,eve jas pr. ne bi se zapisala zosto znam deka ne sum za tie raboti jas sum povekje za ekonomija,no kazuvam ima i takvi retki slucai sto uspevaat da go zavrsat!I se isplati,koga-togas!A i,sigurno e popotreben od masinski zoso industrija masinerija kaj nas bas i nema,a elektronika-tehnika sekoas imalo i kje ima!
Девојче 16 години си? Се гледа дека не ги знаеш баш работите. На електро факултетот има многу смерови, баш со тие најтешките (електроенергетика, висока, ниска струја, и не знам како идат сега) да се вработиш во државно, сега? Не идат баш така тие работи. Зашто во државните фирми( а сега на една рака се бројат колку се) си има веќе вработено луѓе, и не можеш таму да се вработиш ти кога сакаш. Ќе си чекаш оглас(ако воопшто излезе). А во приватно не знам баш дали знаеш како е, ама никој не зема огромни суми како што ти си навела. Единствено во некоја странска фирма, а и тие на една рака се бројат колку се во МК.А и воедно пак се вративме на моето дека во странските фирми повеќе ти се исплаќа. Точно, се согласувам со тебе дека секој е со својата среќа, затоа потенцирав погоре ако не си прочитала, дека не се знае утре што ќе биде, и што ќе се бара, и дали факултетот што е сега најперспективен, ќе биде на пример ти кога ќе завршиш. Си напишала техника Кога ќе завршиш електро сигурно нема да бараш работа во НЕПТУН како продавач
Па добро јас не ни планирам на електро погоре пишав дека планирам економски, јас само кажав по мои сознанија сепак по било која струка не може секој веднаш да најде работа пр. јас знам луѓе што завршиле на смерот на кој сакам да се запишам јас, а сеуште немаат работа а поминало доста време.. Едноставно не може кај нас баш за перспектива да се збори тоа и најмалите деца го знаат ако не од друг извор барем од вести,а за тие што ги наведов факт е еве пр. има на татко ми колеги исто од електро кои работат приватно во Т-мобиле земаат по 1000 евра плата.. не викам дека тоа може само со електро, има и во Комерцијална банка менаџери што земаат толку само ретки се тие случаи ама сепак не може да се каже дека НЕ ПОСТОЈАТ.. истотака имам роднина работи во ДХЛ нема факултет а зема 50 и нешто илјади плата само што работното време му е 3/4 од деноноќието.. За секој е различно
Се фино, само немојте ве молам толку да го величате електро, зашто гледам како поминуваат. Не знам од каде тие просеци ако беше толку тешко.Многу често им излагаат и во пресрет за поместување колоквиуми и слично, што на некои други факултети мало морген. Е сега, некој што во средно не знаел два плус два, па одеднаш станал амбициозен на 18 години, нормално дека ќе му биде тешко.Затоа на електро се иде ако те бива за физика и програмирање.А ако сакаш со сила научник да се правиш нема да го завршиш. Јас на пример, едно време многу сакав медицина и правен.Медицина сакав зашто е многу убава професија, ама кога знам дека едвај седнував да учам биологија, јасно ми е дека не сум за таму. Правен исто.Убаво е да кажеш дека си нотар, адвокат, ама знам и дека никогаш не сум можела социологии и ред други предмети. Можев да се направам паметна и да се запишам таму, па сега ќе бев заглавена и со стресови.Затоа одете на тоа што ви лежи, а не кај што е перспективно.И така и така, се ти е до среќата.Може и необразован да си, па да пливаш во пари.Со сила убавина нема.
Медицина е убава професија само што со животот ти се сведува на тоа понатаму учиш премногу за да добиеш многу помалку денес се е веке приватизирано а и + мислам дека таа професија оди по лоза бар така изгледа..Кај се запиша конечно? А инаку за критериумот дека е спуштен на електро спуштен е зошто и образованието веке не е тоа што беше на било кој факултет ама електро како електро е поим факултет во споредба со некои останати,искрено.. Редактирано од модератор: Не испраќајте две мислења едно по друго, користете го копчето РЕДАКТИРАЈ.
Јас сум на медицина и немам ни еден лекар во фамилија. Да, подобро е ако имаш, ама не значи тоа дека ако немаш лекар во фамилија нема да успееш. Се запишав пред 6 години, кога имаше приемни испити биологија и хемија, влегов во државна квота, и сега сум 6та година по ред, немам заглавено. И не сум единствена што немам доктори во фамилија, има уште еден тон такви.
АЈ ти за почеток запиши се на факултет види што како е искуси си сама па после зборувај. Имам другарка што е на електро тоа го има завршено и средно нејзе тоа и оди, лесно и е. Многу јасно ако се запишеш на факултет за кој појма немаш дека ќе ти е тешко. Сеуште си мала, не ги согледуваш реално работите не си свеска која оскочна даска е факултетот во животот.
Тука темата е најперспективен факултет а не:На кој факултет сте запишани?? Епа затоа, не мора да си веке запишан на факултет за да можеш да си кажеш свое мислење!Баш повеке треба да пишуваат мислење тие што сеуште не се запишале зошто работите се менуваат, а тие што студираат или имаат завршено да си споделат свое мислење од својот факултет.Што ако ти збориш за најперспективен факултет кога не го кажуваш на идни генерации,туку на твои и поминати,која е користа и целта?? Значи темава има цел за тие што ке се запишуваат кој е најперспективен,а тие што се запишани перспективен или не,поминал возот ако не сакаат да запишат следен факултет.Наместо фалење со своето искуство или тоа што сте студенти,можете да споделите свое мислење да видиме какво го имате и така темава е за тоа