Имам 14год.. сега 8мо ќе бидам и не користам шминка освен сјај за усни.. и за нова година имав само маскара и креон..
Имам 12/13 години и сеуште не сум почнала со целосно шминкање,само онака за родендени и слични прослави,а се разбира и сјајче за секоја прилика <3 Инаку знам да се поднашминкам кога од здодевност ќе почнам со сетрами да играм и ќе почнам да се шлакам со шминките на мајка ми.Хеххехе
почнав да се шминкам лани,во 7 одделение (сега сум полуматурантка) .Cамо римелче,маскара и сјај,за излегување
Во 8мо почнав со сјај и со моливче само тенка линија, а сега повеке се шминкам користам и течна и камена пудра, туш, маскара, карминче и сенки ама поретко.
Околу 9-10 почнав да употребувам сјај Околу 12-13 години почнав пудра па малку подоцна и маскара и моливче Околу четарнаесетата година почнав да се шминкав кога одев на забави(родендени,слави,празници)
Јас сега имам 12 и уште немам користено шминка-освен за родендени и свадби што се случува 2 пати во годината.... За секој ден само ставам сјајче со светки и тоа ми е доволно... Не планиам од седмо одд да почнам.. Мислам дека сум мала..
Годинава, на 15-16. Имам чисто лице, немам брунчиња и некои белези, мазно ми е, па немам некоја потреба од шминка. Најчесто користам малку пудро и малку маскара, а за по свадби + сенка и креонче и сјај за уста. Неможам да ги разберам тие на 12 што се шминкаат. Уште имаат детско лице, а користат шминка. Мазно лице, меко и што кријат ? Кожата ?!
Можеби ќе ме критикувате ама јас користам шминка уште од осмо одд секој ден си се шминкав а и сега се шминкам.
Јас им се чудам на повеќето девојчиња што се на моја возраст. Значи во школо доаѓаат со моливчиња руменило пудра па и таков јак сјај ке стаат сенка и слични глупости... Не ми е јасно од каде таа потреба на 13 години да се шминкаш и да се правиш 5 години постара?
Сеуште не се шминкам,а и не дека ми е рано и дека морам,едноставно несакам.Ставам само сјај и тоа не било кој,кога ке најдам некој што стварно ми се свига и го купувам,затоа имам мн малку.Јас ставам креми,си го гледам лицето,водам грижа,ама не наогам потреба да се шминкам,кога ке дојде (ако дојде) време ке се шминкам.Тоа е затоа што лицето ми е чисто и мазно,а чисто ми е зашто водам грижа за лицето.
Хм. За прв пат онака убаво се нашминкав на 12 години за нова година кога идевме у ствари не се шминкав јас туку братучетка ми ме нашминка и кога ме видоа сите не ме препознаа хаха. Имав пудра, креон, маскара, туш, сјај, сенка. Во 7мо понекогаш ставав маскара и креон а веќе во осмо ретко се случуваше да не ставам маскара и креон а сега во прва пак ќе продолжам со ставање на маскара и креон и плус сјајче сега а за вечерните излегувања и туш ќе ставам бидејќи сметам дека за на училиште не ми прилега до толку да те дотерувам хехе
на крај на 8мо одд негде 14 години бев,си ставив тајм плус течна пудра,и креон црн од орифлејм,трансформацијата ме збуни неможев да се изнагледам-дете!