Во прва година средно и тоа еднаш во неделата само во сабота кога ќе дојдеше време за излегување во кафич малку пудро, малку маскара,понекогаш некоја сенкичка и малку сјаче.
Одсекогаш сум се шлалкала со кармините на мајка ми, па така шминките не беа за мене нешто непозното, впрочен секоја од нас прва средба со шминки имала уште на најмала возраст. Прв пат почнав да користам шминка поозбилно за сликање на табло во осмо одделение. И тоа само со малку пудра, нешто сенка, римел малку и маскара и сјајче. После за полуматурата сама се шминкав. И после тоа почнав да се шминкам за на свадби, родендени чат-пат, за некоја слава. Ама не сум и роб на шминката. И ден денес можам да излезам и излегувам од дома без грам шминка на мене. Сметам дека природно е најубаво. На училиште никогаш не појдов нашминката, ни кога се сликавме групно, тогаш едино ставав лабело или сјај.
Kaко по мала сум си играла со шминките на мајка ми сум шљакала кармин на образи. Еве сега ставам само сјај и понекогаш ама ретко маскара обично кога одам на родендени и забави иначе за во школо не
хаха, јас уште од малечкаа ги обожавам шминките.Јас од 7 одделение користам маскара,сјајчиња и моливче а од 8 одд почнав да користам све.Сега најчесто ставам пудра,маскара и задолжително туш и сјај.
Од многу мала. 6 то одделение можеби. Имав многу проблематично лице, цело црвено од брунчиња, и затоа рано почнав да користам пудра. Ставав и сенки, строго една иста боја до горе до веѓите Кога ќе видам една слика кај што сум сликата во жолта блуза и сина сенка се помочувам од смешки Се сеќавам дека едно време и устата ја опцртував со црно моливче Зини земјо голтни ме!
шминка (сенки за очи, моливи за очи, сјајчиња) од 5-6 години ама онака скришно чепкав по шминките и накитот на мама xD со пудра почнав во 5то бидејќи имам мозолчиња..
Првпат ставив шминка на полуматурата(пудра,сенка,руж,кармин,маскара). А инаку сега кога излегувам ставам само сјај за усни и понекогаш маскара.
Не имамм почнато баш целосно,но од сите може да се каже дека ги имамм пробано.Сјајче користам секојднвно.А и за прослави се поднашминкувам...
Немаат сите мазно и меко лице на 12 години, некои девојчиња имаат многу проблематични лица и затоа ставаат пудра. Инаку јас еве имам скоро 13 години, и моето лице е малку проблематично, ама не користам шминка воопшто. Освен за некои прослави, каде што ставам креонче и сјај за уста.
^ Зборував за тие што имаат, сами си создаваат проблеми. А тие што имаат ,добро, но сепак неможе да се спасиш од брунчиња. Нема такво што ќе спречи да испаѓаат.
Оваа година почнав и со маскарата,претходно беше само сијајчиња.Имам 12 Понекогаш ставaм и коректор,ама тоа е ретко,сепак ако имам баш некоја потреба за тоа,ама во просек немаm некои црвенила и има чисто лице,и не ми треба толку често.Инаку имам многу мерак за шминкање,коси правеше,средување нокти,така да дома што се немам правено,и на себе и на другарки.Шминки од мајка ми ,а и некогаш и сама си купувам од Оriflame и си вежбам по дома
Па онака официјално целосно шминка носев на полуматура. Пудра ставив за прв пат, маскара и порано имам ставано, сјајче, сенка. За во школо не носам, ама за излагање да.
Негде од 13 години почнав со креон и сјај и понекад пудра ( не знам зашто пудра коа не сум имала потреба, а ни сеа немам нешто многу) и така си останав се до 3та година средно. Тогаш почнав повеќе шминка да ставам сенки, маскари и слично