Јас на 17 така почнав со црн молив и маскара. Значи најмалку што се може. Пудра не можев да смислам, и ден денес е така. Ставам ептен кога морам. Тежнеам кон природен изглед. Среќа имам чисто лице одсекогаш, така да не морам да го малтреирам и лепам со секакви чуда.
Уште од прва година средно почнав да се шминкам, и не ми се верува како сум можела уште од тогаш да се шминкам Кој знае колку смешно сум изгледала со црното моливче во внатрешниот дел на долниот очен капак, пудрата од мајка ми 5 нијанси потемна од мојата кожа и безбојниот сјај А кога па ќе излезевме навечер со другарките, е тогаш бев... Кловн е малце. Не ја сфаќам мајка ми како можела да ме пушти да излезам од дома со дреч сенките по цел очен капак Среќа брзо ми дојде памет, па такви киксови веќе не правам
Јас од 14 години и тоа многу ρетκо. Почнав со масκаρа и сјај и понеκогаш κамена пудρа бидејκи сум пρобала и не ми стои моливче или паκ туш. Очите ми ги пρави κлапнати и ме огρдува, сите ме посоветувале да ставам само масκаρа и навистина. Масκаρата е нешто што ми ги отваа очите ми ги пρави поκρупни. Затоа не κоρистам тушеви и моливчиња, само масκаρа. Инаκу забоρавив да κажам деκа освен масκаρа κаκо шминκа за очи κоρистам моливче но само со задимен ефеκт и сенκи за очи ( најчесто земјени, κафени нијанси, потемни и ниκогаш дρечливи мρазсм сенκи κаκо што се зелени, дρечливо сини...)
од 16 години и тоа нешто дискретно, само за излегување. Некако не ми се природни деца кои не се ни тинејџери да ги гледам нашминкани.
Од годинава, но само со маскара и сјајчиња, и тоа само за посебни прилики, родендени, свадби.. И пудра (во многу мала количина) и црвен кармин само кога имаме настапи по играорна
На 12,и ставам само сјајче(или бледо карминче),понекогаш креон и римел!Римелот многу го сакам,според мене е една од поубавите шминки за очи
Како помала од шминките на мајка ми зимав , ретко кој не го правел тоа.Иначе онака баш од кај 12 години почнав моливче , римел , сјајче.Пудри и све остало од 13 )
Од околу 13 години почнав ама по малку си ставав....Римела, сјајче прво бев со бб крема па после извесно време со пудра