Почнав прва година средно: маскара најчесто, сјај имам секогаш, туш обично, пудра.. 3 пати имам во една година ставено.
Прв пат се нашминкав за полуматура, потоа постепено почнав да се шминкам ама не многу. И како мала се многу шминкав ама тоа не се важи бидејки тогаш си играв. Се сеќавам многу сакав да ставам плава сенка и црвен кармин
Пудра никогаш не ни сум имала потреба, официјално носев за полуматура и за 2-3 свадби до сега. Почнав да ставам сјај и маскара во осмо, па и сега со моиве 17 практикувам само ајлајнер маскара и мат сјаеви во месо боја.
Никогаш не сум користела шминка,ни пудра ни ништо,е сега почнав само моливи за уста,кармини и маскара друго ништо. Иначе 20 сум.
Редовна шминка , пудра, римел и сл. на 18год. Иначе пред тоа по потреба Јанг Дерм пудра и многу Росал лабела. Сега веќе имам некоја си навика, летно време не користам , освен за излегување, да изедначам тен на лице и тело. Секоја кожа има потреба од одмор и регенерација.
Јас на 14 години почнав со маскара и лабело. А за специјални прилики (ма да ретко ги има ) ставам некоја лесна BB крема,некое карминче, маскара ,бронзер и толку. Шминки многу сакам,по дома имам сва и свашта иако пола и повеќе од работите не ги користам и редовно читам по форумов за шминка ама и сум премногу мрзлива за ова,а многу често ми се случува да излезам булвално без ништо на лицево.. Ама како и да е има време за се
оо од мала сум сакала шминка, у осмо одд. почнах онака само маскара и сјајче после во средно почнах да се трупам ама сепак не ги минеех границите на нормала и сеа постојано сум со шминка оти постојано шетам некаде
Прв пат кога бев нашминката тоа беше за полуматурата..Од тогаш се шминкам само за на забави,се десило и во обичен ден ама не претерувам со шминкање.
Од кога знам за мене , нон-стоп и ги "крадев" црвилата на мајка ми чат-пат и по некоја розева сенка за очи (коа ќе ме прашаше мајка ми дали сум "претела" во нејзините шминки јас "неее мамо") а јас трепкам ко "миш во трици" (нал'скана на очите)од уше до уше нацрвена (драч црвен карминlol
Леле исто Инаку и како мала сум си ставала од шминките на мајка миама мислам дека тоа не се рачуна. Така,да,од осмо одделение(годинава).
Професионална, комплетна шминка имав на матурската значи на 18, после тоа почнав и сама да нанесувам. Значи од 18 натаму.