Кај и да е, ќе исчезнеме. Јас сум за цела Европа да се похристијанчи. Како што им прават сега на муслиманите бегалци во Германија. Секој кој што сака азил во таа држава мора да смени вера.
I musliman da ja pravel anketata, treba da mu bide jasno vo koja drzhava zhivee i malku da se vodi spored logika. "Drugo" bi trebalo sekogash da doagja na kraj, a ovde stoi pred rimokatolik Ups, i pred pravoslaven stoi
^ме заинтересира со тоа кој ја правел анкетата па видов прво мислење. Пола Православен, пола Католик. --- Патем не знам дали се имам истакнато на темава во пишана форма зошто имам гласано - Православна.
Бриџитка знае што ви боде очи,па ќе ви ги боде,нормално кога со душа чекате некој прв да реагира па да се изредите и вие да кажете што ви боде очи. Ама, освен на Бриџит скриените намери и вашата склоност кон теориите на заговор, друг проблем со анкетава немаТ. Од крстените рисјани сум, православни.. но би било грев (кон себе) да речам дека сум од верниците.
Остај ти правила на другите за оговарање. Знам ја ќе видиш,знам ја манијачиш мислења на луѓе коа ти е досадно. А, ако и таму е облачно,досадно е ко и тука.
Бoгoмилски Христијaнин. Првите прoтестaнти вo Еврoпa, oние кoи се претходници нa МПЦ, духoвни бoрци зa слoбoднa Мaкедoнијa!
Ne mora da znachi deka anketata ja postavil toj shto ja otvoril temata. I zoshto ne se spomnuvaat ateisti/nereligiozni? Diskriminacija. Vie ste: musliman; pa drugo; pa se ostanato hehe. Mozhebi i isis davaat vakvi prashalnici
Богомилите биле за слободен цел свет, не само за Македонија и не биле претходници на МПЦ туку противници на истата и сите други Ц. бидејќи спознале дека луѓето се храм на Светиот Дух, за разлика од црквата и световната власт за кои богомилите велеле дека се продолжена рака на ѓаволот.
Ти првин прочитај за Богомилите а после пишувај. Најголемата цел на Богомилите е двоењето од Бугарската црква која во тој момент ја владеела Охридската Архиепископија, а со цел да се спречи побугарчување на народот во Македонија која била вршена од страна на бугарското царство преку црквата. Самиот поп Богомил е најдобриот ученик на Климент и бил дел од Охридската Архиепископија НО не се сложувал со влијанието на бугарската црква која била во Македонија. Твоите податоци, ако воопшто нешто имаш прочитано се од презвитер Козма кој бил чиновник на бугарската црква и кој бил најголемиот противник на оние кои барале одвојување на црквата од државата т.е. Богомилите!
Богомилите немале политички цели какви што ги опишуваш, туку духовни. Имено сите луѓе и души да се вратат во вистинската Татковина - царството Небесно. Исто така географски тие не дејствувале само во Македонија туку пошироко, преку Франција (како Катари) стиганле сè до Англија. Првин запознај се со основите на богомилското учење па потоа, доколку се согласуваш со тоа учење, изјавувај дека си богомил. Во спротивно, го валкаш тоа светло духовно движење со политика и квази-историја.