Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

На која религија припаѓате?

Дискусија во 'Религија' започната од Angel-Adriana, 24 декември 2012.

?

Што сте по вероисповед?

1. Муслиман

127 глас(а)
    11,6%
  2. Друго (ќе појаснам во пост)

90 глас(а)
    8,2%
  3. Православен христијанин

865 глас(а)
    79,2%
  4. Римокатолик

10 глас(а)
    0,9%
  1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.922

На CameliaMiller, kim.k, Sanjichka007 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. filip4

filip4 Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    3.671
    Kazhav se ubavo,kazhav koj mi kazhal A vie kako sakate,sakate veruvajte,sakate ne veruvajte. Na toa dali chovekot haluciniral ili bil napushen jas ne znam,sepak ako haluciniral deka mu se otvorilo vozdushen prostor i deka sv nikola go videl so sopstveni ochi chovekot ce bil faten i pretepan a mozhebi ubien. Da ne se pravam golem golem,pogolem vernik od vas,sepak shtom toa ne go prifakjate i si davate nekoi komentari po vashe,edno ce kazham. shtom ne go prifakjate ne ste vernici na mojata vera. Paa kako sakate prifatetego toa. Samo ce kazham,gord sum nq verata moja,ja sakam i pochituvam a dosta slichni raboti i chuda shto ni gi prikazhuva me pravi se povekje i povekje da ja sakam. Taka da jas samo pishav toa shto se sluchilo,a shto kako bilo ili drugi raboti bla bla nema da vi se pravdam. :*

На Orthophill, carangigia, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.028
    Ако јас ти кажам дека дома имам мачка, ќе ми веруваш или ќе знаеш и ќе бидеш сигурен? :?:
    А зошто некој би го убил? Пологично ми е да биде сместен во некоја институција.

На CameliaMiller, Lella, +++ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.085
    Филип,и јас знам пример каде Св Никола му се појави на муслиманско семејство...нема да навлегувам што како.
    Но тој ден луѓето си го "постат" сега,исто и во една црквичка (во селото од каде што всушност потекнуваат луѓето)а го носи името на Светецот,донираат пари колку што можат или други работи потребни на Црквичката,значи по своја воља го прават тоа,и секако тоа не значи дека се откажале од својата вера.
    Но сепак поверуваа,во тоа што го виделе со свои очи.
    Се е со Божја промисла.

Последна измена: 23 декември 2017
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. filip4

filip4 Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    3.671
    Ednostavno ce kazham ne si vernik na moja vera,izvini ako gresham. Sepak kazhav moeto,ne planiram da se ubeduvam so tebe :*
    Veruvam vo chudata shto se deshavaat vo mojata vera

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.028
    Извинето ти е. :D

Само сакав да знам врз основа на што веруваш во приказната. Секако дека немаш обврска да одговориш, иако сум радознала за истово. :)

На CameliaMiller, Lella и +++ им се допаѓа ова.
  7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.361
    Ако неќете во нешто да верувате не верувајте и не барајте факти овде и не изводете многу многу.Секој има право да верува во што сака, а вие пошто не верувате во нешто ако сакате ќе го воскреснеме човекот да ви потврди(facepalm).Ако не сакаш да веруваш не верувај ама не ми барај тебе да ти се докажам пошто вие сте само едни пролазни фигури во сечиј живот:hai:.За нигде народ сме сеопшто зборам преќинете да си го пикате носот во туѓи бракови,врски и религии еден ден јако ќе ве одбрусат.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.111
    Допаѓања:
    163.673
    Фичо, за ваквите приказни што се пренесуваат од колено на колено, има име - а тоа е мит, или предание. И науката ги проучува како дел од развојот на литературата и културата на човештвото, еве и јас полагам за некој ден испит по ваков предмет :D Интересни се за читање митовите, легендите, преданијата, во ред е како верник да имаш особена почит и восхит кон истите, но тука нема ни место да се бара линкови и докази, приказната е фантастична, натприродна и невозможна во реалноста.

На CameliaMiller, Baby-bubu, Lella и 5 други им се допаѓа ова.
  9. filip4

filip4 Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    3.671
    Spesh zash da ne bide nevozmozh a vo realnosta ?
    Po koja prichina nevozmozhna ?

10. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.028
    Затоа што се работи за мит Филипе. Народно предание со голема доза на претерување и преувеличување. Измислиен настан е. Па дури и да има нешто вистинито во него, замисли колку нештата во истиот се менувале, кога се пренесувале од еден човек на друг. На крајот, многу е можно на ваквиот начин да се формира една сосема друга приказна. Ќе се изненадиш од фактот, колку истата би немала допирна точка со првичната.

На CameliaMiller, Baby-bubu, Lella и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.922
    Еден ден науката ќе го докаже постоењето на Бог, само сега уште не е дојдена до тој степен. Па идните генерации, после 100 или 1000 години, нас ќе не исмејуваат како неписмени кога ќе не проучуваат 8-| Плус, којзнае какви дијагнози ќе ни најдат :D

12. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.085
    Дијагнозата ќе биде иста како таа што им ја припишувате на политеистите што верувале во Зевс, Хера и Арес.
    Не знам што ве тера да мислите дека на некој начин сме ~поразлични~ само затоа што делот од историјата во кој живееме е последен досега.

Истото што ние го мислиме за рамна земја, телегонија и сл. идните генерации ќе го мислат за бројаници, пост и еве Дедо Мразовци што се јавуваат во Радика.
    Интересно е како им се смеете на неедуцираните девојки од Дали сум бремена, а спремни сте да ја прифатите догмата дека Марија го родила Исус како девица.

Исто така интересно е што горенаведените божества се само митови, а Адам и Ева се вистински. И ќе ни се смееле научниците. Па како да не се смеат кога 90% од луѓето веруваат дека потекнуваат од мит.

На CameliaMiller, sjdgo, +++ и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.922
    Изи брејни, дa се пoтсмевaш нa верници упoрнo и дa се прaвиш пaметен нa нивнa сметкa е зaстaренo веќе, пoминa времетo кoгa се збирaше пoпулaрнoст нa oвие теми. Бaшкa јaс се зезaм и вo зезaњетo мислев декa мoжеби ќе ни се чудaт/смеaт вo иднинa зa Дaрвин и Гoлемaтa Пукнувaчкa, кoгa нели, ќе нaјдaт дoкaзи зa Бoг.

На Feminka22 и oblace1 им се допаѓа ова.
  14. filip4

filip4 Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    3.671
    ednostavno nikoj na nikogo so nishto ne mozhe da se ubedi.
    tie shto se hristijani veruvaat vo chudata shto gi pruzhi nivnata vera,isto i so muslimanite.
    a nevernicite ? nikogash so nishto ne mozhe da se ubedat deka postojat chuda,pa normalno e da kazhuvaat dedomrazovci vo radika.
    abre prijateli,ednostavno ne ste vernici i prodolzhete taka.
    aa dali veruvate vo toa deka chovek koj umrel i koga stasal tamu gore mu kazhale deka po greshka go zemale tamu,i deka namesto toj trebalo zhena da bide,i deka koga se razbudil vo istiot moment zhenata umira. iako ste nevernici,veruvate vo toa ? ili spored vas e klinichka smrt samo ???

На Feminka22 и Rama им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.388
    елај на чат, што тука се најде па и ти ..

На +++, Rama и Afrodite¥ им се допаѓа ова.
  16. filip4

filip4 Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    3.671
    ce naminam,samo sakam da vidam shto odgovor ce dobija.sepak pretpostavuvam deka ce mi kazat deka e klinichka smrt,chovekot sonuval ili haluciniral.

На Rama и LiliBoz им се допаѓа ова.
  17. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.085
    Велиш кога ќе најдат докази, како докажувањето на Бог да е најголемата цел на науката.
    Ако го набљудуваме развојот на општеството, очигледно е дека ќе изумрат сегашните религии, ќе се појават нови, па веројатно и тие еден ден ќе се надеваат дека науката ќе им го докаже нивниот Бог.

Нарекувај ме wannabe smartass, attention whore или следач на трендови, ама ова вашево е толку наивно, што дури е и тажно.

@filip4 Сериозно човеку, од каде ги ископуваш овие, македонски народни приказни?

Јас гледав еднаш една документарна емисија за манастирски чуда. И имаше едно девојче кое било болно од рак и на сред престој во болница нејзиниве ги напнале докторите да ја пуштат да оди во манастир. Овие виделе не виделе, ја пуштиле. Потоа истата ако не се лажам се вратила во болница, по некоја година се спасила и сега ја донесоа во емисијата како некој кој искусил чудо. Додека кружеа околу манастирот со водителот, истата рече дека само Бог и светецот/светицата од манастирот ја спасил, таа го почувствувала тоа, почувствувала болеста како си заминува и сфатила дека сè е во Божји раце. На крај рече дека сакала да стане докторка.

Чувај ме Боже од такви доктори.

Последна измена: 23 декември 2017
    На CameliaMiller, Briar Rose, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.667
    Допаѓања:
    79.679
    За некого па твоето е наивно и тажно. Секој што верува, има причина да верува. Исто и тој што не верува си има причина. Кој што си искусил. Не мора да се тажи.

На SummerGirl, Rama, orevokrsacka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.922
    Гледaш, oд желбa штo пoпрвo дa се искaжеш, не ни читaш кaкo требa. Шaлoм и мир сo тебе.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.085
    Па од кај да знам што си. :D По последниве мислења ми личиш на верник иако најчесто добивам сите-наопаку-јас-терсене-вајбс од тебе. Сега ако користиш три слоја сарказам тоа е друга работа.

На CameliaMiller, theowndemon, +++ и 3 други им се допаѓа ова.