Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

На која религија припаѓате?

Дискусија во 'Религија' започната од Angel-Adriana, 24 декември 2012.

?

Што сте по вероисповед?

1. Муслиман

127 глас(а)
    11,6%
  2. Друго (ќе појаснам во пост)

90 глас(а)
    8,2%
  3. Православен христијанин

865 глас(а)
    79,2%
  4. Римокатолик

10 глас(а)
    0,9%
  1. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589

Грешка си душо, таа легенда се однесува за летниот св.Никола, на 20 мај...ете тогаш бродовите застануваат. Прогуглајте за него и ќе ви стане јасно, мене ме фатила некоја мрза.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. filip4

filip4 Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    3.671
    za zhal ne se makedonski narodni prikazni,tuku vistinski deshavki,pak ce kazham nevernicite nikogash nema da go prifatat toa,ama nivno si e toa.
    jas sum od struga,chovekot koj se vratil e isto od struga,a zhenata koja pochina koga se vrati toj mi beshe komshivka,3 kujci ne delat.
    znaci ne e ni halucinacija nitu son a kamoli samo klinichka smrt.
    ushte ednash,samo nevernik ce go negira toa ;)

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    епа св. пеце попил некоја више и ја утнал вратата. јасно ко ден. :?:

На CameliaMiller и filip4 им се допаѓа ова.
  4. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Мора тука да го преточите вашиот скептицизам за натприродното и вашите атеистички ставови, мора да се направите паметни и шега да терате на нечие верување? Ај олабавете малку.

На filip4, Feminka22 и Rama им се допаѓа ова.
  5. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.072
    Бабе на гугл не му верувам баш многу.
    Може да грешам ете,но мене од стари луѓе ми е пренесувано дека е за зимниот Св Никола :)

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Истиот светец е де, гугл вика за летниот дека е.
    Инаку не застануваат бродовите затоа што не можат да пловат, морнарите од почит ги закотвуваат и му се молат на светецот.
    Ептен ја преувеличиле приказната старите, како нешто чудесно да е што застануваат бродовите, а не избор на човекот кој го управува бродот :)
    И нормално, не е низ целиот свет и сите бродови...

На CameliaMiller, theowndemon, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  7. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.691
    Допаѓања:
    10.122
    Гугл не е извор на информации па да не го веруваш. Тоа е само пребаруваш на интернет. Ако не веруваш во гугл, фактички не веруваш на се што е на интернет (медиуми, портали на вести, BBC, CNN, .edu (образовни сајтови) или .gov (владини сајтови). Ако сите бродови застанувале во еден ден и час, тоа сигурно немало да остане незабележано од патниците. А ќе имаше и видеа и документарец за тоа, луѓе ќе објаснуваа од каде зошто е тоа и сл. Сепак станува збор за нашите мориња и океани, а не за некоја друга планета. Едноставно прифати дека тоа е лажен мит.

8. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.072
    А ти прифати дека не си сезнајко(само за информација чисто да знаеш)те читав во друга тема како велиш дека Свети Никола на вселенскиот собор,т.е на првиот собор,му удрил шлаканица на еретикот Ариј,е па не бил тоа "епископот" Никола,туку Свети Атанасиј):rofl:

И доста веќе со дежурства т.е барање влакно во јајце на секоја тема поврзана со православие!
    Не дека не верувам се што е на гугл,но секој може да пише што сака,ете тоа ми е зборот(пре би верувала на "митови" пренесувани од старите баби и дедовци).

@DAngel Знам дека е истиот светец,фала Богу8)
    Па важно е дека застануват,сепак од почит нормално од што друго.
    Ете,нека не се и сите по закотвувањето на тој ден,не ме чуди оти се помалку се почитуваат обичаите и традициите и верата е скроз намалена кај луѓето.
    Но далеку од мит е цела оваа работа:!:

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  9. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.691
    Допаѓања:
    10.122
    На теми по теологија слободно можеш да ме викаш професоре :D

Еве ти го житието на Свети Никола. Прочитај го само првото поглавје.
    А ако те мрзи да читаш, еве ти икона од св. Никола како му удира бокс на Ариј ;)

10. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.072
    Ок,професоре :D
    Ти го наполнав егото сега?
    Но не,за жал нема да ти верувам слепо,знам јас дека и Св Атанасиј му удрил "бокс" но оваа работа чинам е малку преувеличена,дека се збуниле против еретикот океј,ама да го удриле шу знам:wasntme:

Евангелосе,не можеш ти да имаш повеќе житија читано од мене,или пак да знаеш повеќе за светци и духовни отци од мене,не е фалење ова,тебе ти е работа само да бараш влакно во јајце.

На Feminka22 и carangigia им се допаѓа ова.
  11. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.691
    Допаѓања:
    10.122
    Студентке, ајде ќе ве молам разгледајте го житието на Св. Атанасиј и покажете ми каде тој му удрил бокс на Ариј :) Ете јас во прилог ти дадов житие од Никола и плус икона каде тој му удира бокс на Ариј. Приложи и ти некакви аргументи за Атанасиј. Никола бил избркан од соборот заради тој насилнички потег. Да го направел тоа и Атанасиј и тој ќе бил избркан од соборот. Ама не бил. Значи тој бил помирен од Никола и не му удрил бокс на Ариј ;)

И те како можам. Сум можел и ќе можам. Во секое време :*

Последна измена: 24 декември 2017
  12. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Па идејната порака е дека ќе го убиеле разбојниците да не бил светецот. И немало институции тогаш, овој е прапрапрапрадедо на другарка на Фичо :D Инаку, до ден денес луѓето си лажат за вакви ствари. Особено во тие делови на западна мкд се такви, не знам зошто, изгледа мислат дека се интересни. Кога бев мала, слушав некои ликови од Струга како раскажуваа дека кога биле во војска имале виденија на богородици, свети петки :D покасно разбрав дека еден дури го видел лично госпот закован во синџири. Attention whores.

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. filip4

filip4 Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    3.671
    Ednostavno sum vernik na mojata vera koja kazhuva i iskazhuva dosta chuda. Mozhete vie svashta da kazhuvate,da neveruvate,mojot stav e toj ;)
    Ajde mozhebi po vashe ne e vistina toa so koleshkata moja i napravivte deka chovekot halucinira pa nezz shto,shto bidna nikoj ne mi odgovori so toj shto se vratil od smrtta i deka mesto nego odma babichkata umre. Za zhal nevernik nikogash za nishto ne mozhesh da go ubedish,pa sve tie deshavki se samo onaka prikaski.
    @sjdgo vernik si na nekoja vera ?

На Orthophill и Rama им се допаѓа ова.
  14. Lianna Anna

Lianna Anna Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.521
    Допаѓања:
    19.969
    Изгледа дека сум го пропуштила најдобриот дел. Сега се вратив на мислењето. Приказната била поинтересна него што мислев. :devil: Во минатото, митот бил само начин да се објасни светот.

Едит: Филипчо, тоа се вика коенциденција. А ти, присуствуваше на настанот? ;)

На CameliaMiller, sjdgo и Someonespecial им се допаѓа ова.
  15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.321
    Кое мислење ми беше избришано и зошто?:doh:

16. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.651
    Допаѓања:
    79.501
    @EvAngelos зошто вака мрачни работи постираш? Уште ти ја памтам сликата со Христос пред една година што ја постира некаде низ темиве, на која беше прикажан во најмрачно светло. При толку многу убави икони, ти се фаќаш за оние најникаквите, којзнае од каде излезени. Сега па и со Св.Никола. Што знам, негативно делуваш вака. Што ти е поентата на ова сега со боксот? :?:

На Rama и Feminka22 им се допаѓа ова.
  17. filip4

filip4 Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    3.671
    Bez navreda,nevernik dane e ? :wasntme:

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.054
    претпоставувам тогаш Божиќ и Бадник не славите дома нели?
    Не ми иде во глава тоа атеист а сепак повеќето ги слават сите празници традиционално.Општо прашувам не се лути.

На SummerGirl, Rama, filip4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Мене друго ме интересира, и го имам прашано @EvAngelos истово, само што не добив одговор.
    Нели дел од празниците во државата се однесуваат само за граѓаните од одредена вероисповед. Бидејќи @EvAngelos толку има против светците, дали оди, или дали би одел на работа (ако не работи никаде) на празник кој е само за оние со православна вероисповед, еве на пример на 28 август? Или кога дојде ред за одмарање ќе биде пу-пу не важи :D

На Feminka22 и Rama им се допаѓа ова.
  20. Lianna Anna

Lianna Anna Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.521
    Допаѓања:
    19.969
    Да, но тоа е само во рамките на традицијата. Тоа не ги прави луѓето верници.

Моите се верници. И јас така растев. Кај мајка ми секогаш се славело и Бадник и Божиќ. Јас ги славев истиве во дискотека или некоја кафана. :rofl: Ако се важи тоа. Влегував во црква со другарките, ама тоа не ме прави верник.
    И дома многу ми беше многу интересно со лепчето и паричката иако мислам дека тоа не е христијански обичај, ако не се лажам. Затоа го продолжив и кај мене тој обичај, најмногу деца ради. Ми беше интересно и фарбањето јајца, па и ден денес уживам во таквите моменти со децата. Ама тоа не е верба во Бог. Ами само обичај, во рамките на традицијата. На другите, секогаш им честитам празници. Тоа е почит.

Мм е исто атеист, ама му се на моли на Бога само кога типува спортска. :rofl:

Ама кога ќе размислам, се ова има и нелогичности. :wasntme:

На CameliaMiller, Anabelle.Amorette, Lella и 2 други им се допаѓа ова.