На која религија припаѓате?

Discussion in 'Религија' started by Angel-Adriana, Dec 24, 2012.

?

Што сте по вероисповед?

1. Муслиман

129 vote(s)
    11.5%
  2. Друго (ќе појаснам во пост)

91 vote(s)
    8.1%
  3. Православен христијанин

891 vote(s)
    79.5%
  4. Римокатолик

10 vote(s)
    0.9%
  1. Читател

Читател Истакнат член

Еј немој сега вака да ми правиш. :( Не сум у состојба да бирам поезија кога станува збор за Религија. Please, forgive me !!

Ај да зборевме за Македонска политичка сцена па да користиме зборови како Магична, Величенствена, Просветлувачка и сл. ќе беше многу повеќе од реално :D

ПозЗ3³ ®

DAngel likes this.
  2. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Нема итн итн, толку се. Празници само за православните се 5, за католиците 3, за муслиманите 1 и толку. Има уште неколку, ама тоа се за националните малцинства во РМ. Другите верски заедници немаат посебни неработни денови за своите празници. Затоа велам дека со ова верските заедници не се рамноправни пред законот во нашата секуларна држава. Едноставно не е фер ја и ти да работивме во иста фирма и да земаме иста плата, а јас да имам 5 неработни дена повеќе само затоа што сум се пишал како православен, а ти како атеистка. Хипотетички збориме нели :)

CameliaMiller and Lella like this.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Хипотетички, дали во секоја католичка држава некој ги прашува православните кога им е празник?
    Премногу хипотези се ова.
    Во Индија секоја област си има различни државни празници.
    Ова е Македонија, јбг...

Rama and zhap4e like this.
  4. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Дедо Мраз што го чекаат децата не е Свети Никола, друга птица е Клаус со ирвасите, овој е советска креација, дебел атеист со бела брада :devil:

zhap4e likes this.
  5. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Hahhaha светијата Никола бе :D Не знам кој уште те лаже тебе. Санта=Сатан ;) На Сатан омилена боја му е црвена, која сите знаеме дека е комуњарска. Затоа вмро се ребрендираше пред избори, оти видоа сатаната до кај ги донесе. ОК? Ама кога еднаш ќе ја продадеш душата, нема назад, готово е све.

6. +++

+++ Популарен член

Припаѓам на друга религија.

Јас верувам повеќе во чудата на Милан Тарот. Подобар е човекот од Иван Исцелителот. Мала демонстрација на неговите моќи:

7. Petra777

Petra777 Популарен член

A зошто ете не фарбаш јајца денес на пример? Зошто баш на Велигден?
    Нели за тебе не постои Бог, Воскресение Христово??

8. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Чепни им малку во атеизмот како тие во религијата наша па да видиш како се палат како барут. Сепак и тоа е еден вид на религија. Верување измислено да не прави да се чувствуваме никој и ништо, малечки, потрошен материјал, буквално небитни. Инаку како би се контролирало толкава маса на луѓе.

Rama, carangigia and Petra777 like this.
  9. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Каков цитат. Очекував некоја подлабока контра теза.

1. Бог нема врска со јајцата.
    2. Во текот на годината неколку пати ми се случило да фарбам. Оти им е интересно на децата. Не сум им рекла не, само за Велигден се прави тоа.
    3. Мешате со традиција повторно.

Ти смири се. Јас не сум антитеист, ами атеист. Има разлика меѓу двете. Ако си верник, ќе знаеш дека твојата вера учи да се почитуваат сите, вклучувајќи ги и атеистите.

10. Petra777

Petra777 Популарен член

Не можам да ти ја објаснам таа среќа кога ќе видам атеист со крст на врат, напред на литургии, го знае редоследот повеќе од мене.
    Затоа и не чепкам, ќе дојде денот. ;)

SummerGirl, Rama and Vitaly like this.
  11. Petra777

Petra777 Популарен член

Имам каде да се раздлабочувам, не трошам енергија тука.
    Сега испадна и други денови дека фарбаш. Ок :D

12. Lianna Anna

Повелии тука. Те канам на дискусија. Или викни ме ти мене таму каде што тебе ти е полесно да се искажеш. :D

Да. Па еве некни баш ставав паричка во погача. Вежбаме за Бадник. :D

silk, CameliaMiller and DAngel like this.
  13. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Смерен сум јас. Само си кажав мислење не навредив никого. И никаде не спомнав дека не почитувам одредена група.

Petra777 likes this.
  14. Petra777

Petra777 Популарен член

Мислев општо за цел форум, немам енергија да се разубедувам, посебно не пред голем христијански празник, затоа што знам до каде води.
    Паметна си, ќе ме разбереш. :)

Rama and Vitaly like this.
  15. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Каде си видел ти атеист што се чувствува вака поради неприпадноста на религија?
    Јас гледам околу мене како се контролира од религијата.
    Како разни лични работи што никого не повредуваат се сметаат за предмет на осудување и гадење. Читам небулози како и страдања на невини луѓе (дури и пр. глад и сиромаштија на деца) биле лекции, со причина одобрени од семоќно и апсолутно праведно суштество.

За контрола од атеизмот, да се јавите да зборите ти и твоите истомисленици кога ќе се формира атеистичка институција која од неверувањето и скептицизмот на луѓето ќе натрупува енормни пари за имот и џипови, ќе прави политички пазар и циркузи со соодветните институции од соседните држави - а на крај приврзаниците пак слепо ќе ѝ се клањаат. Ќе биде можда у некој сатиричен дистописки роман ;)

16. Lianna Anna

Не личиш на смирен. Ами напротив. Не е моја работа да те смирувам, си имаш Бог. Што толку те боли атеизмот? Чепкај во него колку сакаш. Право буре барут, само кај верниците. :rofl:

Затоа што сум паметна, не те разбирам. Ти почна со цитирање, сега бегаш. Не барам да ме разубедиш. Всушност овде тоа никој не го бара. Имам прашање за тебе. Како се поврзани Бог и јајцата?

17. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Сум видел атеист таков во моја близина. Од биг бенг вели настанало се, ќе умреме и ништо потоа, така постоиме за без потреба. Нели тоа прави да се чувствуваме така? Јас мислам дека тоа е така, можеби ти не.
    Секако дека и религијата контролира одредена група на луѓе но и атеизмот го прави истото. Инаку за да Исус биде твој спасител и да веруваш во него не ти требаат попови со џипови воопшто.

18. MkdBoy

MkdBoy Истакнат член

Кој идиот е чоеков....хаха

19. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Отвори тема за религија ќе видиш дека повеќе атеисти има а не верници што пишуваат. По ова што го кажа буре барут само кај верниците може да заклучиме дека нема разлика помеѓу нас, и нас не иритира кога чепкате во религија и вас ве иритира кога ви чепкаме атеизмот. Мене ич не ме боли атеизмот ама на форумов има ептен изгорени атеисти по религија. Во секој збор им е Бог и религиите, посебно православието. Како атеисти повеќе време посветуваат на религиите и Бога од верниците

Rama and Petra777 like this.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Има еден, од рамноземците и закоравени верници, тврди дека ич нема потреба да не интересира што има надвор од Земјата. И да има живот на друга планета, тоа е најмалку битно. Вонземјаните не се христијани, па секако ќе завршат во пеколот. Нема потреба да се замараме со наука. Тоа ако не е ограничување на мислењето, тогаш не знам што е.