лагомандра многу ми се допадна годинава за прв пат. видов некои сметсувања што се на сама плажа така речено. Ве молам од искуство за сместувачки капацитети...
Од доза антибиотик на моите двајца им се поремети работа на црева, едниот и плус инфекција заработи и завлековме средување нус ефекти со месеци. Очигледно појма немаш што значи доза антибиотик. Во Охрид има доктори. Антибиотик не се дава на твоја лична паника или ако не сакаш да си нарушиш личен комфорт и да носиш дете на доктор. Антибиотик се дава исклучиво по потреба. Ништо не носам на одмор. Освен она што секогаш ми е во ташна. Спрејче за разни буби, спрејче за дезинфекција на ранички/гребнатинки, ханзапласти и арника гелче за модрици и убоди. Ми хрчеше на гради малиот годинава на одмор, го однесовме на педијатар излезе дека чисти му се градите.
Да, мој личен комфорт. И негов е. Да дремам во Охрид во болница за викенд и да чекам дежурен, па таму да закачи нешто плус, немам намера. Шансите се на лекар да добие друг антибиотик, кој го нема пиено претходно, па од истиот да излезе компликација. Колкав е процентот од компликации од антибиотик? Ти како совесна мајка, сигурно си дала антибиотик по препорака на лекар, па тоа не спречило компликации. Така да, повторно во истата ситуација би дала, и ке дадам доколку имам таква ситуација.
Нареден пат ке ги спакувам зборовите со повеќе сенс за не делувам дрско. Не ми одговори, дали ти амтибиотик даде на своја рака и излезе инфекција па апелираш другите да пазат? Или доктор препиша, а несакани ефекти имаше и покрај тоа?
Vo Ohrid za vikend i da ti treba doktor na detsko oddelenie nema da najdes bidejki nema. Nedaj boze da ti pritreba mora da odis do Struga, a tamu koj haos e za vikend...vo slucajov da neznaes sto e popametno da napravis
Можеш и за прва помош не дај боже во Маларична да отидеш ќе те примат. Аман не паничете толку. Нас ни дадоа антиперитик (парацетамол) во шприц за да жу дадеме кога го заболе уво во сред ноќ. Дадовме и се смири болката. Ноќта помина. Утредента не ни имаше болка. Болката беше од затнат нос од вирус. Толку. Инаку и на Халкидики лекари нема после работно време ни во сезона. Треба да се оди во Касандриа. Ама од таму ми е најдобриот совет за смирување стомак при повраќање од вирус. Да не се дава ништо 2 саати. Дури ни вода. Антибиотил на своја рака никако. За пат ви треба антипиретик, завој, ханзапласт, средство за дезинфекција, нешто против алергија, маст за ладење (алое вера и слично), орс, пробиотик. За се друго лекар се бара.
Да се вмешам и јас тука не повикана ама во врска со антибиотик, понекогаш докторите им е најлесно да препишуваат антибиотици за да не дојде до полошо, така мене ми кажуваат барем до сега кога сме биле во наш случај зборувам, епа првиот пат дадов, немаше потреба, вториот пат пак дадов, од страв нели да не дојде до полошо Оти така викаат докторите , пак немаше потреба, детето беше супер, клиничка слика супер, инаку јас не живеам во Мк и овде кс не прават освен на итна во болница и тоа ако они видат дали има потреба, а од прсте како што прават во мк такви работи нема тука. Епа третиот пат не дадов антибиотик, супер поминавме. Четвртиот пат повторно не дадов, а они го препишуваат и еве инстинктот никогаш не ме излажал. А тоа какви последици можат да направат антибиотиците тоа е точно, баш ги препишуваат како бонбони да му се сневиди бре, јас не сум против, таман работа ама да е навистина потребно, не дај боже на температура која не се спушта со ништо, дете да е малаксано, млитаво, да не може да оди, да го боли, значи го следиме и ние детето и барем јас лично, знам кога треба, а кога не е нешто итно. Антибиотик е, јас викам нож со две острици, колку е добар толку е и лош.
Овој муабет никој не го оспорува, сите се сложуваме. Него муабетов беше на одмор да се носи коа идеш во туѓа држава, за недај боже. 99% ќе остане неупотребен, ама ете носиме за секој случај. Од страв, како и што ти двапати си дала џабе од страв. Инаку тие што си даваат џабе и како бомбони си даваат преку цела година и дома. Не чекаат одмор за ете баш тогаш да носат и дадат
Дали сте биле во аква паркот во Платамона Грција, колку е влезница, дали е чисто, средено и дали е ко за мали деца од 4год.?
Мајки,сакаме во петок да одиме некаде на викенд ама тука во Мк, предложете убаво место за со 2 ипол год. дете?
Јас вака дури е времето топло само за на капење ми се оди, ќе одиме до Охрид викендов, потаму на други места.
Мене ми се оди до аква парк но синко само голта вода и летото лани три пати бевме и стомачен го фати, па не сакам да ризикувам.
Ние викенди одиме најчесто во вили кај што можеме да си акнеме базенче, со дворче. во Сарај имаме одено, во бунгалови Несторов, склоп на Ореов Лад ресторанот - во ресторанот во дворот имаат игротека ( лулашки, трамболина, куќички за принцези ) Маврово, Берово, Крушево, Патишка Река ама таму на еден ден бевме, на излет - цел ден во река го помина Претор имам ѕирнато убави места на Booking ама не сме биле. Зависи дали ви се шлапа во вода или ви се одмараат очи со пивце у рака