На одмор со мали деца

Дискусија во 'Дете' започната од ane.bella, 1 јули 2011.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.272
    Допаѓања:
    26.443
    Ние не живееме Мк затоа не пишав име на кесички ама прашај аптека нешто за против пролив ќе ти дадат. Спреј има и во Дм воопшто не печи на рана ама ја дезинфицира ама и тоа побарај аптека се ќе ти дадат

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.308
    Допаѓања:
    72.712
    Да, ок се сирупчињата.
    Антисептик
    Screenshot_20250721_200205_Chrome.jpg
    Има и поголемо пакување што е поисплатливо, ама мене ова малечково ми е попрактично. Или било каков антисептик, хидроген 3% има спрејче.
    Крем за модрици и џумки ваков
    Screenshot_20250721_200132_Chrome.jpg
    Ова е најефикасно нешто што го имам купено. Многу помага, вреди да се има дома.
    А за пролив кесичките се викаат Смекта, ги има во сите аптеки (за возрасни и деца има посебни).
    Едит: ама не сум сигурна смекта за од која возраст се, да прашаш во аптека

Последна измена: 21 јули 2025
    На LeL15, Cherry blossom89 и strelec231992 им се допаѓа ова.
  3. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    11.881
    И ова ми текна..за грло што користиш за малиот? Болка, кашлање пример?

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.076
    Допаѓања:
    15.013
    Зависи колку ти кака детето :)
    Ќерката какаше максимум еднаш на ден, некогаш и преку еден ден на таа возраст. Никакив ризик да се искака.
    Синот сега кака минимум 3 пати на ден, може и 5. Гол нема шанси да го оставам, огромна е веројатноста да ми се искака. Си купив пелени за пливање, не памперс туку шушкави. Мочаното не го упиваат, истекува, а ако кака ќе го фати и пелената после си ја перам.

На Ena05 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    8.288
    Има лижавки. Едните се за кашлица, др за болно грло.

6. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    8.288
    Ако одиш во Грција и во местото каде што ќе сте ако има аптека и они имаат аериус сируп(ако даваш за алергија) исто и сирупот за тт и таму има далерон дури некако нивните и по ефикасни ми се покажале.
    Др што носам е спреј за нос и пумпица ако не знае да дува нос, биди спремна на еден тон мрсули :D:D
    Сируп за пролив(фурал) и повраќање( капки на база на ѓумбир се)
    Електролити и пробиотик
    Топломер

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.469
    Допаѓања:
    18.768
    Не се ослонувајте многу на грчките аптеки,на пр. Во Флогита видов една аптека која не работеше во недела,а баш тогаш ми требаше стерилни гази да купам.

На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    8.288
    Може, секаде е различно. До сега само 2 пати ми затребало аптека, среќа имало во местото каде што сме биле.

9. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    472
    Далерон, блокмакс, аериус, пробиотик, омега сирупот дека ни е секојдневие и дома, неколку ќесички електролити детски на бекутан за секој случај, диолин ќесички против пролив, синопен за после убод (го прават решето и тука комарци), џинџира спрејче

На Cherry blossom89 и Anika55 им се допаѓа ова.
  10. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    8.288
    Гледам повеќето носите гази, алкохол, хидроген за чистење рани. При какви случаи ги употребувате?
    Што знам до сега гази, завој не сум употребила за деца, хидроген само ако падне и и потече крв на раната за да ја исчистам па да ставам кантарион,но тоа ептен ретко, 1-2 пати во цело лето.

11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.951
    Допаѓања:
    41.017
    За пролив многу се добри Пролајф суспензиите. Малата уште првиот ден имаше пролив, од едно шишенце и помина.
    На одмор не одам без јаглен, пробиотик, електролити, лоратадин, синопен и блокмакс. Место синопен мачкав едно гелче Фленти на убод од комарец и ефикасно ми се покажа.

12. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.308
    Допаѓања:
    72.712
    За болно грло конкретно ништо немам давано досега и не носам со мене. За кашлица инхалации кога има потреба. Носам и инхалатор со мене, пошто е склон на бронхитис.

На Mumoftwo30 и Cherry blossom89 им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.043
    Допаѓања:
    77.894
    Баш кога не сум носела, ќе се исечеле, паднеле и направеле поголема рана итн, ќе згазеле на некое незгодно камче ќе се сецнеле... За тоа највеќе. Носам гази стерилни, хидроген и Виоплекс-Т спреј.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.469
    Допаѓања:
    18.768
    На мене ми требаа стерилни гази за конјуктивит,да му исчистам око пред да ставам капки.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.734
    Допаѓања:
    1.495
    За што е поточно Виоплекс Т-Спреј ?
    @Anika55 за што е наменет антисептик?

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.272
    Допаѓања:
    26.443
    Па нас последни минути во апартман зимата малаава ни падна директ со устата и прво што ми текна да и ставам во уста за да престане да и тече крв беа газите. Инача да, ги користам и за бришење очиња со физиолошки ако имаат гурелки

17. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    853
    И мојава е склона на бронхит, со што инхалираш и кога почнуваш да инхалираш и дали нешто плус даваш?

18. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    954
    да те надополнам за по пат обавезно лижавчиња против лошење. Јас носев од тие лижавчиња , лижавчиња за болки во грло, електролити линекс јуниор (само што појдовме големиот фати пролив од водата ама безо се исчисти) црн јаглен, парацетамол и омега

На LeL15 и sani99 им се допаѓа ова.
  19. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.277
    Допаѓања:
    4.943
    Јас носам цела аптека, далерон, блокмакс, ентерофурил,лоратидин, виранто,амоксиклав или друг антибиотик со широк спектар, хидроген 3%, алкохол,оксикорт спреј,топломер, инхалатор, физиолошки, пулмикорт, лепенки, фластери, шприцови и игли за инхалациите, пробиотик, електролити,активен јаглен, лижавчиња за повраќање, спреј за нос, спреј за грло ангисепт бејби, лепенки за температура, капки дексаметазон неомицин, антиметил таблетки против гадење.Сето ова и дома го чувам освен антибиотикот и вирантото тие ги земам по потреба. Плус носам лекови и за нас еден несесер, како подвижна аптека сум.

На Aleks.mar, Mother of 2boys и happygirl им се допаѓа ова.
  20. mandarinkafinka

mandarinkafinka Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2024
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    17
    Здраво, дали може да ми предложите места за летување Грција поблиски за со дете 20 месеци некаде кај што нема комарци ( лани бевме Неа Модања убава е о без комарци, ама би сакала да сменам да прошетам). Исто , да не е пусто пошто најчесто околните градчиња ги шетаме... Ви благодарам