На одмор со мали деца

Discussion in 'Дете' started by ane.bella, Jul 1, 2011.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Ние не живееме Мк затоа не пишав име на кесички ама прашај аптека нешто за против пролив ќе ти дадат. Спреј има и во Дм воопшто не печи на рана ама ја дезинфицира ама и тоа побарај аптека се ќе ти дадат

Cherry blossom89 likes this.
  2. Anika55

Anika55 Популарен член

Да, ок се сирупчињата.
    Антисептик
    Screenshot_20250721_200205_Chrome.jpg
    Има и поголемо пакување што е поисплатливо, ама мене ова малечково ми е попрактично. Или било каков антисептик, хидроген 3% има спрејче.
    Крем за модрици и џумки ваков
    Screenshot_20250721_200132_Chrome.jpg
    Ова е најефикасно нешто што го имам купено. Многу помага, вреди да се има дома.
    А за пролив кесичките се викаат Смекта, ги има во сите аптеки (за возрасни и деца има посебни).
    Едит: ама не сум сигурна смекта за од која возраст се, да прашаш во аптека

Last edited: Jul 21, 2025 at 8:14 PM
  3. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

И ова ми текна..за грло што користиш за малиот? Болка, кашлање пример?

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Зависи колку ти кака детето :)
    Ќерката какаше максимум еднаш на ден, некогаш и преку еден ден на таа возраст. Никакив ризик да се искака.
    Синот сега кака минимум 3 пати на ден, може и 5. Гол нема шанси да го оставам, огромна е веројатноста да ми се искака. Си купив пелени за пливање, не памперс туку шушкави. Мочаното не го упиваат, истекува, а ако кака ќе го фати и пелената после си ја перам.

Ena05 likes this.
  5. bella12

bella12 Популарен член

Има лижавки. Едните се за кашлица, др за болно грло.

6. bella12

bella12 Популарен член

Ако одиш во Грција и во местото каде што ќе сте ако има аптека и они имаат аериус сируп(ако даваш за алергија) исто и сирупот за тт и таму има далерон дури некако нивните и по ефикасни ми се покажале.
    Др што носам е спреј за нос и пумпица ако не знае да дува нос, биди спремна на еден тон мрсули :D:D
    Сируп за пролив(фурал) и повраќање( капки на база на ѓумбир се)
    Електролити и пробиотик
    Топломер

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Не се ослонувајте многу на грчките аптеки,на пр. Во Флогита видов една аптека која не работеше во недела,а баш тогаш ми требаше стерилни гази да купам.

Anika55 likes this.
  8. bella12

bella12 Популарен член

Може, секаде е различно. До сега само 2 пати ми затребало аптека, среќа имало во местото каде што сме биле.

9. LeL15

LeL15 Истакнат член

Далерон, блокмакс, аериус, пробиотик, омега сирупот дека ни е секојдневие и дома, неколку ќесички електролити детски на бекутан за секој случај, диолин ќесички против пролив, синопен за после убод (го прават решето и тука комарци), џинџира спрејче

Cherry blossom89 and Anika55 like this.
  10. bella12

bella12 Популарен член

Гледам повеќето носите гази, алкохол, хидроген за чистење рани. При какви случаи ги употребувате?
    Што знам до сега гази, завој не сум употребила за деца, хидроген само ако падне и и потече крв на раната за да ја исчистам па да ставам кантарион,но тоа ептен ретко, 1-2 пати во цело лето.

11. forumce

forumce Форумски идол

За пролив многу се добри Пролајф суспензиите. Малата уште првиот ден имаше пролив, од едно шишенце и помина.
    На одмор не одам без јаглен, пробиотик, електролити, лоратадин, синопен и блокмакс. Место синопен мачкав едно гелче Фленти на убод од комарец и ефикасно ми се покажа.

12. Anika55

Anika55 Популарен член

За болно грло конкретно ништо немам давано досега и не носам со мене. За кашлица инхалации кога има потреба. Носам и инхалатор со мене, пошто е склон на бронхитис.

Mumoftwo30 and Cherry blossom89 like this.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Баш кога не сум носела, ќе се исечеле, паднеле и направеле поголема рана итн, ќе згазеле на некое незгодно камче ќе се сецнеле... За тоа највеќе. Носам гази стерилни, хидроген и Виоплекс-Т спреј.

sani99 likes this.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

На мене ми требаа стерилни гази за конјуктивит,да му исчистам око пред да ставам капки.

Ano likes this.
  15. sani99

sani99 Популарен член

За што е поточно Виоплекс Т-Спреј ?
    @Anika55 за што е наменет антисептик?

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Па нас последни минути во апартман зимата малаава ни падна директ со устата и прво што ми текна да и ставам во уста за да престане да и тече крв беа газите. Инача да, ги користам и за бришење очиња со физиолошки ако имаат гурелки

17. ija

ija Популарен член

И мојава е склона на бронхит, со што инхалираш и кога почнуваш да инхалираш и дали нешто плус даваш?

18. Aleks.mar

Aleks.mar Активен член

да те надополнам за по пат обавезно лижавчиња против лошење. Јас носев од тие лижавчиња , лижавчиња за болки во грло, електролити линекс јуниор (само што појдовме големиот фати пролив од водата ама безо се исчисти) црн јаглен, парацетамол и омега

LeL15 and sani99 like this.
  19. macalavica

macalavica Популарен член

Јас носам цела аптека, далерон, блокмакс, ентерофурил,лоратидин, виранто,амоксиклав или друг антибиотик со широк спектар, хидроген 3%, алкохол,оксикорт спреј,топломер, инхалатор, физиолошки, пулмикорт, лепенки, фластери, шприцови и игли за инхалациите, пробиотик, електролити,активен јаглен, лижавчиња за повраќање, спреј за нос, спреј за грло ангисепт бејби, лепенки за температура, капки дексаметазон неомицин, антиметил таблетки против гадење.Сето ова и дома го чувам освен антибиотикот и вирантото тие ги земам по потреба. Плус носам лекови и за нас еден несесер, како подвижна аптека сум.

20. mandarinkafinka

mandarinkafinka Активен член

Здраво, дали може да ми предложите места за летување Грција поблиски за со дете 20 месеци некаде кај што нема комарци ( лани бевме Неа Модања убава е о без комарци, ама би сакала да сменам да прошетам). Исто , да не е пусто пошто најчесто околните градчиња ги шетаме... Ви благодарам