Баш се сведува на тоа ако сакаш ќе најдеш начин. Ако ти се оди на Сејшели, ќе отидеш, нема тантрум на тодлер да ме спречи во тоа. Ако сакам да ја шетам Европа со кола, ќе ја шетам, пак нема тодлер со тантрум да ме спречи во тоа. Може финансии да ме спречат, ама тантруми сигурно нема . Олабавете се ако ви се шета, ако можете финансиски да си дозволите да одите некаде каде што сакате, немојте заради детето да не отидете. Не е исто кога се патува без деца, ама далеку од тоа дека со деца не се патува вака или така, ваму или таму. Знаеш што те чека, знаеш што да очекуваш, се спремаш и тоа е. И со авион и со кола има предности и мани. Едното е подобро од другото само во дадени ситуации. Инаку кога сме патувале со кола на поблиски релации 4-5 саати обавезно темпирам спиење. Пошто е лето најчесто кај 5 тргнуваме (порано не за да сме одморени и ние) и барем 2-3 саати ќе поспие во кола. Ако не тргаме сабајле сум темпирала попладневна дремка и тргаме околу 12-13. За остатокот имам спремно играчки и занимации кои и се само за по пат и не и ги давам воопшто пред тоа (да ги заборави), ако може и да се нови за да и е интересно. Стикери, табла за пишување, боенки со вода и други тему дрангалашки. Јадење избегнувам додека се вози ама имам и грицки како бекап и тие се заниамција. И седам напред, ако ееептен и здосади се преместувам позади да ја занимавам, најчесто ако е повеќе од 5-6 саати пат. Со авион два пати сме биле со нејзе и тоа на чартерите за Турција кога беше 2ипол и 3ипол години, кои се во ниедно време и не е така сјајно, ама за до таму тоа е супер решение и нормално кола не е во предвид. Ама за да го шетам Тасос пример, нормално дека ќе одам со кола. Инаку е 3 ипол години. На година ипол и беше првиот подолг пат до Тасос. А најдолго патување со кола и беше 2 дена до Германија одма после 3ти роденден. Затоа олабавете се, на одмор и на шетање одите, не му ја мислете толку, само спремете се.
Со ќерка немаме летано никаде и баш сето тоа време од едно до друго место и ме плаши. Имаме 2+ часа до аеродром, сигурно 2 часа чекање на аеродром. Лет, зависи колку долг. Плус нели пасошка контрола, пат до сместување и сето тоа. Во кола со 300 занимации и храна и дремка и цртани издржува. Исто во автобус/воз. До толку сме се испробале досега.
Точно дека ќе прави драми и на бензинска ама тоа е 10 минути и секогаш можеш да го тргнеш за разлика кога си во авион немаш опција. Јас кажав дека за мене тоа е ок и правилно, за други може не е и тоа е сосем ок. Различни луге, различни деца, кој како сака и му одговара така нека си прави. Далеку од тоа дека обесхрабрувам некоја мајка да не оди со авион било каде.
Се, ама баш се зависи од детето. Син ми обожава да се вози и никогаш не правел проблем на подолг пат. Ни на лет не правеше проблем, ама имаше деца кои се отепаа од плачење. На лет не можеш да направиш многу, затоа што си затворен. Прво на самиот аеродром, а потоа во авион. На бензинска имаш поголем простор и опции да го смириш детето, плус пауза можеш да направиш кога сакаш. Со авион немаш малтене никаква контрола. Летот може да касни, може и да го откажат, а неретко со Виз гледаме откажани летови. Чартерите до Турција се ноќно време, што мене уште помалку ми одговара, јер имам дете кое не продолжува да спие ако се разбуди и стане од кревет. Плус како што кажаа, и лет од 1 и пол - 2 часа се најмалку 6 часа, ако си од Скопје. Ако си од Охрид, имаш 3 часа плус. Накај Грција не фати гужва само еднаш кога тргнавме во сабота околу 4 и пол - 5. Сите можни патарини беа блокирани, на граница да не зборам. Памет од тогаш, тргнуваме околу 9-10. Барем ако не фати гужва ке сме наспиени. И пак пристигнуваме околу 2-3 напладне.
Ne e strasno cekanjeto na aerodrom, kerka mi stalno si trca, si gleda po prodavnicite, si go vozi kuferot. Vo avion dokolku ne spie si gi lista prospektite, si nosime nekoja igracka za zanimacija i sme nemale nikakov problem. I sekoja godina prasuva koga ke odime pak so avion. Inace se vozi od 1 godina pomacen ni e patot do aerodrom, vo kola ne sedi mirna
Патоваме ние од дома до Виена 2 саати со кола или воз, воз е опција број 1 за мене. Кога идаме за Мк (3 пати годишно) летаме преку Љубљана, имаме 2 саати до таму, тие 2 саати за нас со кола се хорор. Нема ни граници ни ништо и пак ни е премногу. Јас секако немам опција да одам со кола на одмор повеќе од 3 саати возење ама не знам ете пре ја бирам Турција или ошто авион. Моите не спијат на седиште во кола, понајмалу малото. Јас зборам тие што опција им е Скопски аеродром близу со директна дестинација, не можи никој да ме убеди дека е тешко, куфери оставаш на чек ин и чекаш само авион притоа велат дека 2 саати мораш да си унапред дојден ама реално битно е да имаш 15мин до биардинг, а цела процедура не трае повеќе од пола саат на скопски аеродром. Сум патовала Ск-Охрид-Виена или Ск-Ниш-Виена и делот со кола ми бил најтежот. Значит кај нас кола е проблемот. @MilaSs12 "затворен си" ама имаш простор за деца кај што можат да играат, да седнеш нешто да се напиш или да земе дете нешто да грицка во движење, затворен си 1 саат направив споредба исто како трговски. Летовите каснат најчесто зимно време и се пренасочени зимно време. Не знам Мк чартери ама од кај нас има и во нормално време лет за Анталија. Нашиот беше во 18ч. Моите во авион спијат
Има такви деца и заради тоа ли да не шетаат луѓево? Во авион си затворен, ама летот како лет е најмалиот проблем кога се оди со авион. Јас и во кола сум била заглавена. Лани на пат не фати гужва во сообраќај, редици и редици коли, од двете страни, се движат минимално и не можеш да излезеш, а на пат е, минимум 1 саат излегувавме од гужвата, и погоди што ми рече, „ми се кака“. Неможеш да излезеш пошто колони имаш од двете страни, не можеш да застанеш пошто неможеш да излезеш, и нема ни кај да застанеш. Во авион бар вц има. На бензинска имаш помалку простор отколку на сам аеродром, на аеродром не си затворен занимации ќе си најде еден куп дете, башка јадење и играчки носиш исто како и за во кола. По пат за накај Грција кој гарантира дека нема да има застој на пат, една сообраќајка може 3 часа да одложи патување, за работа на патот и граница не ни правам муабет. не можеш да го темпираш тоа. Нас чартерот лани 3 саати ни каснеше, полудевме пошто беше на враќање и не оставија и 2 саати порано од хотел нормално. А годинава по 1 саат ни каснеа и за одење и враќање. Не ти се погодило. Имам трчано по аеродром за да фатам лет со прекачување пошто претходниот каснел. Каснат, ама пак, никогаш не би ме спречило тоа да патувам со авион. Го имам предвид тоа и се надевам дека нема да касни. Како што се надевам дека нема да го изедам 5 саати на граница во најжешкото.
Зошто ми стави зборови во уста? Ај цитирај каде напишав дека не треба да шета некој? Муабетот е дека авион и идеално превозно средство за со дете. Одговорно тврдам дека не е. И 2 часа лет не се 2 часа. Туку најмалку 6, под услов да си блиску до аеродром. И не можеш со дете да се ослониш дека 15 мин ке ти се доволни, туку навистина мора да си таму 2 часа пред лет. Од Скопје Куманово Тетово до најблиско село со море во Грција имаш 4 часа пат. Со паузи и граница. Ако си од Гевгелија, за 2 часа си на море. Со авион ова не е изводливо. Како што кажа една членка, кој решил да оди на море, ке отиде. Со кола или авион. И не сите деца поминуваат исто по пат, на едни им се лоши од кривини со кола, на други ушите им прават проблем на лет.
Не, прашање беше, затоа што така се инсинуираше во муабетите. Стварно не знам како се бира идеално превозно средство за со дете. Мислам да постои тоа, веројатно сите само тоа би го користеле нели? Може ако се телепортираме ќе е најидеално, до тогаш не постои такво нешто и не може да тврдиш дека авионот не било идеално превозно средство за со дете. Авионот е идеално превозно средство во дадени ситуации. Нормално дека на некој од Гевгелија нема да му треба авион за до Грција. Го извади од контекст муабетот. Ама некој ако сака да оди во Шпанија да се запраша треба пошто авион не било идеално превозно средство за со деца... Или па може со кола треба да оди или да не оди во Шпанија? Од Скопје до најблиската плажа има не 4 туку 3 саати, но ако нема чекање на граница, ако нема застој по пат или во Солун, ако нема паузи и сл.. Ама ова во лето не е баш изводливо.
Не знам сега како е, ние кога бевме, летовите беа во многу незгодни термини. И да е ок терминот, пак имаш околу 8-9 часа пат, во најдобар случај. За Анталија беше рано наутро, околу 4. Значи во најдобар случај, од Скопје треба да тргнеш околу 1 и пол - 2 наутро. Од други градови имап плус пат, јер аеродромот е тој - Скопје. Ако тргнуваш од Охрид, треба да тргнеш околу 23 претходен ден. На аеродром чекаш околу 2 часа. Летот трае околу 1 и пол час. Пристигаш таму, пак иста процедура, пасоши, куфери. Па чекаш сите да се сместат во комбе за до хотел. Пат до хотел, ние се возевме околу 2 - 2 и пол часа. Во хотелот пристигнавме околу 9 наутро, собата околу 12 ја зедовме. Сума сумарум, патот со авион Скопје-Сиде нам ни траеше околу 8-9 часа. Без поголеми задржувања, се беше на време. Со авион треба да најдеш возач, евентуално да платиш паркинг на аеродром, што не е баш евтино кај нас. Плус може да има потреба за рент-а-кар на дестинацијата. Сето ова што го набројав не е ни најмалку едноставно, ни за организација, ни временски, а ни финансиски. Ти си споделила идеално искуство, но многу фактори си испуштила. И дефинитивно не гледам ни една причина што го прави авионот подобар од кола за со дете. Пат со кола е неизбежен, а имаш чекање гратис.
Еве каде почна дискусијата. Моето искуство не покажа дека 2 часа се 2 часа. Факт е дека за Турција, или Шпанија, авионот е единствено превозно средство. Но, дали лет со авион е идеална опција за со мало бебе/ дете? Не. Причините ги набројав погоре, а тие се неизбежно возење со кола до аеродром, паркинг/возач, рент-а-кар, чекање по аеродроми, одложен лет, доцен лет, превоз до хотел на дестинацијата итн. За мене, изборот е да не одам во Шпанија со мало дете. Од повеќе причини, а главната е таа што дете до кај 6 години, ме прави разлика кај е. Море е море, песок е песок. Да се тегнам себе и дете по аеродроми, при одличен избор на плажи на 3-4-5 часа од мене, не благодарам. Од искуство, поаѓање во 9-10 наутро и во работен ден дава најголеми шанси да избегнеш гужва на граница. Конкретно годинава за 10 мин двете граници ги поминавме. Еднаш тргнавме во 5 наутро и за викенд и никогаш повеќе.
Патот со авион до Турција не бил 2 саати, ок така е, треба еве 4 со се чекирање и превоз до хотел. Ама и со кола до Грција дај бидете реални не е 3-4 саати. Не само заради гужви по пат и сообраќајки туку заради честиот хорор на граница во сезона. Бар 3 пати со мало дете сме чекале 4 до 5 саати и од тогаш никогаш повеќе тој пат. Така да кој како сака и преферира, тоа мрцварење со кола по граници не е по мој вкус, авион е господска работа.
Ова може да е точно само во случај ако е хотелот во склоп на ареодром. Зошто? Затоа што на аеродром треба да си 2 часа пред лет. Плус 30тина мин до аеродром ако си од Скопје. Летот е 1 и пол - 2 часа. Еве само тој дел е 4-5 часа. Во најдобар случај. Откако ке слеташ имаш пасошка и багаж. Тоа е барем 1 час. Плус пат до хотел. Мистерија е како тоа господски стигате со авион за 4 часа. Ама вие си знаете.
Јас пишав погоре дека од пример Ресен би било мрцварење ама градови близу Ск аеродром не е. И сеа убедувате дека 4-5 саати со кола не е мрцварење ама по аеродеом да се шуњаш тешко е абе ај. И да касни барем не заглавуваш на 40 степени, туку мекнееш во затворен простор со се достапно за тебе и дете. После 3 саати каснење на лет добиваш бонус од 200-300 евра или ако се откаже хотел, значи одприлика гледаат да не надмине 3ч за да не платат оштета и да ти платат немат да ти е лошо. Пак ќе кажам во ред е да не сакате, и да се 6 саати дете 6 саати не ми седи врзано и не ми вришти туки шета низ аеродеом и тука е поентата на муабетот дека врзано дете и слободно дете не можи да се мири ама баш никако. Ако децата ви уживаат во убавините на природата што ја гледаат низ прозор и со мажот уживате во песните што ви свират на радио затоа што децата ви се мирни супер за вас,моите вриштат. така да мајки што вашите деца не трпат да се врзани со саати во едно место, а вие толку сакате Шпанија,Турција или Родос со дете не се стресирај те, супер ќе си помините
Го почна муабетот дека со авион е најдобро кога одиш со деца. Јас ти образложив зошто не е најдобра опција. Можеби за тебе е, ама генерално земено, патот со авион е далеку покомплициран и не е уживање како што го опиша. Летот е се, само не 2 часа. За тие 2 часа лет што ги збориш, плус 2 на аеродром, ние стигаме во Каликратиа, односно 4 часа. Ти со авион имаш уште барем 2 часа возење до хотел. Како и да завртиш, авион е 6 часа најмалку. Изгубен багаж уште еден гратис. И не знам како замислуваш дека нашиве деца се врзани 6 часа, ја не знам кое дете би можело да седи врзано 6 часа. Ние правиме пауза на 2 часа. Клима ретко во која кола нема, па ни 40 степени не се некое образложување. Уште еден фактор, од Скопје нема директни летови за секаде, пример за Кипар нема.
Леле жени боље да не ја почнев дискусијата @Bubish26 ок, сфативме, за тебе е најдобро со авион. Летајте, уживајте и убаво да си поминете шетајки по аеродроми @MilaSs12 за нас е е најдобро со кола и што е можно поблиску затоа ќе си одиме Каликратиа и Флогита додека пркнат малишаните и тоа е тоа Нема што да се убедуваме, ни едните ни другите ќе се убедиме дека авион/кола е подобро, па затоа нека си тера секој со своето најдобро
Ние бевме во Неос Мармарас, поголем е мојот дечко, 6 наполни. Бевме со авион, не ме мене спречува летот како таков, немам проблем со детево, секаде одиме без проблем. Моментот е што летот со авион е далеку од толку згоден како што беше опишано.
Мене лично многу попрактично ми е со авион да патувам со бебе/дете, отколку со кола. Со бебе/тодлер со авион и сама сум патувала, а со кола сама на подолг пат со него не се нафаќам да идам. Секој за себе знае како му одговара повеќе. Еве и јас велам дека подобро е да трчам низ аеродром, отколку трчам по дете на секоја бензиска за пауза да правиме, дете да седи со саати врзано во седиште и да дремам на граница.
Предложете некое место во Грција убаво за со деца. Пожелно е плажата да е песочна и плитка на почеток и секако блиску до местото. Лани бевме Никити, супер беше ама не ми се оди пак таму, сакам нешто ново. Исто се мислиме и за Албанија. Сте биле ли со деца, каде и какво е? Грциве нешто се спобудалеле со цените, не се нормални.
Албанија е убава надолу на кај Саранда ама патот до таму е друга приказна.. И нема песочни плажи во Албанија камчиња се освен Ксамил ама Ксамил има многу тесни плажи, песокот е донесен од страна и водата е 4метри е така убава сина после е зелена. Јас би ги разгледала Неа Фолгита или Фурка за со дете. Ние бевме на Тасос ако ви се оди натака и ако немате мака по пат јас за со дете ептен би го препорачала, многу убаво е.