На одмор со мали деца

Discussion in 'Дете' started by ane.bella, Jul 1, 2011.

1. Tea SK

Tea SK Популарен член

Што сируп за алергија да земам за на одмор? Има нешто разлика Цетиризин, Летизен, Руапфин, Аериус? Битно ми е да може за дете 1 година и дете 4 години. Немаат алергии ама за не дај боже за било каква алергија.

sani99 likes this.
  2. Skyler

Skyler Истакнат член

Рупафин или Аериус (го нема веќе ама има замена).

Lady Miami and Tea SK like this.
  3. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Од мое искуство Аериус. Составот е Леволоратадин. И ако го нема то,ј некој со тој состав. Јас пијам таблети и обично земам Лентрика, ама не знам дали има сируп.

sani99, Fenix05 and Tea SK like this.
  4. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

@bella12 не сум те заборавила, реков ќе ти пишам искуство за Јерисос, уште сум тука а и општо за сите ќе пишам впечатоци од местово :D

Местово е баш фамилијарно, има и со поголеми деца и со помали. Плажата е огроомна песочна, има простор за сопствени лежалки и лежалки од кафичите. Цените за лежалките се од 5 до 10 евра без пијалоци. Капучино во кафич е отприлика 4 евра, за носење нешто поевтино, пиво кригла 5 евра, пица 11 евра, гиро 5 евра итн.

Морето е тамански со температура за пливање, на почетокот плитко со ситни камчиња и песок и одма почнува длабокото и таму е повеќе со песок. Ние стануваме рано и одма одиме на плажа, ама овде некако друго функционираат, плажата се полни после 11ч. Сабајле знае да е ветровито и со бранови да е морето, а попладне е преполна плажата, морето мирно, топло мерак за пливање :inlove: Ние сме на 50м од плажа, морето си го гледаме од тераса па заради близината одиме сабајле и попладне.

Има занимација и за деца, вртелешки, оние количкине за возење што се удираат една со друга :D итн итн. Има така долго шеталиште, доста ресторанчиња. Мал минус е што немаат мн избор на храна, риба има, морска храна, гиро, ладен сендвич, пици, ражничи, за разлика од нашиве ресторани, тука е каде каде помал изборот, ама пак има што да се јаде :D

Времето си е топличко секој ден, еден ден само се погоди по ладен и со силен ветер.

Во глобала е место баш за одмор, нас ни се погоди зошто тоа и баравме, оцена 10/10. Обично не одиме на исто место 2 пати, секоја год менуваме така авантуристички, ама тука би се вратила за некоја година пак.

Еден морски поздрав од мене :d: :hai:

sani99, kozuf, koritsaki and 10 others like this.
  5. bella12

bella12 Популарен член

Да те прашам, тоа одма длабоко колку е, на пример влегуваш до колена и оп едно метро или не е толку длабоко?
    Бидејќи кога велите одма длабоко некако ме асоцира влегуваш еден два чекори до колена и после тоа одма до кај едно метро длабочина.

6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

За мене одма длабоко е кога на три чекори водата е преку мене. На краците, Торони и Пефкохори се такви. Буквално на чекор од гради е над тебе.

Постепена длабочина има Каликратиа и Неос Мармарас, каде одиш и длабокото доаѓа на 10+ чекори. Значи имаш сенс и полека стигаш накај длабоко. Никити, Ханиоти, Сивири се таков тип.

Ептен плитко е на Голден бич Тасос, каде не стигнав до длабокото, буквално нема крај плиткото до колена.

7. mari30

mari30 Активен член

Фала многу на деталниот опис. Дали има тушеви на плажата? Прв пат со бебе и тоа ми се уврте во глава :D

8. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Горе доле има секаде тушеви,ама на туш сигурно не би го бањала бебето, ладна вода е што тече. Или за друго прашуваш?

9. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Даа, има тушеви и тоа може над 5 да се зошто плажата е голема.

@bella12 во чекори ќе му дојде 10 15, не баш одма дека е до колена, ама така метро отприлика е плитко и после почнува длабокото. Инаку и јас обично сакам по плитки плажи ама па еве ќерка ми е неполни 2год, со маж ми си е, ја носи во подлабокото со гума за пливање, она ужива. Така да, многу не ни менува дека е по длабоко. Нз колкаво дете/деца имаш, ако се мали, со гуми/мускули и со родител, ако пливаат сами, тука на почетокот ќе си пливаат.

Инаку прошетавме и до други две околни плажи, Kakoudia и Poco Loco. Колите да не ги мислите, има паркинг на секоја плажа. Пресоблекувални и тушеви исто.

Kakoudia има барче, пуштаат летни хитчиња :sun: ние седевме на нивни лежалки, коктелчиња :d: имаат од 9+ евра, кафе 4+ евра, за јадење исто има. Има простор за сопствени лежалки.

Poco Loco е малку по релакс плажа, исто има барче, пуштаат реге музиче :music: :d: по приватни се лежалките за разлика од кај Кakoudia што беа едни до други. Кафе, храна, коктели сè има.

Тоа би било тоа, ако нешто ве интересира, прашувајте :angel:

kozuf and mari30 like this.
  10. mari30

mari30 Активен член

Fala, za mene prashuvam bidejki go dojam i mora da mislam sega i na toa. :)

Fenix05 likes this.
  11. mari30

mari30 Активен член

Fala mnogu! :inlove:

Cherry blossom89 likes this.
  12. bella12

bella12 Популарен член

Ти благодарам на споделеното.
    Секако дека не пливаат сами без надзор и со гума / мускули се.
    А за плитко ми беше дела ептен на почетокот да е за да си играат со песокот. А инаку за внатре во вода не ги оставам сами

Cherry blossom89 likes this.
  13. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Препорака за одмор од 2 3 дена некаде во мк. Охрид не. По можност да има базент и активности за дете. Од Струмица ќе тргнаме па да не биде некаде далеку. Фала.

14. troublemaker94

troublemaker94 Истакнат член

Хотел Радика Маврово

perlaa1 likes this.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Носи си шише со вода и ќе си ги миеш само градите.

mari30 likes this.
  16. kelly.r

kelly.r Популарен член

Катастрофа е Радика, пред еден месец бевме, собите беа многу прљави, надвор играчките за деца цели искршени, појадокот шведската маса . . . .

17. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Некаде препорака струмица штип се до скопје. И дали некоја знаа како се движат цените за аквапаркот во пробиштип?

18. Anifani

Anifani Истакнат член

Здраво на сите
    Ќе ве замолам за совет,бебето ми е 4 месеци и две недели,на одмор одиме во недела и ова нели прв одмор ќе ни биде ,одиме во Грција..Ме интересира што ми е неопходно за да земам со себе што би ми било потребно за него,од лекарства,козметика и дали и со што доколку може мачкате толку мало бебе за фактор за сонце? И дали има некаде во Скопје онакви за заштита за прозор за во кола? Поздрав убав ден на сите :hug::f::l:

19. Carolin.

Carolin. Популарен член

Земи си сируп за температура, алергија, пробиотик, физиолошки или аква марис за нос, за комарци чико мислам од 0 месеци беше провери и витамини што ми даваш.
    За на прозорите во кола мм зема едни како чорапа се облекуваат на прозорот во продавница за автоделови ама ништо не штири подобро од тетра пелена.
    А за спф не знам дали има за под 6 месеци.

Убав помин:D

Anifani likes this.
  20. Skyler

Skyler Истакнат член

Јас вакви нарачав од Тему, супер се. Магнетите се јаки, нема шанси да паднат сами.

Anifani likes this.