На одмор со мали деца

Discussion in 'Дете' started by ane.bella, Jul 1, 2011.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Раб е многу интересен остров. Од едната страна е гола карпа, односно траектот застанува на таа страна што е и свртена према копно. На другиот дел е борова шума. Има секакви плажи. Ние бевме во самиот град сместени и одевме на плажа што не е песочна. Еднаш отидовме на песочна плажа, не сме баш по песочни плажи (мене ме нервира и ми прави проблем со кожата песокот).
    Не знам што ќе ви е песок, ама убавината на Хрватска е што нема премногу песочни плажи, има со ситни камчиња и со карпи повеќе. Затоа е водата лепота.

2. Mucika

Mucika Популарен член

@JoyJoy за дете како помало сте земале некои сандали за во вода по камења и какви или не?

JoyJoy likes this.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Ради децава..и тука на езеро кога одиме се изнаигруваат со песок. Ние општо не сме некој плажа тип и уште ако не им е интересно

JoyJoy likes this.
  4. Stone

Stone Истакнат член

Прв пат се решивме да одиме на одмор со бебуш ова лето,крај на август.Паника ме фаќа како ќе се товарам уште сега.Совет што се треба да купам и понесам од практични и непрактични исфорсирани работи?Колку пара купачи да му купам?18м ќе е.Од целосните да купувам?Имам мустела крема за сонце ама мн тешко ми се размачкува и мрази кога го мачкам,совет какво да земам?Што друго ви е хит за таа возраст па и општо.Хелп возбудена мама:D

5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@Mucika или Најк сандали (до кај 4 години) долу гума одгоре платно или Крокс тип влечки после 4 години. За во вода сме земале од тие долу гума, одозгора платно иако и бос газел по плажи со камчиња после 4.

@Bubish26 и со камчиња се игра. Се редат како кула ако се поголемки се црта на нив, се фрлаат во вода, се потопуваат во кофичка, се бираат интересни камчиња (ги има во различни бои и форми ако е плажата со поголеми камчиња). Ако е со помали ќе биде како дел од плажите на Халкидики. Играта не зависи само од песок.

@Stone на 18 месеци пелени за бањање сум користела не купаќи. Горе можеш да купиш маичка со СПФ. Сите СПФ со минерални филтеи тешко се мачкаат ама за кожа на така мали деца се најдобри. Носи играчки за плажа и за во соба. Гума за мали деца обавезно. Облека полесна секако, капче обавезно. Се друго е опционо.

Last edited: Jun 18, 2026 at 11:49 PM
    Stone and Mucika like this.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

@Bubish26 , блиска вика без сет темперни бои на плажа не тргнувам. По цел ден детето бои камчиња, ги мие. Тоа и е главна игра. Како идеја плус.

@Stone , веројатно како и многу од нас ќе ја земеш пола куќа на прв одмор и ќе искористиш точно 1/4 од работите :D

За играчки ако има некоја омилена, или 2-3 помали, што не фаќаат многу место, нови. Да му држат внимание. Книгички ако сака да врти, коцки нешто. Избегнувај музички, со батерии.

За гардероба некаде читав дека е доволно бројот на денови таму по 1,5 да го помножиш. Пример за 6 дена, 9 пара алишта. Обавезно 1-2 на долги ракави, да не се погоди да залади навечер.
    Со дете од 1,5 години, носев дводелни купачи, маичка и долен дел. Од Лидл, од Ваикики имав, 3 пара. Што вика членката погоре , ден два се преоблекувавме по неколку пати. После ми беше полесно само долу памперс за вода и горе маичка. Кога од купачите, кога од нејзините најобична памучна.
    За на плажа реквизити кофиче, лопатки. Можеш мал базен, а и не море. Гума за во вода и толку.

Е храна дали ќе готвиш, дали веќе ќе даваш и од вашата или готови оброци/каши. Тоа ваш избор. Би ти препорачала да тераш на лесни оброци и готови. Да не го поминуваш во кујна времето. Овошки, шмукалчиња ако јаде. Макарони, супа. Новите оброци во Зегин што ги има и во Белина што беа се супер. Цел одмор со такви за ручек истеравме.

Stone likes this.
  7. Stone

Stone Истакнат член

Срце ме стрефи за купачиве цениве,1500/2000 денари еден пар,а мене минимум 3/4 ќе ми требаат.Јоој.Шаторче сакам да земам и маало базенче посекако.За алишта сигурна сум дека ќе земам ко да ќе го селам таму ,кашички обавезно ќе земам бар за ручеци,не планирам да готвам.Може нема да се наспијам ама бар нема да стојам над кујна.

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

во ваикики има со пристојни цени (~500-600 ден) и солиден квалитет.
    Јас мислам дека ти се многу 4 пара, 2-3 се доволни, на 18м нема да се шлака многу во вода, а и топло е, брзо се сушат тие што веќе се водени.

На сѐ погоре јас би додала плус пончо наметка (од ело им имам земено на моите и во ваикики имам видено), тенка, памучна, можи и со неа да поседува на плажа, долу со пелени за во вода (во дм имаш на бејбилав).
    Земи фугурки животни ако имаш, ќе ги закопувате и барате во песокот, стикери да лепи, да се занимава, боенка со вода, доволно е.

Stone likes this.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

@Stone , не сум купила Banz или скапи никогаш. Сите овие години дете поминало со од Ваикики, од Лидл (по некои 6-7 евра сме ги купувале. Ако имаш опција до Врање да видиш. Па и од Тему имаме. Е сега одиме порано на плажа до кај максимум пладне макар што и порано од тоа сме прибрани и на попладне после 18:00. Сметај една максимум 2 години би ги користело детето.

Peperutce6 and Tasha masha like this.
  10. Tasha masha

Tasha masha Активен член

Имаат и Банз и Ваикики, се гледа разликата ама и тотално нема потреба од Банз освен ако се повеќе деца, па да си ги наследуваат. Еве дојде ред третово да носи од поголемите, Банз не се мрднати, Ваикики се избледени и рабовите изместени ама за едно дете скроз вршат работа.

Stone and Miss_S like this.
  11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Што ќе ти се купаќи за мало дете што претпоставувам не е одвикнато од пелени. Побезбедно е со пелена да биде на плажа и во вода со пелена за пливање. Ако ти е мерак земи еден или два пара купаќи и толку. Купаќи за деца се купуваат во Ваикики, Пепко (сега имаш во Рамстор и Капитол отворено), Сара Фешн и слично.
    Базенче исто мислам дека џабе ќе носиш не е мало бебе твоето. Веројатно веќе оди. Истото е и за шаторче. Ако имаш лежалка на лежалка ќе си седи под сенка или директно на песок со кофичка. Ама ти си знаеш.

@Tasha masha се е како ќе се погоди. На мојот на Банц купаќите и на едните од TucTuc одма му попушти ластикот. Џабе фрлени пари. Два пара за 300 денари купени од Сара Фешн втора година ги носи не се мрднати.

Stone and Tasha masha like this.
  12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Ќерка ми купачи облекува се на се 10 дена во годината, па и 15 нека се. И стварно за една сезона ми е премногу да давам куп пари.
    За во нејзиното базенче дома до лани си беше по памперс за во вода или со обичен. Одмор тераме 1 или максимум 2 пократки. Така да нема ни каде да ги искористи до толку.

Stone likes this.
  13. Stone

Stone Истакнат член

Да не ве цитирам поединечно,јас не верувам дека ќе го бањам нешто во море,повеќе ќе е шаторче и базенче на плажа но мислев дека се задолжителни купачите,бидејќи дечково мој нема да застане со трчање и да седне на едно место,па затоа и прашувам за купачи.Стварно немам искуство и само мислев дека се задолжителни .Пелена секако ќе носи 18м сме .
    А за овие боенкиве со вода...ќе го изеде тоа пенкалото сеуште се става во уста,стикери исто мислам дека ќе завршат секаде освен кај што му е намената.
    Ја толку сум погубена со паметов од кога станав мајка што мислам дека ќе забораам дека сме закопале некои работи.Ама толку многу добри идеи,фала ви од срце,значат до небо.
    Посебно што мислам дека од возбуда паника ме фаќа и трема.

IRBBB and sani99 like this.
  14. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Јас и земав купаќи со заштита со долги ракавчиња за во вода кога ќе е. Ќе ја мачкам фактор секако ама со ова ќе ми е скроз покриена и раат ќе сум. Пошто и во 10 саат сабајле си пече сонцето така да за пливање ќе ги користам тие, а за под сенка имам на бретелки чисто од мерак едни земав, другото со пелена ќе е.

kozuf likes this.
  15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

И да нема сонце, Увето е многу високо и јас би ти препорачала без купаќи Ув и Капче со покриено кај врат исто Ув да не тргаш.. мене тоа ми е најбитно од се.
    Без комплицирање, на дете од 18месеци доволно му е лопатки кофа и базенче, ни боици ни стикери. Ако мислиш за патовање, гледајте кога треба да спие и тоа е тоа.

16. Noemi

Noemi Популарен член

Секако дека ти требаат купачи на долги ракави, сонцето е прештетно, а тодлер да задржиш да не трчка насекаде е мисловна именка. Плус капче. Јас мачкам спф и облакам долги. Пелена за вода секако носи плус се купачите, не е едното или другото. После искачање фрлаш пелена соблакаш купачи, сушиш дете и пак одново.
    Не знам како сте со вода ама мојава обожава и тешко е да ја извадиш, а и на 18 месеци не се бебиња веќе. Види Х&М имаа за машки убави лани, Синсеј, Ваикики од попристапните. По фенси сетовите се поскапи. Со 3 пара лани поминавме без проблем.

17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

@Stone на таа возраст син ми носеше обични пелени/ памперс на плажа, за во вода имаш пелени за вода. Ако знам дека се има искакано, тогаш купачи доле додека е во вода. За нагоре имаш купачи со долги со фактор. Еден пар се доволни.

Заштитен фактор веледа.

Не капа, туку шешир што штити од сите страни - лице врат уши.

Базен никогаш немам носено, шатор исто. Нема причина да не го бањаш во вода.
    Резервирај на плажа со плаво знаменце и уживајте.

Ке ти треба гума за во вода, ама барај од оние што имаат дупки за нозе, за мали деца што се.

Stone likes this.
  18. Stone

Stone Истакнат член

Знам дека ќе ми се изнасмеете и ќе ме направите луда ама страв ми е во море подолго од риби и ежиња и слично.Мајка ми ја касна рипче мало минатава година и сега уште толку ми прпа.Затоа ќе се трупам и со шаторче и базенче,зашто па и бранови ако има шознам,болје да носам.
    Во контекст на купачите муабетот ми беше дека иако може нема да е цело време во море синко е дете што не застанува луѓе.Не сум го видела уморен во овие 18м.Така да валјда треба да е заштитен и со долги цело време.

19. Tasha masha

Tasha masha Активен член

Ќе се шлапка во плиткото, ќе ужива. Гледај само од сонце да го заштитиш и една кофичка со лопата и уживајте.

Frida- and Stone like this.
  20. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Резервиравме одмор на Лефкада во Порос ама ме фаќа страв бидејќи сме со мало дете, искуства? Сме биле на Лефкада и токму затоа го избравме источниов дел, ама не знам дали е доволно развиено за со дете, што ако затреба аптека, амбуланта..