Ние патувавме со Ryanair и малце ни ја изгребаа рамката. Мислам дека не внимаваат баш - ги фрлаат исто како куферите.
Јас летав во март малаа беше неполни 3 месеци. Можам за моето искуство да кажам дека поминавме супер. На полетување пробав да и дадам шишенце со млеко затоа што цуцла не користи, ама не сакаше. Не пушти глас на полетување и на слетување.
Мајки, дали сте ги оставале бебињата на чување на неколку дена? Со мм имаме земено карти за битен концерт уште во 2020 ама ради коронава се одложи за јули 2022. Концертот е во Будимпешта, бебе тогаш ќе биде 9 месеци. Може звучи посесивно ама стварно не можам да замислам да го оставам на 3-4 дена. Не е дека нема кој да го чува, бабите и дедовците се тука, чичко му и стрина му се понудија. Од друга страна би го носела со нас до Будимпешта ама толку мало не е за на концерт мислам. Не знам дали да продавам картиве (за концерт и авион) или да смислувам комбинации. Споделете искуства или чисто мислења онака.
Тука ни се некаде бебушите. Јас моето не го оставам, ниту би го оставила. Што викаш ти, посесивна сум. Може не чини така, но тоа е. Јас не би видела лезет од патувањето зошто мислата би ми била во него.
Исто мислам, ама викам ај да побарам мислење, да ми се потврди одлуката Башка треба и он да е навикнат, не ми иде така тупни го, остај го да го чуваат, а претходно воопшто немало никаква адаптација. Фала ти.
Без син ми до 4-5 часа максимум. Не можам да се делам. Јас и кога сум одделена пишувам што прави како прави јаде пие мирен ли е. До сега каде и да одиме се водиме според него. Ако има потреба од мене тогаш јас сум на готовс. Најбитно ми е да знае дека мама е тука за него секогаш. Знам мајки кои ги оставаат децата за шетање. Или за деловен пат. Ми фали да шетам сама ама не можам. Знам дека синко би преплакал пл мене. Татко му беше на три дена и не престана да го бара каде е. Деца не се за концерт. Кога ке почне само со друштво да оди по концерти е тогаш е време.
Јас до сега не сум била ич одделена, ни 1 саат. Појма немам какви се бебиња на 9-10 месеци, прво ми е и е 4+, затоа прашувам. Си викам да не не сум у ред што вака размислувам.
Моево е 2 и пол години, и исто размислувам. Јас се делам за кафе шетање гости свадби итн. Повеќе од неколку часа не ми ни требаат. Ми треба пауза еднаш два пати месечно и доволно е. Не би се опуштила и да отидам.
Бебе ај да речеме ќе се адаптира нема да има проблем, ти нема да уживаш. Мислата ќе ти биде таму и нема да се опуштиш тотално, само грижа на совест ќе имаш. Син ми го оставив на 4месеци јас да одам на шопинг во друг град(5-6 саата) и некако ич не ми беше убаво, искрено. Ако можеш да го издржиш тоа чувство одете слободно.
Ако ти се оди , оди. Нема што ние да ти кажеме. Голема работа ако се работи за 3,4 дена. И тебе ти треба опуштање, зошто да не. Нема да го “тупнеш “ се понудиле , ништо страшно. Пробај оставај го по малку пред да појдете на патување
Да одиш. На бебето нема ништо да му е 3-4 дена нема ни да се сеќава, а ти ќе се вратиш поосвежена и посреќна.
Би го оставила. Сум ја чувала внучка на таа возраст. Со мајка ми де, заедно. Не ни "примети" бебе дека ги нема мама и тато Ако ти е мерак па зошто да не одиш. И нормално ако имаш огромно поверение во тие што би го чувале
Zemi si edna baba ili nesto so vas i ke go cuva dur ste na koncertot. Drugoto vreme ke si setate zaedno. Jas vo juli kaciv bebe vo avion na 3 mes sama letav pa niso strasno ne bese
Ова најмногу зависи од твојот карактер, ако тебе не ти е згодно не го оставај. На бебе ништо нема да му биде неколку дена да остане со бабите или дедовците, било кој од блиска фамилија. Пред да одиш може да пробате да го оставиш на една ноќ или да минува повеќе време таму кај што ќе го чуваат…колку да не му е ептен ново, ама бебињата многу полесно се привикнуваат од нас. Имам другарка со две мали деца, таа и маж и беа на продолжен викенд во Солун, поголемото дете(1год и 10 месеци тогаш) ја оставија со свекрвата, малото(8 месеци тогаш) со нејзината мајка. А имам и другарки кои не би ги оставиле децата. Зависи ти како се чувствуваш и сакаш, нема ништо погрешно ако го оставиш или ако не го оставиш
Јас би ти рекла да одите. На детето нема да му е ништо, а и вие малку со сопругот ќе поминете време заедно сами. Ќе си посветите време на себе и еден на друг. Тоа што имаме деца не значи дека немаме живот надвор од нив. Пробај претходно да го оставиш една ноќ кај баба дедо ете да речеме малку адаптација. Не е нити себично нити неодговорно, нема да го оставите на непознати, а вие ќе се вратите како нови. За среќно дете треба и среќни родители.
Ја разбирам посесивноста ваша, ама пробајте да ја минимализирате, затоа што за вас си правите лошо. На децата им треба и друг свет освен мама и тато. Тие полесно се прилагодуваат од нас. Што кога ќе почнете на работа, треба можеби да одите на некое деловно патување, или не дај боже пак ќе речам недај боже заради здравствени причини треба да сте разделени подолг период. Или родители каде едниот мора да оди во странство подолг период. Затоа уживајте во животот, и користетеја секоја прилика која ви се пружи.
Jas ova bebe sto go imam ne se deli od mene i ne bi mozela da go ostavam. Sinot e pogolem i togas ziveevme so svekorot i svejrvata vo edna zaednicka dndvna i toj bese naviknat na niv i mozev da go ostavsm na nekoe vreme....se e individualno od deteto. A inaku na 4 godisna vozrast od nasiot sin zaminavme jas i soprugot crna gora na 3 dena i deteto mnogu zalelo po nas. I seuste nekogas mi zboruva za toa. Jas bi te sovetuvala da odite na koncert i da zemete so vas baba za cuvznje ili pak podari ja kartata na drugar od soprugot i neka si odat tie da se druzat.
Никој не кажа дека е себично. Сите велат дека не можат да се одделат од бебето. Си правиме лошо ако сакаме да живееме живот како пред бебе. Ако сакаш да имаш слобода да одиш каде сакаш без бебе да плаче по тебе и да е зависно, тогаш точно е дека е лошо за родителите. Мене не ми пречи тоа што е зависен од мене.
Никој не спомна живот како пред бебе или дека родителите не сакаат бебето да е зависно од нив, или го сакаат животот пред бебе. Нормално дека бебето е приоритет. Ама кога жената станува мајка, таа не го бриши идентитетор пред тоа и жена е и сопруга. Секој треба доколку има можност на себеси или заедно со сопругот да си дозволи една издишка макар било и едно кафе во град. Тоа не не прави помалку родители Посреќни родители посреќно бебе.