Се изготвува на Нотар. Не би требало да оди и бабата, вие како родители давате согласност. Прашајте на било кој нотар телефонски
Од МВР. Не треба да биде присутна бабата, само двата родители треба. https://mvr.gov.mk/upravni-rab/12
Сега маж ми пред една недела направи полномошно да ми даде за децата на нотар. Прво адвокат го искуца 600ден па после на нотар заверка 300
Да. Јас вадев така и со тоа ја поминаа границата. На нотар ќе те кошта многу поскапо, а и нема потреба од нотар во случајот кога самото министерство го издава документот.
Мајки, викендов одиме до Грција, прв пат излегуваме од мкд со бебо. 5++ ќе биде, патничко извадив, сирупи,пробиотик, физиолошки,инхалатор,аспиратор спремни. Е сега прашањето ми е, читав поради терморегулација не се препорачува да се бањаат во море пред 6месеци, но смеам ли така чисто 1-2 пати само стапалца или да не си бараме беља? Некоја мајка што била со иста возраст бебенце да даде пример за ден на плажа со бебе? секако нема да одиме кога е топло и со јако ув, зборам за наутро и попладне. Му купивме мало базенче ама сфаќам дека не седи па да му е интересно, џабе ќе го тегнеме. Да оставам за во Септември тоа А да, и во што да го облекувам за на плажа, дали да купам ув костимче или да не го варам бебето за џабе..
4 месечно бебе наши пријатели бањаа бебе во море лани во септември во грција, наутро и попладне секако по памперс за во вода и со шеширче на глава. Со фактор намачкано, секако нема со саати да седи ке го извадиш и ке му облечеш нешто тенко памучно.
Како сте поминале во многу жешко време во Тунис/Турција? И со оглед на тоа дека патувањето е скоро цела ноќ, дали сте се вратиле после брзо пак во нормала со спиењето?
Мала помош. Не е бебе ,ама се работи за 6 годишно девојче , се спремаме за одмор во Египет да ми предложите што би ни било најпотребно ?
Може да го бањате во море кратко, и јас сум ги бањала двајцата и пријатели доктори и мајката и таткото на 4м го бањаа бебето во море. Секако со капа на глава, наутро и приквечер, не во најтоплото. Јас тие со Ув заштита облеки не сум ги користела. До 11 по грчко врмее сме најкасно во соба (одиме од 830 по грчко до 11.00 па од 18.00 до 20.00) бебе обчлечено во боди или маичка со капа на глава и под сенка. Искористи да диши воздух и користете море колку можете повеќе. На бебево скроз му се исчисти атопијата од морето
Така ни е план, земав сè што ми падна на ум дека може да притреба, ете најдовме и со ув чисто од страв пребело бебе е, низ Скопје ми се вцрвува ако е 5мин на сонце па да не ризикувам. Ќе го брцнеме малце и нос да прочисти,нека дише и тка од раѓање е со затнато носе
Zdravo dali e vo red da se patuva so avion poradi pritisokot neli, so 4 mesecno bebe, soprugot e vi Germanija pa ni sakale da odime 15 dena. Vi blagodaram
Па мислам да се консултираш со педијатар, ама има многу што патуваат, исто иначе од Германија дојдоа и после се вратија во Германија со авион. Еве и сеа се на одмор, 8 месеци има до сеа 5 пати беше со авион бебето.
Во ред е. Не би требало да имате проблем, ако цица при полетување и слетување ке му дадеш или ако не цуцла лажливка/млеко од шише било што за да не му се затнат ушињата. 2 месечни бебиња по авиони сум гледала.
Ние летавме кога син ми имаше 2 месеци, моравме во Мк по документи Во ред е, можеш со педијатар да се консултираш но мислам ќе може.
Мајки, имате ли земено ролетна за заштита од сонце за во кола? И како сте задоволни и што би препорачале од што сте задоволни? и како второ прашање, што пробиотик земате за на пат? Јас ги користев рикол бимбо, па био гаја и после тоа не му давав.
Земав од Џамбо, штити ама ништо посебно. Ставив тетра, се изненадив колку подобра опција е. Јас така планирам и на патување да тргнеме. Неколку дена пред тргнување а и таму додека сме на одмор, ќе и давам waya, супер и се погоди пробиотикот.