мислам дека мајката прашува за авион. пошто до 2години не е обврска да купиш седиште за него, туку седи со родител во скут. проблемот е што жената е многу трудна, голем стомак, па се секира како ќе ја изведе таа ситуација и дали може да се прави проблем. инаку да, после одредена недела и во зависност од бременоста, мислам дека е задолжителна потврда од гинеколг дека можеш да леташ, а после 38недела некои авиокомпании мислам дека не ни дозволуваат да леташ. сепак консултирај се со матичен или види на самата страна на компанијата
Зависи со која авиокомпанија леташ. Јас летав со Аустриан и Луфтханса пред некој ден и не ми бараа ништо. Ама за други треба да видиш на веб сајтот.
Јас мислев за кола, дека не наведе. Авион е друго, не знам дали би те пуштиле 30та недела. Најубаво да прашаш.
Сама ќе патоваш? Неам искрено искуство мојата беше 2+ ама логично ми е да не те пуштат така, пошо трудница не смее да седи ни на седиштата што се до врата, камоли со дете во скут и толкав стомак. За потврда до сега не ми побарале ни Визз, после 34 имам летано и тогаш имав потврда ама не ме прашаа ништо.
Јас со ќерка ми на таа возраст и нешто поголема ја занимавав со омилените сликовници. И дома нон стоп ги листаме па знаев дека ќе и задржат внимание. Од џамбо имам земено едни гумени животни на прст што се ставаат и со нив исто доста време се занимававме. Трета активност, и давам влажна марамица да ја брише масичката на расклопување што се наоѓа пред секој патник. Дома редовно чисти пафта со некое крпче по нас, па и тука успева @perlaa1 секоја авиокомпанија си има своја политика во однос на тоа до која недела дозволува трудници да патуваат. Најубаво директно да се информираш во авиокомпанијата. Не мислам дека е безбедна и удобна позицијата на трудница во одмината бременост со дете во скут, затоа што кога леташ така детето е прицврстено со дополнителен бебедносен ремен кој се додава на твојот. Плус треба подолго време да сте во таа позиција, па прашање е колку ќе е удобно. Јас лично не би летала така во твојата ситуација и би размислила за земање на дополнително седиште за детето.
Мора да имаш потврда, после 28ма недела е задолжителна потврда. Може ќе можеш со истата, зависи кога се враќаш ама внимавај после 34та недела не е дозволено патување и може да ти направат проблем. За седење нема тебе да ти биде удобно така а и не е безбедно. Најдобро некој да патува со тебе или да земеш плус седиште за детето.
со која авионска компанија ќе патуваш? нема шанса да те пуштат без потврда од гинеколог а и за детето нема да ти дозволат да го земеш у скут зашо ако ти дадат продужен каиш само за тебе ќе е во 30та недела, не е безбедно
Не ни бараат луѓе потврда, да треба да се има за секој случај нема потреба од ризик ама на толку искуство со патовање трудна и со дете еднаш како некој да ми побарал. Охрид може да припрашуваат и на малите аеродроми се построги ама Скопје нема шанса @perlaa1 со истата патовај си ако нема да седиш многу. Визз дозволуваат до 34та летање, Аустриан 36.
Скопје ми побараа потврда само на увид пред да ми издадат карти, 28 недела бев. Исто и од Turkish Airlines ми побараа за назад во 30та недела.
Не патувам јас туку моја пријателка сака да патува. Она ќе е 32 кога ќе се враќа. Јас и кажувам дека детето мора да седе во неа во скут оти нема 2 год. Јас со моето дете кога патувам со сила го држам 2 сати само ми скока в скут. А како ќе го изведе тоа незнам немам искуство затоа и прашувам. Потврда ќе имала само незнаае дали со иста потврда може и назад бидејки на страната пише потврда 6 дена пред лет.