Форумџика на годината

На „Телеграм“ се шират интимни фотографии

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од black-angel, 26 јануари 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.348
    Допаѓања:
    182.303
    На Summerbaby му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ambrosia

Ambrosia Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    1.799
    Почнаа да се блокираат и бришат фб профили на лица што ги напаѓаат дебиливе од Јавна соба, и таквите како нив.
    Лиса Баута Шаќири, како голем поборник на женските права имаше скоцкано баш добар статус, да речам без влакна на јазикот, против сите манијаци, педофили општо, што беше на големо споделуван, па и го блокираа Фејсбукот.
    Оние 6та класа луѓе што се дел и поддржувачи на Јавна соба, почнале да ги пријавуваат сите профили што споделуваат поддршка и ги напаѓаат.
    На крај, пак ние ќе сме тие што се замолчени, тие ќе ,,победат", нема да остане ни трага од жртвите што јавно проговориле.
    Абе малце е еден протест, треба скроз да се блокираат институцииве!
    Стока народ, банана држава, ако не можат ова да го средат барем документи нека ни средуваат за да можеме да избегаме од овде.

На SexiLy, Stephen Amell, Nausicaa и 31 други им се допаѓа ова.
  3. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.661
    Допаѓања:
    29.393
    До мислењето на девојката дека треба да сме заштитени и да пазиме како облечени излегуваме надвор, замисли и девојки во бурки се силувани. Тој што е манијак, злоставувач мислиш дека твојата облека навистина нешто му менува? Ако он ти се намерачил ти што сакаш облечи, нема да му смени. Не ми се верува дека проблемот го дислоцирате и го насочувате кон тоа како девојката се облекувала, а не дека постојат манијаци, педофили, сексуални злоставувачи и дека тоа е проблемот. Срам ми е, жими се ми е срам со кого делам воздух веќе.

На inna.22, Stephen Amell, Nausicaa и 34 други им се допаѓа ова.
  4. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.463
    Допаѓања:
    60.961
    Во Индија имаше случај каде девојче беше силувано од двајца мажи, облечена најнормално. Од сто силувања на ден (толку им е статистиката), собрала некако храброст да пријави, ги пикнале ѓубрињата една вечер во станица и ги пуштиле, за потоа да соберат другарчиња, да ја полеат со безин и да ја запалат затоа што се дрзнала да ги пријави. Се дејтала со тој едниот, не било тоа силување, ако тој другарот си го викнал. Еве ви ја приказната ако не се сеќавате, солзи ми течеа кога читав. Читајте ја цела статија, како девојки кои се облечени најнормално групно ги силуваат и после ги убиваат и ги палат телата.

И ич не ми е гајле што ќе си помислите, дали ме мислите за злобна или не, ама вие што за силување барате изговор во тоа како е девојката облечена сте едни бездушни монструми, без грам емпатија во вас. Тука сте ми негде на ниво на гадење со истите тие што го прават тоа.

На inna.22, SexiLy, Stephen Amell и 48 други им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Кога на друга тема реков дека жените во Полска сами се криви што дошло до тоа дереџе, баш на ова мислев:

Не дека не заслужуваат право на абортус и дека не заслужуваме и ние законски промени во МК, туку дека ваквите размислувања се причината заради која сме влечени надолу како општество.

Зошто би очекувале 30 мажи на високи позиции да се грижат повеќе за нашите права, од нас самите?
    Вие самите ги овозможувате ваквите случаи.
    Сами си работите против себе.

Не знам како да објаснам, за луѓе како цитираниве, да разберат дека криминалот е криминал, жртвата е жртва. Јас ако испратам некому експлицитна фотографија, не ја загрозувам нечија безбедност, но тој ако ја објави таа фотографија со број и адреса, ја загрозува мојата.

И тука е целиот проблем.

Многу е едноставно.

На Осе, Annath, noteforself и 5 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    А јас ТВРДАМ, дека утре може да бидеш и ти, и јас, и таа до тебе, и другарка ти, и мајка ти, и сестра ти, и братучетка ти и секоја, ама секоја е потенцијална жртва.
    Затоа што статистиката го поткрепува тоа тврдење, а не оти 'јас така мислам'.

Не мора ни експлицитна слика да објават, не мора ни по бикини, може да си со ролка и со шалвари, ама ако до сликата стои: “Курвава се еба добро, јавете се на 07* *** *** или можете да ја најдете на таа-и таа адреса“ - тогаш е проблем.

На Stephen Amell, Nausicaa, Purplelilac и 21 други им се допаѓа ова.
  7. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.943
    Допаѓања:
    31.350
    Леле какви коментари има по фб :x Посебно од жени, само шо прочитав неколку нервата ми ја крена :swear:
    Знаев дека сме прост народ, ама до толку затупени, ограничени не! :puke:

На Stephen Amell, tessie, Nausicaa и 17 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Мислам дека ми ја одбра паролата која ќе ја мафкам во среда (y)

На Nausicaa, Ambitious, cresa-jagoda и 9 други им се допаѓа ова.
  9. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.771
    Стојам зад неа.:l:

Над 6400 истомисленици.
    987D1F77-76DD-4632-9654-27CED1B65072.jpeg

Последна измена: 30 јануари 2021
    На SexiLy, Nausicaa, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Еве ја рутата на маршот:

Ruta.png

Почетна точка е МВР, во 14:30

На An-na, OmniaVanitas, Ambitious и 3 други им се допаѓа ова.
  11. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Некој твој близок објавил твои лични податоци во Јавна Соба со твоја фотографија?
    - Сами сте си криви што имате такви луѓе околу вас.

Истово важи и за "маж ми ме тепа"?

Си објавила слика во купаќи на плажа, па таа слика се нашла во погоре споменатата група?
    - Сликата ти е објавена со таква цел, кој ти е крив?

Истово важи и за силување?

Затоа што не знам дали сте свесни ама никој не може да гарантира 100% дека дечкото/сопругот/пријателката се такви ко што се претставуваат. Ниту пак дека од проширување на слика со податоци нема да ескалира во нешто полошо.

И не, не е целта да се затвориме дома или да се движиме само со друга личност навечер. Уште помалку да се облекуваме од стапало до врат само за да не провоцираме.
    Не е ни поентата да се препуштиме на тоа - никој нема право да ме допре затоа што е факт дека демнеат монструми наоколу.

Ама еве еден пример: лудаци возат пребрзо кај што не треба, не застануваат на црвено или возат под дејство на алкохол. При судир, да не сум случајно јас крива што сум возела по истата улица или што сум го претекнала па се испровоцирал и решил да ми врати?
    Или можеби не треба да возам кола за да се заштитам?
    Можеби не треба ни да преминувам улица на пешачки?

На Stephen Amell, Nausicaa, Purplelilac и 21 други им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.348
    Допаѓања:
    182.303
    Институциите се соучесници во јавна соба
    Дел од текстот- секој збор на место

Што научија помладите и што им се потврди на постарите од случајот Јавна соба и од непостапувањето на институциите?!

Дека навредите, сексизмот, мачоизмот, мизогинијата, споделувањето на интимни фотографии, изнудувањето, уценувањето и сексуалното вознемирување, преку социјалните мрежи или личните и групните комуникации на која било апликација, поминуваат неказнето повеќе од година дена.

Дека во таа култура на неказнивост, проблемот и маката, некултурата и насилството квалитативно и квантитативно растат и се влошуваат. Дека жртвите остануваат нечуени и заборавени, додека насилниците остануваат неказнети и невидливи.

Дека ако си жртва, не само што твоето достоинство ќе биде погазено еднаш, туку и дека кога евентуално жртвата ќе одлучи да истапи (а тоа не е често, ниту пак лесно), таа станува мета на двојна виктимизација и стигматизација.

Дека насилниците не само што не се каат и не ја разбираат сериозноста на своите (не)дела, туку и дека добиваат на сила, па дури преоѓаат и кон вербални и физички закани.

Дека како што директно забележува Калиа Димитрова на феминистичката платформа Медуза: „Институциите ни праќаат недвосмислена порака дека нашите трауми поврзани со сексуално насилство и вознемирување се неважни, непостоечки и невидливи“. Дека „живееме во систем кој одобрува и поттикнува насилство и ги заштитува предаторите, не жртвите. Истиот тој систем активно ги обесхрабрува жртвите да бараат заштита и да пријават насилство“.

Или како што ќе забележи активистката и феминистка Сара Миленковска: „МВР не само што не реагира туку е и почесен член на групата Јавна соба, а загрижени наши сограѓани се први во коментари да објаснат дека сами си го барале и заслужиле понижувањето и вознемирувањето“.

Поинаку кажано, помладите научија и на постарите им се потврди, дека ваквото однесување и насилие е дозволено, дека лесно проаѓа, дека цената која треба да се плати е премала. И конечно, дека насилниците не само што уживаат заштита од државата и институциите кои ништо не преземаат, туку и ќе најдат засолниште во токсичните и релативизаторски коментари на голем дел од јавноста, која наместо да го осуди криминалот, морализаторски ќе се бави со жртвите...

На Nausicaa, Purplelilac, 6th sense и 14 други им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.689
    Допаѓања:
    202.281
    Грдата вистина... Се бориме да ја смениме, ама на секој чекор опструкции. До кога?

На Nausicaa, mal.ecka, Purplelilac и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.348
    Допаѓања:
    182.303
    Сакам да верувам дека ќе се смени нешто.
    Барем заради тоа што претседателот и министерот за правда не се сељаци, не се од улица собрани, не се од планина донесени. Дека мизогинијата е нормализирана- е, и тоа на највисоки нивоа, и инфилтрирана, интернализирана ... Ама насилството не смее да се нормализира, не смее. Затоа мора да се крене глас. Затоа мора спроведување на закон и казни. Далеку од тоа дека сите ќе ги стигне казна, такви илузии ни во најлудите соништа немам, ама од негде мора да се почне. Поинаку просто не може.

На Осе, mode-kristina, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.662
    Само позитивно нека не ве кочат простите агресини коментари тие се јаки само зад тастатура, правдата секогаш победува, колку сакаат нека правам членовите куростресници на јавна соба лажни профили на фб и да коментираат глупости.

На mode-kristina, WildMk и Summerbaby им се допаѓа ова.
  16. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.771
    На Nausicaa, Bezimenka90, Purplelilac и 11 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Ај да видиме...

“Заедно ќе се бориме додека не создадеме општество во кое ваквите појави ќе бидат целосно отфрлени и строго осудени“, напиша Маричиќ.

На Summerbaby, Shugarspice, deskarada и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Quagmire

Quagmire Активен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2021
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    11
    Гледам дека ќе има протест во среда па ме интересира зошто не беше организиран за денес или вчера (викенд) туку се чекало да помине време и да се изгуби моментот + се организира во ниедно време кога сите се на работа итн.

19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.918
    Допаѓања:
    171.786
    Еве:

На mode-kristina и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Оти не успеавме ние од форумов да се организираме.
    Односно, од толку изреволтирани, никој не се пријави да ја истераме процедурата со организирање.

На Summerbaby, mode-kristina, Quagmire и 2 други им се допаѓа ова.