На „Телеграм“ се шират интимни фотографии

Discussion in 'Општи дискусии' started by black-angel, Jan 26, 2020.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Не знам само на кој суд ќе докажеш дека бројот ти е злоупотребен, искрено. Сигурно, ако не на овие страни, бројот го имаш некаде споделено.
    За споделување на слики ќе се извадат, а не па за телефонски број.

2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Штотуку ми пратија одговор на тоа едуцирај го син ти демек научи ја ќерка ти вака така. Реков тоа ќе биде океј кога ќе биде обострано, да не го поминува пола град и кога слободната волја за секс ќе биде еднаква без дискриминација.
    А се додека се прави муабети за ''ејјј брат оваа е јака пичка, еејј добра е овааа, уфф каков гз има'' тогаш тоа научи ја ќерка ти не држи вода.

3. staycalm

staycalm Форумски идол

Кој го објавил срањево жити се? Некој од „влијателниве“ акаунти на инста?

4. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Ете, ова е причина да не се ќути!

mode-kristina and crimson like this.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Не знам дали би излегла на протест затоа што многу жени околу мене се како таа сопругата - Не пуштајте ги мажите на родителска, наставничката ги заведува.
    За протест треба да имаш барем малку надеж да те води дека ќе смени нешто, а искрено мислам дека немам енергија, пошто немам надеж дека ќе се смени нешто многу, да не кажам ич.
    На кого ќе притискаме со протест, менталитетот не се менува со протест.
    Единствено за кое имам некоја надеж е да се смени образованието, да се подобри, да се воведе учење што е морално добро, што не е, а не трупање материјали како на пример географија, колку овци има во исланд. (facepalm)
    Ние овде зборуваме за Јавна соба, Милошоски изјавува дека пратеник силувал жена и уште е на функција, туго несречо.

Last edited: Jan 27, 2021
  6. glosipgirl

glosipgirl Истакнат член

Па нормално дека бројот го имаат пријатели, познаници. Ама само толку. Злоупотребен е со самото тоа што ѕвонат по милион пати дневно, тоа е нарушување на мир! Имам доказ од историја на разговор.
    Сите го критикуваат МВР ама еве лично мене МВР ми излезе во пресрет, пронајдена е личноста што ми ѕвонеше по 10 пати дневно и е казнета и не ѕвони повеќе! Покрај него имаше и други ама тие со обична закана се повлекоа!

Ако е во ред тоа што го прави немаше да биде казнет од страна на МВР. Така да совет не чекајте, пријавувајте!

Idedemja, Ana789, MeowMeow and 9 others like this.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Шо сакаш да кажиш всушност?
    Дека џабе има правен систем?
    Џабе постојат закони и институции?

Ами нека ги затворат.

Шо ќе ни се та полиција, та обвинителство, та судии...
    Чим е толку безнадежно.

8. OmniaVanitas

OmniaVanitas Популарен член

Мора да почнете да се ставате во различни ситуации пред да почнете да ги обвинувате жртвите. Ако ТИ не правиш така (споделиш слика), не значи дека друг нема да направи така. Дете не мисли исто. Секој има различен мајндсет. Овде има огромна улога психологијата и домашното едуцирање. Непознавањето на интернетот е одамна надминат проблем и родителите/старателите немаат никакво оправдување кога се работи за неразговарање на оваа тема. За децата се чувствуваат доволно сигурно, мора да се работи на доверба. Стравот од осуда не смее да постои зошто секој човек може да биде подложен на манипулација, особено деца. Прочитав многу гнасни коментари од родители кои очигледно фејсбук го користат замо за глупирање наместо да го искористат целиот интернет за информирање на различни теми. Секој е виновен во овој случај - освен жртвата. Од медиуми, до родители, учители, образовен систем.... Игнорирањето на девијантните појави прават полошо во општеството. „Сама си го барала“ менталитетот е длабоко вкоренет насекаде низ светот. Мора да работиме на тоа на културен начин да ги едуцираме овие луѓе дека не се во право. Клучно е „културен“ зошто ако почнеме со исмевања, нема да има резултат и кај ваквите ќе се направи шатдаун на тие малку мозочни клетки што ги имаат. Можеби и самите се жртви, ама не сакаат да си признаат. Ако не, ќе одгледаат деца кои ќе го мислат истото како и тие - дека сама си го барала и ќе продолжиме да гледаме правдања на оваа тема.

Друга, уште поважна работа - мора да се работи на подобри закони за заштита на жртвата и казни на злосторниците. Оние неколку невладини организации немаат поддршка од никој друг, а кога тоа е така, секако дека не можат да се изборат за промена. Мора да има измени на престарите закони зошто вака како што е сега, единствено се штитат злосторниците, додека жртвите со години се влечкаат без исход. Далеку сме од ова но мора да се почне од некаде.
    „Во јавното обвинителство ги следат сите информации и за повторното активирање на “Јавна соба”, а предметот од пред една година бил во предистражна постапка.“
    Ова е одвратно. Освен дека во групата има вработени во МВР кои сами си се штитат, друго објаснување за влечкање на ова - нема. Клучно е да се работи на ажурност од институциите. Злосторниците си продолжуваат со своите постапки, а нивното неказнување им го овозможува тоа.

Споделена слика на интернет не смее да се користи за никаква друга намена без претходна согласност од сопственикот. Знам дека ќе има „зошто објавувала“, затоа што е тоа нејзино право, не е право на некојси да ја користи нејзината слика и телефонски број, тоа мора да се разграничи.

Секакви правдања и „ама...“ на оваа тема се неопростиви.

9. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Ако ти "немаш потреба" тоа да го правиш океј, не значи дека сите се како тебе.

Има девојки и жени што пратиле слики на дечко, маж со кои што се долго време и имале доверба, па после раскинување или развод сликите се споделени.

И да прателе на некој со кои што не се во врска/брак или слично, не значи дека се они криви, туку тие што ги препратиле, и само тие!

Зошто ако пратиш слика на некој не толку близок по дифолт треба да значи дека тој мора/треба да сподели?

Додека не го сфатите ова, не излегувајте на протести.

10. crimson

crimson Форумски идол

Видело синчето цицка и лошите девојчиња го расипале, инаку воспитувањето му било топ претходно. Кутро дете, ја мислам да им напраиме некоја група за поддршка на вакви истрауматизирани мажи. Сепак, не е лесно да постоиш во свет кај што има жени што носат купачи и се сликаат.
    Сексуални работнички? Па тоа го немало во нивното време :^)

Idedemja, Avery, Ana789 and 24 others like this.
  11. Summerbaby

Summerbaby Истакнат член

На темата зошто жените сме повеќе озборуваани и мета , кога дадов мислење дека делумно е до нас сите удрија по моите ставови.Сега во ваква ситуација кога читам коментари на некои девојќи сфатив дека сум во право. Жално е ...

12. eliesaab

eliesaab Популарен член

Речено од правник: 2 и 2 не се секогаш 4. Правда нема, оти сум ја барала за сосема друго и не сум ја нашла. Ние немаме правен систем. Законот е само напишан на хартија, а во пракса го нема. Жално е што до тука дојде ситуацијата. Фросе ја судевме до некаде, ама сега гледам дека арно направила. Максимум една недела на телевизија ќе ја зборуваат групата и ќе видите дека толку ќе биде, ќе се заташка.

13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

А која е поентата машко да ти бара nudes?Дечко ти во кој имаш доверба?
    Кога поставувате глупи прашања размислувате пред да стиснете испрати?

mode-kristina likes this.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Како МВР го казнија? Која му е казната?
    Вајлд јас само сакам да ви укажам дека има начини да се извлечат.
    И јас сум згрозена, вознимирена, ама ете ја знам и другата страна.
    Повеќе би имало ефект осудата од општеството отколку дека кривично ќе одговараат. Може за малолетниците, ама во другите случаи многу тешко.
    Пријавувајте, притисок да се врши, да пробаме да смениме нешто, да се пронајде проблемот, да се решаваат работите системски.
    Еве ќе ја избришат групата, ако успеат ќе казнат еден, двајца, и толку. За неколку месеци пак група.
    Пак жените ќе бидат малтертирани, злоупотребувани, стигматизирани, дека они си го бараат, и сето тоа пак ќе произведе нови жртви.
    Нам ни треба решение со ќе ќе се влијае врз мажи, жени, сеедно, врз деца и тинејџери, се со цел да се намалат овие девијантни појави и трендови.

15. glosipgirl

glosipgirl Истакнат член

Не знам точно, не е ни моја работа да знам. Знам дека ми јавија дека го средиле проблемот бидејќи лично таму поднесов пријава. И навистина од тогаш повеќе не се јави.

cresa-jagoda likes this.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Ах.. па не можеш да го запреш криминалното однесување.
    Во природата на луѓето е да бидат и себични, и користољубиви и да нанесуваат зло едни на други.
    Овој вид на криминал и да исчезне, друг ќе се појави.

Пред 50 години ККК палеле црнци на клада, пред 500 црквата палела жени на клада

Со време, како се менува општеството, знаењето и размислувањето на луѓето, така се менуваат и формите на криминал.

Секогаш криминалот ќе биде пред законот.

Иначе да... треба да се смени начинот на кој размислуваме... а за тоа треба време...
    Законите и казните се дел од 'едукативниот' систем.

jarec6, Annath, arabella_ and 4 others like this.
  17. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Темава е доста комплексна. За почеток, не би се согласила на малолетник да се допушти да споделува слики на социјални мрежи, воопшто да креира профил, затоа што телеграм е само јавното лице на темната страна на интернетот. Постоеле, постојат и ќе постојат воајери, педофили, манијаци, силувачи. За жал, никогаш нема да се искорени, се додека постои човековата раса.
    Телеграм не го гледам воопшто како кривец, се работи за платформа како Viber, What'sapp. Дури добро е што има одлично заштитени апликации, преку кои слободно може да се изразиш, без да го имаш стравот од трети лица. Тоа што некој ја злоупотребува неговата намена е сосема друга работа.
    Сликите доколку се споделени јавно, буквално може секој да ги користи за било какви цели. Дека тоа е во ред, не е, но не е кривично дело со оглед дека самиот си се согласил да јавно споделуваш свои фотографии.
    Од друга страна, тајното снимање, користење на приватни фотографии упатени само и само кон оној што се насочени и истите јавно да се споделуваат, е веќе дело за судење и истото треба да биде казнето.
    Имам профили на социјални мрежи, максимално заштитени, ништо да не се гледа и немам слики. Не е дека не се чувствувам слободно и имам страв, туку сметам дека нема потреба да го ставам животот на тапет.
    Едното го повлекува другото, социјални мрежи не треба да има, ако нема, ќе нема ни што да се споделува. Ќе ја затворат оваа група, ќе има наредна, ако не е телеграм, ќе биде нешто друго. И се ќе се врти во круг.
    Решение нема, едноставно да се внимава што и каде се објавува, да се чуваат профилите затворени, да имаш пријатели кои ги познаваш.
    Лоши времиња, со уште полоши последици. Што убаво со тетрис си игравме...

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Абе шо.. сенкир ко игравме тетрис немаше сексуална злоупотреба.

И динамитот Алфред Нобел го направил за копање рудници, па луѓе му нашле и друга примена.. односно-да се убиваат едни со други.

Како што и рече: Однесување кое деструктивно ни е во природата... - порано, сега и секогаш... веројатно

Annath and Kanya like this.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Како го средиле?
    Многу чудно ова твоето.
    Инаку не е казнет, туку најверојатно предупреден. Ете затоа не ти се јавува. Или дека излезе работава јавна, па се стишија.

cresa-jagoda, eliesaab and Limpan like this.
  20. spacegirl92

spacegirl92 Популарен член

Јас не знам уште колку девојки треба да оцрнат, за да се затвори таа проклета група. Дневно по колку стотици фотографии се споделуваат само. Да бевме нормална држава, до сега ќе згаснеше групата и лицата ќе беа приведени. Арно преска прочитав некаде, МВР не реагира затоа што само 2800 членови се џандари..