Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Нега на папоче кај новороденче

Дискусија во 'Бебе' започната од NoellePage, 9 октомври 2012.

1. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Мајки мене баш чудно ми падна денес му отварам памперсот и папочето паднало во памперс , а нема ни крв ни ништо ама уште е како подотворенко папчето и го проаѓам со газичка и етанол како што ми кажаа 2×1 на ден а измеѓу преку ден со прашок медицински некој што ми го препорачаа му ставам и ептен брзо му се исуши па чудно ми е .
    Има ли некоја мајка што волку брзо му паднало папчето на бебето ?
    За 4 дена .

2. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Да, да, може толку брзо да падне. Утре би требало веќе да биде суво, затворено. Ставај хидроген 3%. Нека изврие, избриши убаво со газа.
    Ако ти е шубе, во понеделник нека го види патронажна.
    Мислам дека е се во ред. И нас така брзо ни падна. ;)

На ❤️Sneze❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не треба алкохол чим падне. Ставај хидроген ко што ти кажа @Leo_29

На ❤️Sneze❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Ви благодарам мајки на совет :hug:

5. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.931
    Допаѓања:
    25.340
    Конечно на 16.ден падна :whew:
    Колку време откако ќе падне го третирате со хидроген?

6. Selest

Selest Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    1.449
    Jas stavav etanol taka mi kazaa vo bolnica.A na prvata kerka i padna papoceto vo bolnica pa doma samo so hidrogen (ova pred 9).
    Sega po novo so etanol pobrgu susi od hidrogenot. Inaku tretirav dur ima krv i ubavo da se izbrise so sterilna gaz vnatre t.e. da se isusi mestoto. Se dodeka sluzi i pusta po malku krv ke stavas. Nikako ne ostavaj zakoravena krv vnatre zosto potemnuva kozickata.

На *Ench@nted* му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lunna20

lunna20 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Мајки здраво.нас папчето ни го извадија коа бевме на педијатар на контрола на 14ден. Е сега не е скрос засушено остана еден дел сеуште. Ми рекоа да го чистам со алкохоЛ не со хидроген оти ке ја печело и да ставам прашок. Колку пати смеам да ставам од прашокот дерматол пошто на секоја смена на памперсор јас и го чистам папчето. Белки ке избегнеме горење оти ни рекоа ако не почне да суше ке мора да се горе

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Колку што знам пупето не ги боли бебињата. Совет од болница беше алкохол до паѓање, хидроген шо паѓање. И мбогу битно! Држи го суво цело време.

9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Јас ставав прашоче на секое менување на пелената.

На Bebulleee му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lunna20

lunna20 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Pocav I jas od okolu cistam so alkohol vnatre kapnuvam so hidrogen I posle stavam od prasokot (tri pati na den go pravam toa)a za suvo da go drzam znam deka treba ama deka koa odime na lekar tamu I go cistat I I stavat nekoj lek na gazickata I I go lepat znaci ostanuva nekoe vreme mokro a vamu mi vikat suvo da bide. Aj belki taka treba inaku gledam ima podobruvanje.posle ke ja nosam pak pa ke vidime so ke ni kazat ovojpat

11. AudreyH

AudreyH Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2013
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    212
    Ве молам за совет: Имам новороденче. Ќе не пуштат од болница. Како треба да го бањам додека не му падне папчето и со што да му го мачкам? Воедно, како да излезам на пример до лекар а да не плаче за млеко?

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Ќе го фатите одоздола за мешето и ќе го поливате по главче и грбче, исто како што ги бањаат во болница. Така сѐ додека не падне папучето, да не се мокри со легнување во кадичка.
    За да се исуши и падне побрзо само премачкување со газа со 70% алкохол.

За плачењето тука неможеш да планираш, мада ја би ти советувала да си вадиш дојка и да си го надоиш било каде. Мало бебе е непредвидливо кога ќе побара да јаде.

На AudreyH му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.005
    Допаѓања:
    40.316
    Додека не падна папчето над лавабо/када/кадичка со полевање. Јас го држев под градите со дланка, така ми беше најзгодно ( мешето надоле). Убаво бришење и само со стапче со алкохол пребришував. Само ако забележев нешто лигаво ставав бивацин пташак. За излегување ќе мора да се темпираш. Јас давав да цица пред да излезам и така добивав два часа.

На AudreyH му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Здраво мајки, имам едно прашање. На сино папучето му падна денот кога излегуваме од болница, немаше ништо до пред 2 дена кога видов крв засушена, и постојано има крв засушена од пред 2 дена. На вакцина кога бевме ми рекоа дека скоро е затворено и само прашак да ставам, тоа беше претходниот четврток.

Е сега прашањето ми е дали можам да го капам, дали да отидам на лекар?
    Ум немам, со ќерка ми немав ваков проблем.
    Иначе сме 3 недели утре.
    Позз и имајте убав ден.

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Се појавува нова крв кога ќе ја исчистиш засирената?

На Пчела му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    На на секое менување пелњна има нова заситена крв, не е свежа и на пелената нема крв.

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Убаво исчисти го. Да не не го чистиш убаво? Имаше и кај дунде, ама иГледа јас не го чистев убаво. Откако убаво го исчисти сестрата во сиатина немаше пак.

На Пчела му/ѝ се допаѓа ова.
  18. detelinka123

detelinka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2014
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    88
    ние сме 8 недела и папочето уште не е вовлечено, бевме на педијатар 3 пати до сега и му го чистеа и ни рече да ставаме паричка или имало во аптека некое апаратче за папоче. имате искуство со тоа апаратче или што и да е и како се употребува зашто ова со паричката не е успешно или јас не го стегнувам убаво па му де слизнува ...

19. Sofia777

Sofia777 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    24
    Искрено и мене многу ме маткаа со папочето на синчето отворено му беше и црвено долго време, немаше инфекција, секој ден одев во болница да појма немам што се не му ставаа, попочето никако да се среди, по совет на баба ми убаво му го дезинфицирав со спрејче и му го намачкав со 100% кантарионово масло само по неколку часа веќе имаше подобрување, продолжив така, за 3 дена попочето му се среди, црвенилото исчезна, почна да му се собира, пак ја продолжив да му ставам од кантарионовото масло, за една недела попочето милина му се направи, преубава форма си доби. Пробај па ќе видиш, за 5 пари лек што се вика.
    Поздрав

20. detelinka123

detelinka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2014
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    88
    нема он никакво црвенило, нормално му е, затворено е ама не му се вовлекува затоа и ми кажа или со паричка или со некое апартче или што и да е од аптека